Sarmale de post cu ciuperci

Sarmale de post cu ciuperci (imaginea retetei)
Ingrediente reteta Sarmale de post cu ciuperci:
  • o varza murata
  • 5 foi de dafin
  • o ramurica de cimbru
  • o lingurita cu boabe de piper
  • pentru umplutura sarmalelor de post
  • 500 g ciuperci
  • 200 g orez
  • 3 cepe
  • 3 morcovi
  • 1/2 telina mica
  • 200 ml suc de rosii
  • o legatura marar
  • ulei, sare si piper
Sarmale de post cu ciuperci ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
Dupa mine, sarmalele de post perfecte sunt cele cu ciuperci, orez, suc de rosii si legume. Mi se par mult mai bune decat cele cu carne (si ma refer strict la gust, nu le favorizez catusi de putin pentru c-ar fi de post). Reteta este permisiva, practic putem face umplutura sarmalelor doar din orez si ceapa calita sau o putem modifica adaugandu-i legumele pe care le avem prin bucatarie. Prepararea umpluturii sarmalelor de post. Punem cateva linguri de ulei la incins si calim trei cepe, trei morcovi si o jumatate de telina mica (doar cateva minute, cat sa se inmoaie si ceapa sa devina translucida), apoi adaugam o jumatate de kg de ciuperci tocate marunt si lasam la foc inca zece minute (pentru a nu ne chinui prea mult cu tocatul, recomandarea mea este sa dam totul pe razatoare). Adaugam 200 g de orez si jumatate din cantitatea de suc de rosii (100 ml) si mai lasam umplutura inca 5-10 minute la foc, iar la final punem o legatura de marar tocata si condimentam dupa gust cu sare si piper (pentru ca sarmalele de post sa fie cat mai gustoase, va trebui sa folosim o cantitate destul de mare de ulei la umplutura). Pregatirea verzei. Inlaturam cotorul verzei scobindu-l cu un cutit si desfacem pe rand foile, apoi indepartam nervura tare de pe mijlocul fiecarei foi. In functie de cat de mare dorim sa ne iasa sarmaua, impartim foaia in 2-3 sau chiar 4 bucati. Formarea sarmalelor de post. Tinand o bucata de frunza de varza in palma, punem o lingura de umplutura mai spre margine, apoi o acoperim cu marginea foii si rulam pana cand ajungem in celalalt capat. Terminam de format sarmaua impingand cu degetul in interior ambele capete laterale ale foii. Nu e deloc complicat (poate doar explicatiile mele neinspirate fac sa para astfel), sper ca imaginile retetei sa "explice" mai clar felul in care se formeaza sarmalele (se pot mari cu un click). Amplasarea sarmalelor in oala/ vas. Tocam marunt varza ramasa (inclusiv nervurile) si asezam jumatate din cantitate pe fundul vasului in care urmeaza sa fierbem/ coacem sarmalele. Peste varza tocata presaram cat de cat uniform 4-5 foi de dafin, o ramurica de cimbru rupta si o lingurita cu boabe de piper. Peste "patul" de varza condimentata asezam apoi sarmalele, incercand sa le asezam judicios pentru a incapea cat mai multe in vas. La final presaram restul de varza tocata peste sarmale, turnam sucul de rosii ramas si apa calda cat sa le acopere. Punem un capac si fierbem sarmalele de post la foc mediu vreme de aproximativ o ora sau le tinem in cuptor doua ore (la circa 175 grade C). Cateva ponturi la final. Daca varza murata folosita este una foarte sarata, atunci este bine sa o lasam sa stea in apa cateva ore la desarat (desfacuta in foi, nu intreaga). Pe principiul "frica pazeste bostanaria", in compozitia sarmalelor de post putem adauga si vreo doua linguri de faina, pentru a o "lega" mai bine (eu n-am pus deloc faina si nu mi s-a imprastiat nicio sarma).
Sarmale de post cu ciuperci la cuptor (imaginea retetei)
Spor la gatit si va recomand sa testati si celelalte retete de sarmale!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

5 comentarii:

  1. Nu tin post,de incercat reteta o incerc cu siguranta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici eu nu tin post, sarmalele cu ciuperci le fac strict pentru gustul lor (nu ma prea dau in vant dupa sarmalele cu carne). Iar daca o reteta se nimereste sa fie de post, o "semnalizez" ca atare pentru a-i ajuta pe cei interesati.

      Ștergere
  2. Foarte binevenita si reteta si ponturile.Un week-end minunat!
    Olivia

    RăspundețiȘtergere
  3. Uau, ce te mai urmăream in era😅 pre Facebook! Ți am scris, am gătit rețetele tale etc.
    Mă bucur că te am redescoperit!
    Citesc si recitesc unele rețete, ba chiar și comment urile, sunt savuroase efectiv!
    Toxmai am făcut sarmale de post cu...urdă!👊
    Vreau să te întreb, având în vedere faptul că ai blogul de ceva vreme, care sunt noutățile? Ce ai gătit/experimentat ultima oară?
    Spor si sănătate, carantina să se termine!🙏

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 👊 pentru sarmalele de post cu urda 😇
      Am sentimente amestecate, nu stiu daca sa ma bucur ca m-ai redescoperit sau sa ma intristez auzind ca am fost abandonat 😋
      Nestiinf cand a inceput la tine era fb si tinand cont de faptul ca blogul a depasit "venerabila" varsta de 10 ani, iti dai seama ca mi-e imposibil sa te pun la punct cu noutatile. Pentru mine, ultima "noutate ar fi faptul ca m-am apucat sa public retete mai des decat inainte - deci ai muuulte de recuperat 😎 Iti pot da un punct de pornire. Daca dai click sus, pe BarbatLaCratita, te duce pe prima pagina si acolo iti vor aparea ultimele 6 retete publicate.

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)