Costiţă marinată la cuptor

Costita de porc marinata la cuptor cu cartofi taranesti si salata verde
Ingrediente reteta Costita marinata la cuptor:
  • 4 costite de porc
  • 2 linguri sos de soia
  • 2 lingurite mustar
  • o lingurita cimbru
  • 200 ml vin rosu
  • 4 catei de usturoi
  • sare si piper
Costita de porc marinata la cuptor ingrediente reteta
Modul de preparare al retetei:
Intr-un vas incapator amestecam vinul rosu cu mustarul, sosul de soia, usturoiul (pe care il pisam sau il dam pe razatoare) si cimbrul. Amestecam foarte bine marinada pana cand se desface bine mustarul. Dupa preferinta, in marinada formata mai putem adauga sare si piper - dar putem face asta doar dupa ce o gustam, altfel riscam sa obtinem o marinada prea condimentata (pentru cei care nu stiu, sosul de soia este destul de sarat). Asezam toate bucatile de costita in vasul cu marinada, incercand pe cat posibil sa le acoperim in intregime cu marinada. Lasam costita la frigider pentru cateva ore, pentru a intra cat mai bine in costita aroma marinatei (cu cat va sta mai mult timp la marinat, cu atat costita noastra va deveni mai frageda si mai gustoasa). Pentru a se marina uniform, din cand in cand este bine sa deschidem frigiderul si sa intoarcem costitele pe cealalta parte. Dupa ce a stat la marinat in frigider cel putin o ora, scoatem costita marinata si o scurgem putin, apoi o punem intr-o tava si incingem cuptorul. Lasam costita marinata la cuptor pentru aproximativ 45 minute la foc mediu de vreo 175-180 grade C (sau pana atunci cand costita incepe sa se rumeneasca). Pentru a scapa dintr-un foc si de grija garniturii, eu am pus in tava si cativa cartofi taiati taraneste peste care am presarat putina sare. Alternativ, costita marinata poate fi pusa chiar direct pe gratarul cuptorului, insa punand sub gratarul cu costita o tava cu putina apa (pentru a colecta grasimea pierduta de costita si a evita formarea fumului in cuptor). Imi place foarte mult costita marinata preparata astfel, insa gandul ca trebuie apoi sa spal gratarul cuptorului ma face sa renunt mai mereu la idee :) Presupunand ca nu toata lumea este la fel de comoda, am zis ca nu strica sa sugerez si aceasta varianta a retetei de costita marinata la cuptor.
Reteta de costita de porc marinata la cuptor
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de mancare la cuptor!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

13 comentarii:

  1. Doamne ce bine arata! Pofta buna! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. :) Am mai "colorat" putin costita adaugand si salata in farfurie.

    RăspundețiȘtergere
  3. Arata delicios....dar mai bine ma abtin.Dia

    RăspundețiȘtergere
  4. Dia, putina costita marinata nu face niciun rau :P

    RăspundețiȘtergere
  5. Cand m-am hotarat sa gatesc costite marinate am fost sigura ca aici gasesc cea mai potrivita si gustoasa reteta...

    RăspundețiȘtergere
  6. Uite ca am sa-ti 'imprumut' reteta! :P dar eu o sa le fac cu vita :) Merci

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt de acord cu genul asta de "imprumut" :) Desi trebui sa fii atenta cu carnea de vita, sa nu-ti iasa prea uscata...

      Ștergere
  7. Inainte sa pui cartofii nu ai pus nimic sa nu se lipeasca? Eu de fiecare data cand am incercat sa fac cartofi la cuptor fara pungă s au lipit de tava sau de hartia de copt..cu toate ca am pus ulei inainte un pic....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu n-am pus deloc ulei in tava - insa costita a fost suficient de grasa incat sa nu fie nevoie (va curge ceva grasime), plus ca tava din imaginea retetei are un invelis teflonat destul de eficient (bine, adevarul este ca a si avut un pret destul de piperat, deci e de asteptat sa ma ajute putin...).

      Ștergere
  8. Auzi, dar daca pun costita dupa marinare pe gratar de carbuni, merge?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ohoo, si inca CUM mai merge costita asta pe gratar de carbuni... Imi lasa gura apa numai cand ma gandesc :D

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)