Mâncare de dovlecei

Mancare de dovlecei reteta
Ingrediente reteta Mancare de dovlecei:
  • un kg dovlecei
  • 2 morcovi
  • o ceapa
  • un ardei
  • 200 ml suc de rosii
  • o legatura marar
  • ulei, sare si piper
Mancare de dovlecei ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
Astazi am preparat o mancare de dovlecei, in parte pentru ca sunt foarte ieftini, dar si deoarece intotdeauna mancarea de dovlecei imi aminteste de faptul ca in copilarie parca anunta venirea vacantei. Recunosc, pe atunci nu-mi prea placea mancarea de dovlecei, insa, ca multe alte retete la care strambam din nas pe vremuri, acum chiar mi se pare o mancare foarte buna. O recomand calduros si celor care tin post, mancarea de dovlecei este o mancare de post foarte gustoasa. Intr-o tigaie punem cateva linguri de ulei la incins, tocam ceapa si ardeiul apoi le punem la calit. Le lasam un minut-doua la foc mediu si apoi adaugam morcovul taiat rondele (morcovul poate fi tocat oricum). Spalam bine dovleceii, ii curatam de coaja si apoi taiem dovleceii felii de grosimea unui deget. Feliile de dovlecei trebuie sa fie mai grosute, pentru a evita formarea unei paste (asta deoarece in timpul fierberii dovleceii se inmoaie si se rup). Dupa ce am calit ceapa, ardeiul si morcovul inca aproximativ cinci minute, adaugam feliile de dovlecei si condimentam dupa gust mancarea de dovlecei. Lasam legumele sa se caleasca impreuna cinci minute la foc mic si apoi adaugam in mancarea de dovlecei apa cat sa acopere in intregime legumele. Mancarea de dovlecei se face foarte repede (in jur de 20 minute, dupa ce am pus apa) si trebuie sa avem grija sa nu o tinem mai mult la foc. Altfel, in loc de mancare de dovlecei vom obtine un fel de pasta de dovlecei :) In momentul in care dovleceii s-au fiert, adaugam sucul de rosii si mai lasam mancarea de dovlecei la fiert inca cinci minute. La sfarsit trebuie sa adaugam obligatoriu marar tocat in aceasta mancare de dovlecei, altfel parca nu arata cu adevarat a mancare de sfarsit de primavara-inceput de vara.
Mancare de dovlecei reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de mancare cu dovlecei!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

59 de comentarii:

  1. Mancarea de dovlecei nu ingrasa, painea este cea responsabila de acest lucru. Daca mancam putina paine, mancarea de dovlecei este aproape inofensiva :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. piinea nu ingrasa. ce mincam cu ea ingrasa. Pe scurt, deci, nu!

      Ștergere
    2. Va contrazic, painea ingrasa deoarece contine multi carbohidrati (zaharuri complexe), si nu legumele. De aceea in toate dietele se recomanda cat mai putina paine, tortillas, cornulete, stixuri si alte produse fainoase... daca puneti smantana in ciorba e cu totul alta poveste. Sau daca mancati paine cu slanina; in acest caz slanina ingrasa mai mult decat painea...

      Ștergere
    3. :) Pai atat in raspunsul meu, cat si in cel al cititorului anomim se spune ca painea ingrasa... Iar dovleceii sunt mai mult apa.

      Ștergere
  2. Dovlecei nu trebuiesc a fi curăţaţi de coajă pentru ca în coajă este tot gustul lor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Acum mai depinde si cat de groasa e coaja dovleceilor...

    RăspundețiȘtergere
  4. Am facut-o si e foarte buna. Merci de inspiratie.

    RăspundețiȘtergere
  5. Cu placere! Sper sa fie prima dintre multele retete reusite care vor urma :)

    RăspundețiȘtergere
  6. am revenit de la cornurile cu gem la mancarea de dovlecei....a iesit o minunatie doar cu mici modificari,nu din cauza retetei cin din cauza ca erau in casa in acel moment...:))si este vorba despre praz,patrunjel si rosii tocate,in loc de ceapa,marar si suc de rosii....multumesc de reteta!acum am sa ma apuc de cornurile cu gem...:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Inseamna ca avem acelasi stil de gatit, si eu adaptez retetele in functie de ceea ce am prin casa in momentul in care ma apuc de gatit :) Spor la copt cornurile!

