- 800 g capsuni
- 200 g banane
- un kg zahar
- cateva fire de menta (optional)
- un plic Gelfix Clasic 1:1 Dr.Oetker
Ca barbat, nu mi se pare rusinos sa recunosc ca primul lucru care m-a atras la Gelfix a fost faptul ca pe ambalaj scrie maaare si clar "pentru o pregatire rapida a gemurilor". Apoi, nefiind genul care-si umple camara si balconul cu zeci de borcane, mi-a placut si faptul ca un plic permite prepararea unei conserve doar dintr-un singur kg de fructe, ceea ce-mi permite sa ma joc in bucatarie si sa incerc tot felul de combinatii, cum ar fi reteta dulcetii de capsuni cu banane si menta. Prea multe n-ar fi de zis la reteta, practic pe spatele amabalajului de Gelfix gasim tot ceea ce avem nevoie sa stim pentru reusita dulcetii, eu mai mult povestesc experienta proprie. Dupa ce spalam fructele, indepartam coditele capsunilor si decojim bananele, trebuie sa ne hotaram cum anume le vrem in dulceata - eu am taiat capsunile in patru si bananele rondele, dar putem foarte bine sa punem capsunile si intregi daca ne place mai mult ideea sau daca avem unele mai micute. Doar sa avem in vedere faptul ca trebuie sa incepem prepararea dulcetii imediat dupa ce spalam capsunile, altfel acestea se inmoaie si capata un aspect neplacut; nici bananele nu se comporta mai bine dupa ce sunt decojite, in scurt timp se innegresc. Fiind o combinatie de fructe atat de sensibile si fragile, in mod normal ne-am astepta sa obtinem un terci in urma fierberii si amestecarii lor, insa Gelfix reuseste sa faca minuni. Nu spun ca ar fi rea o dulceata de capsuni si banane sub forma de piure, pentru ca gustul este acelasi (si multa lume care apeleaza la Gelfix prefera totusi sa paseze fructele, din comoditate sau din lipsa de timp), doar ca altfel arata si se simte dulceata atunci cand gasim in ea bucatele de fructe care isi pastreaza fiecare culoarea avuta atunci cand erau proaspete. Punem intr-o oala bucatile de capsuni, rondelele de banane si frunzele de menta tocate grosier sau rupte cu mana (bineinteles, daca nu ne convinge aroma vaga de menta pe care ar capata-o dulceata, putem sa renuntam la ea). Amestecam continutul plicului de Gelfix cu doua linguri de zahar (nici rase, nici cu varf), punem totul peste fructele din oala pe care o punem la foc mare si o tinem pana cand incepe sa clocoteasca. Atunci luam oala de pe foc, adaugam kilogramul de zahar (mai putin cele doua linguri amestecate mai devreme cu Gelfixul) si o repunem la fiert. Trebuie sa mai tinem dulceata de capsuni fix un minut din momentul in care incepe sa clocoteasca, amestecand in tot acest timp. Imediat ce luam oala de pe foc, incepem sa punem dulceata fierbinte in borcane pe care le rasturnam pentru a sta pe capace vreo cinci minute (daca vrem ca bananele si capsunile din dulceata noastra sa fie imprastiate cat mai uniform, indicat este sa le tot rasturnam la fiecare 5-10 minute, pana cand se raceste dulceata). Ca la orice conserva, borcanele si capacele in care vom pune dulceata de capsuni vor trebui neaparat sa fie curate si impecabil uscate - un alt avantaj al folosirii Gelfixului - si unul deloc de neglijat- este ca nu mai trebuie sa ne batem capul cu sterilizarea in cuptor sau prin fierbere.
Dr Oetker lanseaza si o campanie pentru cei care stiu retete speciale de dulceata. Inscrieti-va reteta pe http://provocarealuihoria.droetker.ro/ si pe langa faptul ca puteti castiga tot felul de premii utile, aveti ocazia ca reteta voastra sa fie realizata si prezentata lumii intregi de catre Horia Virlan!
Eu chiar ma gandesc la o provocare pentru Horia :)
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)