Budincă de pâine cu lapte

Budinca de paine cu gem
Ingrediente reteta Budinca de paine:
  • 300 g paine
  • 700 ml lapte
  • 100 g stafide
  • 3 oua
  • 200 g zahar
  • 100 g unt (1/2 pachet)
  • 50 g pesmet
  • 2-3 lingurite esenta de vanilie (sau rom)
  • un borcan mic de gem pentru decor (optional)
Budinca de paine ingrediente reteta
Modul de preparare al retetei:
Vreau sa spun din start ca budinca de paine este un desert delicios care ar trebui neaparat incercat. Stiu, nu doar ca numele si reteta in sine suna banal, simplu si oarecum saracacios, dar budinca de paine se mai si prepara din resturile vechi de paine ramase prin bucatarie - motive care-i determina pe unii sa zica "pas!" iar pe mine sa zic "incercati!". Ungem bine un vas termorezistent cu o parte din unt iar apoi il tapetam cu pesmet (daca nu avem pesmet in casa, putem sari peste acest pas si doar ungem vasul cu unt - pesmetul fiind cel responsabil de formarea crustei). Rupem painea bucatele de marime potrivita (inegale) sau le putem taia cubulete si le asezam in vas (pentru prepararea budincii de paine este recomandat sa folosim niste paine mai uscata insa nu este neaparat obligatoriu, putem folosi pentru reteta si niste paine proaspata sau cozonac). Peste bucatile de paine presaram din loc in loc bucatele din untul ramas dupa ce am uns mai devreme vasul (eu am rupt cu mana) si cele 100 g de stafide. Budinca de paine se poate face bine mersi si fara stafide sau, daca nu ne plac dar nici nu ne dorim o budinca simpla, acestea se pot inlocui cu orice alt soi de fructe uscate, seminte sau bucatele de ciocolata. Trebuie doar sa avem grija ca atunci cand adaugam stafidele o parte din ele sa cada si printre bucatile de paine, nu sa ramana toate la suprafata (pentru a le gasi imprastiate uniform prin budinca de paine). Separat, intr-un alt vas, punem cele trei oua, 700 ml de lapte, 200 g de zahar si cateva lingurite cu esenta de vanilie sau rom (in functie de cat de concentrata este) si amestecam bine pentru a se topi zaharul. Turnam apoi amestecul de lapte si oua peste painea din vas iar la sfarsit presam usor cu dosul unei linguri, pentru a ne asigura ca se imbiba toate bucatile de paine (incercam sa si nivelam cat de cat suprafata budincii). Incingem bine cuptorul, apoi introducem budinca de paine si o coacem la temperatura medie (175-180 grade C) timp de aproximativ 40 de minute, scotand tava din cuptor dupa ce budinca se rumeneste frumos deasupra (este normal sa se dezumfle putin dupa ce o scoatem din cuptor, asa ca nu trebuie sa ne panicam atunci cand vedem ca se intampla asta). Budinca poate fi servita atat calda, cat si rece - cu mentiunea ca este bine totusi sa o lasam sa se raceasca deoarece astfel se va taia mai frumos. Iar daca tot vorbim de aspect, budinca de paine arata mult mai bine daca ii punem putin gem sau dulceata deasupra (in poza retetei mele am folosit un gem de cirese, dar bineinteles ca putem folosi orice gem avem prin bucatarie/ camara).
Budinca de paine la cuptor
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de budinca!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

6 comentarii:

  1. Se poate inlocui zaharul cu miere? Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bineinteles, Codruta! Doar ca nu pot sa-ti zic cantitatea exacta - trebuie pui mierea treptat si sa tot gusti, sa fii sigura ca budinca va iesi atat de dulce precum iti place. Spor la gatit!

      Ștergere
  2. Se vede ca e reteta unui bărbat si încă odata s-a dovedit ce buni bucătari sant bărbații.Am facut si eu budinca după aceasta reteta desi aveam o reteta mai veche din familie.Aceasta reteta este mult mai buna si mai usor de facut.Multumesc domnule buctar.Maria

    RăspundețiȘtergere
  3. Sunt atit de entuziasmata, incit trebuie sa iti multumesc, dragul meu alt „barbat la cratita” (am si eu unu acasa, altfel as muri de foame)! Mi-a iesit! Iar asta e un mare eveniment, dat fiind ca e una din cele doua, trei retete care mi-au iesit in toata viata mea, eu nefiind chiar vo gazela de 20 de primaveri. Chiar aveam nevoie de un mic push dupa esecul rasunator de saptamina trecuta cind am riscat niscaiva gogosi cu iaurt si au iesit ca un fel de clatite incerte si cleioase. Da asta chiar mi-a iesit si iti multumesc mult pentru reteta. Data viitoare as incerca o tarta cu gem (Linzer torte), da mai incolo, dupa ce-mi mai fac ceva curaj. Multam inca o data pentru reteta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. are un stil deosebit de a explica si arata demonstrativ poze cu pasii de urmarit incat nu prea are cum sa dai rateu.
      unul din cele mai misto bloguri de pe internet.

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)