Tort de biscuiţi

Tort de biscuiti reteta
Ingrediente reteta Tort de biscuiti:
  • 500 g biscuiti simpli
  • 250 ml lapte
  • 200 g unt (un pachet)
  • 100 g miez de nuca
  • 100 g stafide
  • 5 linguri cacao
  • 200 g zahar pudra
  • cateva lingurite esenta de rom
Tort de biscuiti ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
Denumirea de tort ne face sa ne gandim imediat la o reteta complexa, la care ar trebui sa apelam doar la ocazii speciale. Insa tortul de biscuiti iese din tipare, fiind foarte simplu de preparat, reteta nici macar nu necesita folosirea cuptorului sau a plitei aragazului. Trebuie doar sa amestecam ingredientele si sa fim atenti la cateva mici detalii, deci se pot incumeta s-o prepare chiar si cei mai putin priceputi in bucatarie. Incepem prin a sfarama o jumatate de kilogram de biscuiti - cel mai la indemana este sa punem biscutii intr-o punga si sa-i presam folosind un sucitor (sau o sticla, sau orice credem ca ne-ar putea ajuta). Este important ca pentru acest tort biscuitii sa nu fie striviti uniform, avem nevoie si de bucatele mai mari (adica nu trebuie sa-i transformam chiar pe toti in "faina"). Transferam biscuitii sfaramati intr-un vas incapator, presaram peste ei cele cinci linguri de cacao si amestecam. Dupa aceea adaugam 100 g de nuca maruntita sau macinata (de preferat este sa lasam nucile bucati, asta deoarece, macinata, nuca nu prea se mai simte in tortul de biscuiti) si 100 g de stafide (pentru un plus de gust, eu am folosit un mix de stafide, arahide si alune de padure - mixul respectiv sau mixuri asemanatoare se gasesc in comert). Dupa ce am incorporat nucile si stafidele in compozitia tortului de biscuiti, adaugam un sfert de litru de lapte si cateva lingurite cu esenta de rom (in functie de cat de puternica este esenta de care dispunem). Separat, intr-un alt vas, punem 200 g de zahar pudra si un pachet de unt aflat la temperatura camerei (este important ca untul sa nu fie scos direct de la frigider) si le amestecam pana cand se topeste zaharul si obtinem un fel de crema. Apoi punem crema respectiva peste restul ingredientelor tortului nostru si le amestecam bine (cel mai usor ne va fi daca le amestecam cu mana). Pentru ca la sfarsit sa putem scoate intact tortul de biscuiti, este bine sa tapetam o forma de tort cu folie de aluminiu sau de plastic (evident, putem folosi orice recipient credem ca ne-ar fi mai potrivit pentru atingerea scopului). Punem compozitia in forma, presand-o usor cu degetele, apoi introducem tortul de biscuiti in frigider si il tinem acolo cel putin o ora inainte de a-l consuma. Dupa ce l-am scos din frigider, l-am pudrat din belsug cu cacao, insa acest lucru este optional (sau putem sa decoram tortul in functie de gusturi si imaginatie). Forma de tort pe care am folosit-o eu are diametrul de 24cm; tortul nu va iesi foarte inalt, deci recomand folosirea uneia mai mici (felia de tort care apare in prima imagine a retetei nu are lungimea unei raze de cerc, am taiat-o mai mica pentru a-mi "incapea" in poza). Pentru cei interesati de retete de post: tortul de biscuiti poate fi facut cu margarina si apa (sirop din compot, suc) in loc de unt si lapte, doar ca, in mod clar va fi mai putin gustos.
Tort de biscuiti reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete culinare!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

6 comentarii:

  1. L-am testat si eu si mi-a placut ; e mai aratos decat un salam de biscuiti :d

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Plus ca are si un nume mai demn, "salam" nu te duce deloc cu gandul la un desert :)

      Ștergere
  2. in italia cu reteta asta fac salamul de bisbuiti.cred ca in reteta de salam noi puneam si rahat .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, la salamul de biscuiti si eu pun rahat - probabil il facem la fel (iata RETETA pe care o folosesc, in caz ca vrei sa arunci un ochi).

      Ștergere
  3. Dar un tort cu biscuiti populari insiropati si cu o crema facuta in casa ,nu aveti?!Biscuitii sa ramana intregi ,pe post de blat.Multumesc :)
    Camelia

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bineinteles ca am si un astfel de tort, Camelia... :) Iata aici RETETA. Iti recomand si TOSCA - eu am facut-o sub forma de prajitura, insa tu o poti transforma in tort. Nu te mai formaliza, spune-mi Robert, asa cum o face mai toata lumea pe aici ;)

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)