Gogoşi umplute cu gem

Gogosi cu gem pudrate (imaginea retetei)
Ingrediente reteta Gogosi umplute cu gem:
  • pentru aluatul gogosilor
  • 2 oua
  • 200 ml lapte
  • 100 ml ulei
  • un plic drojdie (7g) sau cubulet (25g)
  • 500 g faina
  • pentru umplutura gogosilor
  • un borcan mic de gem (400)
Gogosi cu gem ingrediente reteta
Modul de preparare al retetei:
Reteta in cateva cuvinte: facem un aluat dospit pe care-l intindem cu sucitorul si din care decupam gogosile cu paharul inainte de a le umple cu gem si de a le praji. Avand ulei in compozitie, gogosile cu gem ies putin altfel decat gogosile pufoase clasice. Se pot face si in varianta de post, renuntand la oua si lapte si inlocuindu-le cu 300 ml de apa. Punem intr-un vas cele doua oua impreuna cu 200 ml de lapte caldut, 100 ml de ulei, un praf de sare si un praf de zahar (atat cat putem lua cu trei degete). Le amestecam si dizolvam in ele continutul unui pliculet de drojdie uscata sau un cubulet de drojdie proaspata (gogosile cu gem vor iesi cam la fel, indiferent de drojdia folosita). Dupa ce ne asiguram ca drojdia s-a dizolvat, incepem sa adaugam treptat faina, punand atata faina cata vedem ca intra pentru a obtine un aluat tare si usor de intins cu sucitorul (ar trebui sa ne asteptam sa intre o jumatate de kg). Acoperim vasul cu un prosop curat si lasam aluatul gogosilor cu gem la crescut intr-un loc caldut cel putin 30 de minute, adica atat cat sa isi dubleze volumul (dar sa fim pregatiti sa asteptam si o ora dupa el, in functie de temperatura din bucatarie). Atunci cand aluatul a crescut suficient, il punem pe blatul de lucru si il intindem cu sucitorul pentru a obtine o foaie subtire, cam de grosimea degetului mic (in prealabil pudram cu faina blatul si sucitorul, pentru a nu se lipi). Din foaia de aluat obtinuta decupam cercuri presand cu un pahar sau bol mai mic (diametrul cercului poate fi adaptat preferintelor fiecaruia). Eu am folosit un bol cu diametrul de 10cm pentru a scapa mai repede din bucatarie, insa mi se pare ca gogosile cu gem ies mai aspectuoase daca le facem mai mici. Punem pe jumatate din cercul de aluat aproximativ o lingura de gem (exceptand marginile), il acoperim cu cealalta jumatate de aluat si "inchidem portofelul" lipind marginile prin presare cu o furculita. Ar fi de preferat ca gemul sa fie unul gros (gen marmelada) pentru a nu curge din gogosi pe durata prajirii in situatia in care acestea nu sunt lipite impecabil (mie nu mi s-a intamplat, dar nu strica sa fim precauti). Punem gogosile cu gem la prajit atunci cand uleiul este incins (in mod ideal ar fi sa le prajim in baie de ulei, insa ies bine si intr-o tigaie), iar cand le scoatem le asezam pe doua-trei servetele (care ne vor scapa de uleiul nedorit). In functie de cat de dulce este gemul si/sau de felul in care ne dorim sa arate, putem sa presaram gogosile cu zahar pudra.
Gogosi cu gem nepudrate cu zahar
Lectura optionala. In aceasta reteta am ales sa umplu gogosile cu gem, dar cred ca este destul de evident faptul ca acestea pot fi umplute cu aproape orice ne trece prin cap: ciocolata, branza dulce sau sarata, bucatele de fructe etc.
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de gogosi!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

5 comentarii:

  1. De multa vreme sunt rugata sa fac gogosi umplute.Am tot amanat,dar reteta dvs.nu o pot ignora
    Este foarte tarziu acum,este sambata seara,dar maine o incep de dimineata,nu mai am scapare.
    Mutumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere (desi ar trebui sa-mi iau multumirile dupa ce gogosile sunt pe placul doritorilor)!

      Ștergere
  2. Surpriza a fost pe placul tuturor,stiam eu.
    Deci,inca un multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deci raman dator cu o noua reteta reusita pentru multumescul asta suplimentar :)

      Ștergere
  3. Am facut aluatul dupa reteta dumneavoastra doar ca am adaugat o esenta de Roman aluat si am pus esenta si un pic an dem de gutui si gem de prune, aluatul mi-a iesit súper si la gust, súper bun súper de gustos. Multumesc.

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)