      Ștergere
  7. multumesc,chiar am avut spor la copt si fetita si sotul la mancat :))) mi-a zis fetita ca eu nu am voie sa mananc ca sunt ale ei toate! :))) multumesc de retete inca o data!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu-mi mai multumi atat, vrei sa incep si eu sa-ti multumesc pentru toate laudele pe care mi le-ai adus? :))

      Ștergere
  8. nu,nici vorba....asa sunt eu,imi cer scuze daca am exagerat... :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acum sa nu cumva sa incepi sa exagerezi cu scuzele :)) Eu glumeam, nu ma lua in serios, poti sa scrii orice vrei pe blog.
      Ma gandesc sa incerc si eu mancarea de dovlecei cu praz, l-am gasit la super-oferta :)

      Ștergere
  9. chiar a iesit gustoasa mancarea de dovlecei cu praz,data viitoare cand mai fac am sa o incerc si cu ceapa sa vad cum este....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am incercat-o eu azi. Prazul nu schimba foarte mult gustul mancarii, insa isi face simtita prezenta :)

      Ștergere
  10. :) deci o mica diferenta este totusi intre cea cu praz si intre cea cu ceapa...

    RăspundețiȘtergere
  11. Odata cu rosiile se pune si o lingurita de zahar ,pentru un gust dulceag. De asemenea se poate pune la sfarsit si doua-trei linguri de smantana diluate cu o ceasca de lapte.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru sugestii! Si eu mai adaug uneori zahar in mancaruri, insa nu tuturor le place ideea, asa ca nu prea-l mentionez in retetele mele :)

      Ștergere
  12. buna fetelor,eu chiar sunt un barbat la cratita,cand prind putin timp liber ma relaxez putin preparand cate ceva.chiar am facut o mancarica de dovlecei cu multe legume,am pus chiar si ciuperci,frunze de telina...a iesit o delicatesa.sunt de ideea de a manca pe cat posil cat mai sanatos.multumesc pentru reteta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut, Ionut! Vad ca nu s-au inghesuit fetele sa-ti raspunda, asa ca mi-am parasit cratita si am facut-o eu :) Interesanta ideea ta cu ciupercile si telina, poate o parte din fetele astea tacute deja au pus-o in aplicare ;)

      Ștergere
    2. Cred ca este foarte bun dar asta ar fi mai apropiat de ghiveci avind atitea legume.

      Ștergere
  13. pot sa spun ca a iesit un deliciu!!!
    multumesc pentru reteta...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, vad ca pana la urma ai ales dovleceii :) Ramane valabila ideea cu guacamole sau ai renuntat?

      Ștergere
  14. aiaiaaai :D... ce noroc pe mine, aveam nevoie de o retzeta cu dovlecei si uite ce bunatate ai tu aici :X... maine dimineatza am s-o pun in aplicare. am sa-ti dau d stiire de cum mi-a iesit. merci si sper la mai multe retete ptr ca esti de mare ajutor :D:D:D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. S-a facut noapte si n-am primit vesti de la tine... :P Daca ti-au mai ramas dovlecei, sa stii ca mai am cateva retete pr blog. Iar daca e nevoie, fac un efort si mai postez :D

      Ștergere
    2. au mai ramas dovlecei!!! mai pune :D!
      ps: mi-a iesit excelenta aceasta reteta cu dovlecei! scuze de intarziere :D

      Ștergere
    3. Nu trebuie sa te scuzi, dupa cum vezi, nici eu nu sunt chiar atat de prompt in a scrie raspunsul :) Sau in a posta noi retete culinare...

      Ștergere
  15. e superba mancarea asta !!!

    RăspundețiȘtergere
  16. se poate face mancarea aceasta si fara ulei sau cunoasteti alta reteta care se poate face asa?
    Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, mancarea de dovlecei se poate face si fara ulei. Putem inabusi legumele cu putina apa.

      Ștergere
  17. Dovleceii nu trebuie scobiti in interior pentru a indeparta mare parte din seminte? Din poza cu rezultatul final asa pare...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Miezul dovleceilor ar trebui inlaturat doar in cazul in care acestia sunt batrani/mari. Eu am folosit niste dovlecei micuti si nu a fost nevoie, o parte din seminte s-au desprins in timpul fierberii (daca te uiti cu atentie la imaginile retetei, sigur vei observa si semintele in mancare).

      Ștergere
  18. de cate ori vad blogul tau , ma gandesc cata lume o invidiaza pe sotia ta. ( daca ai una, sau daca nu cumva esti o femeie si numai numele blogului e de barbat...am imaginatie , nu ?)
    ori ai ori n-ai sotie , eu tot te inv invidiez. ca gatesti superb si ai si umor pe de-asupra. la tot mai multe retete !!!!
    mii de aprecieri cu tot dragul !!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Ali, daca o invidiaza cineva pe sotia mea, atunci inseamna ca o invidiaza degeaba - nu sunt casatorit. Ai ceva imaginatie, sunt curios cum de ti-a trecut prin cap ca as putea fi femeie :)) N-are nicio legatura cu mancarea de dovlecei, dar daca tot ai adus vorba de umor si femei, mi-am adus aminte de un banc putin misogin:
      O tipa isi smulge hainele de pe ea si sopteste excitant: - Iubitule, fa-ma sa ma simt femeie adevarata! Iar ala isi da camasa jos si-i zice: - Bine, ia asta si calc-o, apoi fugi in bucatarie si fa-mi o mancare buna!

