Prăjitură cu vanilie

Prajiturele cu vanilie pudrate cu zahar
Ingrediente reteta Prajitura cu vanilie:
  • pentru blatul prajiturii cu vanilie
  • 5 oua
  • 5 linguri zahar
  • 5 linguri ulei
  • 5 linguri faina
  • 2 lingurite esenta vanilie
  • pentru crema de vanilie
  • 4 galbenusuri
  • 4 linguri zahar
  • 4 linguri faina
  • 1/2 litru lapte
  • 200 g unt (un pachet) sau margarina
  • 2 lingurite esenta vanilie
Prajitura cu vanilie ingrediente reteta
Modul de preparare al retetei:
Reteta prajiturii cu vanilie este foarte simpla: un blat pufos si o crema gen budinca, ambele bine aromate cu esenta de vanilie. Eu am folosit patru lingurite, insa cum concentratia esentelor de pe piata difera foarte mult, va trebui sa gustam si sa adaptam putin (sau sa folosim pastai de vanilie, mult mai aromate si costisitoare). Prepararea blatului prajiturii cu vanilie. Spargem cele cinci oua si le separam albusurile de galbenusuri. Batem albusurile cu un praf de sare pana cand isi dubleaza volumul, apoi incepem sa adaugam treptat cele cinci linguri de zahar. Amestecam in timp ce punem zaharul si continuam s-o facem pana cand acesta se topeste iar spuma de albusuri se transforma intr-una lucioasa si tare. Intr-un alt vas mai mic, amestecam galbenusurile cu cinci linguri de ulei si cateva lingurite cu esenta de vanilie (in functie de gusturi si de concentratia esentei). Turnam amestecul de galbenusuri peste albusuri, amestecandu-le usor pentru a le incorpora fara a deranja prea mult bezeaua (deci NU trebuie sa folosim mixerul!). Adaugam in blatul prajiturii cu vanilie si cele cinci linguri de faina, presarandu-le in ploaie pe masura ce amestecam si le incorporam (ca si mai devreme, amestecam cu miscari circulare, folosind o lingura sau o spatula si incercam sa pastram compozitia cat mai pufoasa). Tapetam o tava (a mea are dimensiunile 20x30 cm) cu grasime si faina (sau, mai simplu si mai curat, cu hartie de copt), turnam compozitia blatului prajiturii, nivelam usor cu o spatula (sau cu dosul unei linguri) si introducem tava in cuptorul incins. Setam cuptorul la foc mic (circa 125 grade C) si tinem blatul prajiturii aproximativ 35-40 de minute. Dupa ce incepe sa se rumeneasca putin deasupra, scoatem blatul din cuptor si il lasam la racit. Prepararea cremei de vanilie a prajiturii. Punem intr-o cratita patru linguri de zahar (nici rase, nici cu varf) peste patru galbenusuri (in caz ca nu avem alta idee, cu albusurile ramase putem face niste gogosi) si amestecam pana cand se topeste zaharul. Atunci adaugam patru linguri de faina, turnam o jumatate de litru de lapte si amestecam crema foarte bine, avand grija sa nu ramana cocoloase de faina nedesfacute. Punem cratita cu crema de vanilie la foc mic si o tinem pana cand se incheaga (in timpul in care sta pe foc, va trebui sa amestecam destul de des, deoarece crema are tendinta sa se prinda de fundul cratitei). Dupa ce luam crema de pe foc, adaugam cateva lingurite cu esenta de vanilie si o lasam sa se raceasca. Ne asiguram ca s-a racit crema, apoi adaugam un pachet de unt aflat la temperatura camerei (deci va trebui sa-l scoatem cu ceva vreme inainte de a ne apuca efectiv de preparat prajitura) si amestecam foarte bine crema pentru a se incorpora in intregime. Putem folosi si margarina in locul untului, insa crema nu ne va iesi chiar la fel de gustoasa. Asamblarea prajiturii cu vanilie. Taiem pe jumatate blatul (cel mai bine se taie cu un cutit zimtat de paine), intindem uniform pe partea de jos crema de vanilie si o acoperim cu cealata parte a blatului. Pentru a ne asigura ca nu ne va curge cumva crema, ar fi bine sa montam prajitura in aceeasi tava in care am copt mai devreme blatul. Introducem prajitura cu vanilie in frigider si o tinem macar doua-trei ore inainte de a o taia. Eu am lasat-o asa, insa prajitura poate fi decorata/ imbunatatita in functie de imaginatia si gusturile fiecaruia - iata cateva sugestii: pudrata cu zahar vanilinat, acoperita cu dulceata sau gem, glazurata cu o glazura de vanilie din comert, presarata cu ciocolata alba rasa (pentru a se lipi, va trebui sa ungem partea de sus a prajiturii cu un strat subtire de crema inainte de a o da la frigider).
Prajitura cu vanilie taiata bucatele
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de prajituri!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

Un comentariu:

  1. Buna,Robert!O reteta simpla,dar sunt sigura ca e foarte delcioasa.Duminica sarbatorim invierea Domnului,si aceasta prajitura va fi pe masa de Pasti.Mai caut inca o reteta,sa vad la care ma opresc.

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)