- pentru aluatul tartei
- 250 g faina
- un ou
- 100 g unt sau margarina
- un praf de sare
- pentru umplutura tartei
- 500 g ciuperci
- 100 g cascaval
- 200 ml smantana
- 2 cepe
- 2 oua
- o legatura patrunjel
- ulei, sare si piper
Tarta cu ciuperci si cascaval poate fi coapta in orice fel de tava, nu trebuie neaparat sa avem in bucatarie si o forma speciala de tarta. Forma in care am copt eu coaja de tarta are diametrul de 24 cm, deci ne putem orienta catre o tigaie, cratita sau tava cu dimensiuni apropiate. Aluatul tartei cu ciuperci. Punem intr-un vas 100 g de unt (sau margarina), un ou si un praf de sare, apoi adaugam 250 de faina si amestecam/ framantam cu mana. Untul folosit la prepararea aluatului trebuie neaparat sa fie rece (adica nu-l scoatem din frigider decat atunci cand il vom pune in compozitia aluatului tartei). In mod normal, vom obtine un aluat tare si nelipicios, dar daca cumva aluatul nostru nu pare sa fie asa, ii mai adaugam putina faina. Impachetam aluatul intr-o folie de plastic si il lasam la frigider timp de minim o jumatate de ora (putem pregati aluatul tartei si cu o zi inainte, acesta se pastreaza foarte bine in frigider). Ajutandu-ne de un sucitor, intindem aluatul rece intr-o foaie subtire cu care imbracam apoi tava in care vom coace tarta cu ciuperci. Apasam usor cu degetele pe margine (pentru a lua forma tavii) si taiem excesul de aluat de pe marginile tavii. Inainte de a introduce tava cu aluatul de tarta in cuptorul incins, il intepam cu furculita din loc in loc (pentru a nu se umfla prea mult in timpul coacerii). Tinem coaja de tarta in cuptor timp de aproximativ 15 minute, la foc mediu (175-180 grade C). Umplutura tartei cu ciuperci. Curatam, spalam si tocam doua cepe si o jumatate de kilogram de ciuperci. Turnam cateva linguri de ulei intr-o tigaie pe care o punem pe flacara aragazului, iar dupa ce uleiul s-a incins, adaugam ceapa tocata. Asteptam pana in momentul in care ceapa incepe sa se inmoaie, apoi adaugam si ciupercile. La aceasta tarta putem folosi chiar si cele mai banale ciuperci, insa important este ca acestea sa fie prospete (cele conservate sunt, in general, total lipsite de gust). Daca ar fi dupa mine, as prepara aceasta tarta cu ciuperci folosind numai cu hribi (manatarci), pacat ca pretul lor este prohibitiv in magazine. Lasam umplutura tartei la foc potrivit aproximativ 10 minute, cat sa se evapore apa pe care o lasa ciupercile si apoi oprim focul. Transferam ceapa si ciupercile calite intr-un alt vas, adaugam patrunjelul tocat si condimentam cu sare si piper dupa gust. Intr-un al doilea vas, amestecam doua oua cu 200 ml de smantana si 100 g de cascaval dat pe razatoare (de preferat este sa folosim o smantana grasa). Ne asiguram ca ceapa si ciupercile s-au racit si turnam peste acestea amestecul de oua, cascaval si smantana (este important ca ciupercile sa fie reci, altfel ar fi destul de mare probabilitatea ca ouale sa se coaguleze). Coacerea tartei. Scoatem tava cu coaja din cuptor (pentru cei care poate au pierdut firul retetei, reamintesc faptul ca deja am copt-o pe jumatate) si turnam umplutura de ciuperci si cascaval. Reintroducem tarta cu ciuperci in cuptor si o mai lasam (la aceeasi temperatura) la copt inca 20-30 de minute (adica pana cand se intareste copozitia si incepe sa se rumeneasca frumos deasupra).
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete cu ciuperci!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!
Buna Robert, tot Gianna te "deranjeaza".Am terminat de facut tarta cam de 1h,am o aroma de nedescris in toata casa, am papat deja o portie,dar parca m-asi mai duce o tura prin bucatarie, ca e prea buna.Ti-am spus ca de mine nu mai scapi.La tine gasesc tot ce vreau sa fac,dar si tot ce-mi facea mama acasa(nu mai sunt in Romania de 13 ani).Eu nu sunt as in bucatarie, dar cu ajutorul tau,totul e simplu,rapid,usor,si mai ales gustos.Sa ai o zi buna,buna, asa cum esti si tu in bucatarie.;))ADICA BUN,BUN.
RăspundețiȘtergereGianna, am ratat comentariul tau... dupa 5 ani, sunt curios daca am reusit totusi sa "scap" de tine, chiar nu-mi dau seama daca te-am mai vazut "cotrobaind" printre retetele mele 😇
ȘtergereSmantana cred ca e tip fermentata ,12 - 20 % grasime. Ce parere ai insa despre smantana de gătit speciala? Nu am folosit niciodata si retete asemanatoare cu a ta o propun.
RăspundețiȘtergereMira, smantana de gatit poate fi folosita si la aceasta tarta, important e sa fie o smantana - cea obisnuita uneori se "taie/ branzeste" la temperaturi ridicate, iar la unele retete nu "dă" bine.
ȘtergereAm facut si eu tarta.....este o bunătate!😋😋
RăspundețiȘtergere