      Ștergere
  19. daaaaaa !!!!!
    ai ghicit !
    ma gandeam la posibilitatea de-a fi femeie pt ca faci "o mancare buna" si esti f atent la amanunte.(ghilimelele le-am pus pt ca te citez ,nu din alte motive)
    da, blogul tau -chiar daca e de barbat- arata impecabil, cu f multe retete de salate , zacusca , prajituri, budinci...ceea ce e-un lucru deosebit pt un barbat.
    nu in ultimul rand, detaliile si explicatiile pe care le dai, modul in care prezinti si tot blogul in sine este f atragator.
    in general barbatii sunt mai fugitivi , nu au atata rabdare si nu au acel ceva ce transpare din modul in care redai tu retetele: pasiune, caldura, umor,si ...inteligenta (asta am dedus-o citind si ce comentezi).
    si ca sa duc complimentele pana la capat (desi ar mai fi de adaugat), pe langa ca esti un barbat la cratita super talentat, esti si o "femeie adevarata" (din nou citez gluma ta)
    serios, blogul tau il are pe "vino-'ncoace", si ma tot gandesc cand ai timp sa faci atatea bunatati si specialitati.
    n-am destule cuvinte sa te felicit

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vad ca mi-a scapat mesajul asta timp de aproape 6 luni... Ma gandesc ca de vina nu poate fi decat "femeia" neatenta din mine, mie ca barbat nu-mi scapa niciodata nimic :D Nici nu mai stiu ce sa mai zic acum, nici eu n-am destule cuvinte sa-ti multumesc pentru toate laudele :)

      Ștergere
  20. Buna ziua daca la mancarea de dovlecei se folosesc dovlecei congelati, care mi-au ramas peste iarna are ceva oare?Eu zic ca nu dar dumneavoastra ce ziceti.Va apreciez foarte mult retetele si pot spune ca am facut cateva si mi-au iesit la fix.Felicitarile mele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna si multumesc! Toata lumea vorbeste la pertu aici, deci imi poti spune Robert. Ai intuit bine, mancarea de dovlecei iese bine si cu dovleceii congelati. In caz ca observi ca dovleceii sunt cam moi, ar trebui sa amesteci mancarea mai cu atentie, sa nu cumva sa se transforme intr-un fel de piure.

      Ștergere
  21. fff buna reteta de dovlecei!!! desi e primul comentariu pe care il las nu e prima reteta pe care am "furat-o" de la tine:). eu sunt vegetariana si apreciez faptul ca ai f multe retete vegetariene simple si sanatoase. mult succes in continuare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! Daca e intre ghilimele, atunci imi doresc sa "furi" in continuare retete de la mine, chiar si daca nu-mi lasi comentarii :) Ma bucur sa aud ca am atat de multe retete vegetariene pe blog, eu nu prea dau importanta ingredientelor folosite. Intr-un fel, parca-mi pare rau ca n-am timp sa fac doua categorii separate "Retete vegetariene" si "Retete de post" pentru cei interesati... Probabil maine voi publica inca o reteta vegetariana, asa ca fii pe faza ;)

      Ștergere
  22. Felicitari pentru ideea cu dovlecei taiati mari.A iesit ca o tocana simpla de cartofi dar mult mai dulce datorita dovlecilor culesi din gradina proprie.Sunt barbat si apreciez retetele simple si vegetariene.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merci, ma bucur ca ti-a placut cum a iesit mancarea cu dovleceii taiati bucati mari. Am citit comentariul tau si m-ai inspirat sa fac si o categorie de retete vegetariene, pentru ca acestea sa fie mai usor de gasit de catre doritori. Insa, tot sortand la retete, am uitat sa-ti mai raspund la momentul respectiv... :)

      Ștergere
  23. Azi am primit de la tine R , reteta cu budinca de orez , care mie-mi place extrem de mult , este f fina si de efect ; degustatorii ma intreaba de fiecare data ce fel de branza contine de-i asa delicioasa :d ... iar vb mult , pffffffff . De fapt voiam sa-ti spun c-aveam in frigee o sacosica plina cu dovlecei tinerei si normal ca o data cu budinca mi-am inchipuit ca voi gasi si ceva delicatesa cu leguma incriminata pe blogul tau , mare noroc pe mine cu blogul tau :)) stii ce-a iesit ? o minune de mancare , desigur si cu amprenta mea - un pipet de pui , doua pulpe superioare , o capatana de usturoi , doua legaturi de ceapa verde si cateva rosii uriase de gradina [de la congelator din productia 2012 (sotul meu care este de os domnesc =)) nu mananca fara carne , asta este cand in copilarie a fost lipsa :d))] .
    Ms R ptr reteta si mai astept postari pe mail .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Diana, nu te-am mai vazut pe aici de ceva vreme, noroc cu noua reteta :) Cum sa n-am tocmai idei cu dovlecei? :D Merci pentru idee, cred ca voi incerca sa mananc si eu macar ca un boier, daca nu ca un domnitor (am in frigider doar un piept de pui). Nici eu n-am avut carne la discretie in copilarie, chiar am si stat la vreo doua-trei cozi, asa ca nu stiu de ce ma transform acum intr-un semi-vegetarian... :)))

