Cheesecake fără coacere (cu ciocolată)

Felie de cheesecake fara coacere cu ciocolata (imaginea retetei)
Ingrediente reteta Cheesecake fara coacere cu glazura de ciocolata:
  • pentru blatul de cheesecake
  • 300 g biscuiti digestivi
  • 3/4 pachet unt (150 g)
  • pentru compozitia de branza
  • 500 g branza dulce
  • 400 ml frisca lichida
  • 200 g zahar (recomandat fiind cel pudra)
  • 20 g gelatina (2 pliculete)
  • coaja unei lamai (sau esenta)
  • pentru glazura cheesecake-ului (optional)
  • 100 g ciocolata
  • 1/4 pachet unt (50 g)
Cheesecake fara coacere cu ciocolata ingredientele necesare prepararii retetei
Modul de preparare a retetei:
Reteta de cheesecake fara coacere suna foarte bine in zilele toride de vara, in primul rand fiindca nu este necesar sa incingem cuptorul pentru a-l prepara si in al doilea rand pentru ca este o prajitura racoroasa inca de la inceput, fiind utilizat frigiderul pentru a se intari. In lista cu ingredientele retetei am trecut ca optionala glazura de ciocolata a cheesecake-ului deoarece pentru aceasta avem nevoie de aragaz, prajitura iesind multumitor chiar si fara (doar ca pierde putin la capitolul aspect). Prepararea blatului cheesecake-ului fara coacere este identica cu cea a retetei clasice de chesecake la cuptor publicata acum cativa ani: amestecam 300 g de biscuiti maruntiti cu trei sferturi de pachet de unt topit si formam un fel de blat pe fundul tavii presand cu degetele amestecul obtinut (pentru cheesecake-ul fara coacere am folosit o forma detasabila de tort cu diametrul de 22cm). Biscuitii ii putem marunti la robot sau ii punem pe o hartie de copt/ prosop/ punga si ii strivim cu sucitorul sau cu o sticla (daca nu avem biscuiti digestivi, atunci macar sa folosim un sortiment de biscuiti care se sfarama foarte usor). Prepararea compozitiei de branza. Batem spuma 400 ml de frisca lichida, ideal fiind ca aceasta sa fi stat in prealabil cateva ore la frigider (este recomandat ca la cheesecake-ul fara coacere sa punem o frisca din lapte cu un continut ridicat de grasime, nu una vegetala). Apoi amestecam frisca batuta cu o jumatate de kg branza dulce, 200 g zahar pudra si coaja rasa a unei lamai (putem folosi si zahar tos, inconvenientul fiind faptul ca s-ar putea simti cristalele in cheesecake daca nu avem rabdare sa-l amestecam pana cand se topeste integral). La aceasta prajitura trebuie sa folosim o branza dulce cat mai fina, gen crema de branza, iar daca folosim o branza dulce clasica trebuie sa o scurgem foarte bine de zer si sa o trecem printr-o sita sau sa folosim blenderul pentru a o face cat mai fina (putem face cheesecake fara coacere cu mascarpone). Nefolosind cuptorul, vom lega compozitia de branza cu ajutorul gelatinei. Inca de la inceputul prepararii trebuie sa punem gelatina la inmuiat si sa respectam in intregime pasii de preparare detaliati pe ambalaj, avand grija sa NU o fierbem pentru ca atunci si-ar pierde capacitatea de a ne lega compozitia. Turnam gelatina lichida in amestecul de branza si frisca, in fir subtire, pe masura ce amestecam si o incorporam, apoi punem compozitia obtinuta in forma de tort cu pereti detasabili, peste blatul de biscuiti (putem folosi orice vas, eu am ales forma de tort pentru ca este foarte usor de scos la sfarsit). Introducem cheesecake-ul in frigider si il tinem minim doua ore, timp in care trebuie sa se intareasca (verificam daca s-a intarit, deoarece durata depinde si de temperatura la care avem setat frigiderul). Prepararea glazurii de ciocolata e "piece of cake", ca tot e vorba de o reteta cu nume englezesc :D - topim la bain-marie 100 g de ciocolata impreuna cu un sfert de pachet de unt (le punem intr-un vas pe care il asezam deasupra unei cratite cu apa, pentru a se topi de la aburi). Dupa ce luam glazura de pe aragaz, asteptam putin si apoi o turnam peste cheesecake (probabil se subintelege ca glazura trebuie sa fie aproape rece atunci cand o punem peste cheesecake-ul tocmai scos din frigider). O intindem deasupra cu o spatula sau cu dosul unei linguri, avand doua variante de "finisare": cea grea, in care imbracam integral lateralul cheesecake-ului in ciocolata si cea usoara, in care lasam surplusul de ciocolata sa se prelinga pe margine/ lateral.
Cheesecake fara coacere cu ciocolata taiat (imaginea retetei)
Spor la gatit si va invit sa "cotrobaiti" prin lista cu retetele de prajituri!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)