Vită Stroganoff (tocăniță cu ciuperci)

Vita Stroganoff cu paste (imaginea retetei)
Ingrediente reteta Vita Stroganoff (tocanita cu ciuperci si smantana):
  • 500 g carne vita (vitel)
  • 500 g ciuperci
  • o lingura mustar (de preferat dijon)
  • 200 ml smantana
  • 100 ml vin alb
  • un catel de usturoi
  • o ceapa
  • 2 linguri faina
  • 300 ml supa (sau apa)
  • ulei, sare si piper
Vita Stroganoff ingredientele necesare retetei
Modul de preparare al retetei:
Vita Stroganoff (sau vita Stroganov) este o tocanita de vita mai speciala cu ciuperci, mustar, smantana, vin si inca alte cateva ingrediente comune. Taiem suvite subtiri carnea de vita si o tavalim prin faina amestecata cu putina sare si piper. Incingem intr-o tigaie cateva linguri de ulei in care calim carnea de vita pana cand vedem ca incepe sa isi schimbe culoarea si faina cu care este acoperita se transforma intr-un invelis mucilaginos. La prepararea retetei de vita Stroganoff este important sa folosim carne de vitel si nu de vita batrana sau manzat, altfel riscam sa ne ramana carnea tare. Dupa aproximativ cinci minute scoatem carnea de vita din tigaie si punem in uleiul ramas o ceapa, un catel de usturoi si o jumatate de kg de ciuperci, toate tocate marunt. Le tinem la foc potrivit vreo zece minute, pana ce isi schimba consistenta si aspectul, apoi adaugam carnea de vita prajita mai devreme, circa 300 ml supa de vita si 100 ml vin alb (supa folosita nu trebuie sa fie neaparat de vita, poate fi de pui, de legume sau pur si simplu o inlocuim cu apa incalzita daca nu tinem mortis la plusul de savoare pe care supa l-ar da vitei Stroganoff). Acoperim vasul si lasam tocanita la fiert aproximativ 30 de minute, la foc mediu. Dupa ce vedem ca sosul s-a legat, adaugam o lingura generoasa de mustar si 200 ml de smantana. Amestecam pana le incorporam, mai lasam mancarea sa dea intr-un clocot apoi oprim focul si completam cu sare si piper, daca consideram ca mai este cazul dupa ce gustam (la sfarsit eu am pus in vita Stroganoff niste patrunjel tocat si cativa fulgi de ardei iute, insa acestea sunt optionale). Lectura optionala. Ideal este sa folosim mustar de dijon la vita Stroganoff, dar aceasta merge facuta si cu orice alt tip de mustar cat timp acesta nu este unul foarte ieftin, adica de proasta calitate. De asemenea, la prepararea acestei retete conteaza si tipul de smantana pe care il folosim, trebuie sa alegem o smantana cu un continut cat mai ridicat de grasime. Iar pentru a fi siguri ca nu se "branzeste", putem folosi acea smantana speciala pentru gatit care se gaseste in comert.
Vita Stroganoff cu ciuperci
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete cu vita (gulas)!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)