      Ștergere
  24. o sa incerc astazi reteta sper sa iasa!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Spor la gatit! La cat de simpla este, iti garantez ca nu ai de cum sa dai gres cu reteta mancarii de dovlecei - poate decat daca pui mancarea pe foc, apoi uiti de ea si se arde :D

      Ștergere
  25. am inceput sa gatesc de ceva vreme dupa acest blog...si sunt multumit!!! de mare ajutor, tine-o tot asa!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Theodor, sper sa gatesti multa vreme folosind retetele mele si sa ramai macar la fel de multumit de ele ca pana acum!

      Ștergere
  26. multe mesaje ai la aceasta reteta....am folosito si eu la randul meu..defapt acum am terminat de gati..mam abatut putin de la reteta ta si in loc sa fie fara carne am folosit gaina de casa care am fierto in prealabil 4 ore(era tare batrana...iam pus si zahar si bicarbonat am schimbat apa de trei ori ....pana la urma am fierto o ora la oala de presiune >:)...in fine s-a fiert) si am adaugato cu tot cu supa in loc de apa a iesit super!!! merci!!! eu gatesc de ceva timp 8ani mai exact..si pot sa iti spun cu mana pe inima ca noi 'BARBATII' gatim mai bine!!!in fine orcum nu sunt misogin! omule tine-o tot asa...si la mai multe retete..(stii sa faci plachie de peste uscat?) in fine eu gatesc mult peste...

    RăspundețiȘtergere
  27. Mi-a placut foarte mult supa, am facut insa mici modificari. Legumele sa calesc in ordine, incepand cu cele care necesita cel mai mult timp, in acest caz morcovii, apoi adaugam adreii, dupa care ceapa, dovleceii. Am lasat dovlecelul necojit (am folosit zuccini, care nu are coaja amara). Am adaugat si tulpina de telina. Cine doreste, poate adauga si radacina de telina taiata cubulete sau data pe razatoare, dar se calesc la inceput, cu morcovii, pt ca necesita cam acelasi timp pt a fi calite. Ca orice supa, si aceasta se poate modifica in functie de ce legume avem la indemana. Baza e de obicei aceeasi: morcovi, ceapa, telina, ardei. Deci mi-a placut foarte mult, am gasit multe retete care arata minunat, abia astept sa le incerc! Mihaela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie-mi place foarte mult telina in mancare, macar pe asta poate ar fi trebuit s-o pun in mancarea de dovlecei :) Ma bucur sa aud ca retetele mele par sa fie pe gustul tau, sper sa incerci cat mai multe!

      Ștergere
  28. Mi-a ramas foarte multa apa pe final, aproape ca ai putea zice ca e o supa. O fi bine asa? :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta doar tu o poti spune... Dar, daca mancarea de dovlecei este prea zemoasa, aceasta poate fi ingrosata foarte usor cu putina faina. Scoatem cateva linguri de zeama din mancarea de dovlecei si in aceasta amestecam o lingura-doua de faina pana cand eliminam toate cocoloasele, apoi o turnam in mancare si o mai lasam sa dea in cateva clocote.

      Ștergere
  29. Hmm, atâtea laude! Gata, am programat-o ptr. săptămâna aceasta. Meriți din plin laudele :). Recunosc că eram printre cele care spuneau că mie nu-mi place să gătesc și punct. De 1 an de când m-am mutat din București de lângă mama care gătea zilnic, am descoperit blogul tău și NU mă recunosc cu câtă plăcere gătesc :P. Să avem cu toții o săptămână frumoasă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ehhh, pe unele chiar nu prea le merit... uneori am impresia ca lumea ma "improasca" cu laude si datorita faptului ca se afla inca sub efectul mancarii tocmai savurate :)
      Deci se pare ca acel punct era de fapt punct si virgula :)) Stiu ca am mai scris asta de cateva ori, insa sa stii ca nu e doar o platitudine politicoasa, ci chiar ma simt flatat sa citesc ca blogul meu te-a facut sa gatesti cu placere (si chiar sa schimbi semnele de punctuatie, daca e sa duc mai departe tentativa mea de gluma :D ). Sper ca ti-a placut si mancarea de dovlecei, doar n-o sa dam cu bata-n balta tocmai la o reteta atat de simpla :)

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)