Prăjitură cu cafea

Prajitura cu cafea reteta
Ingrediente reteta Prajitura cu cafea:
  • pentru blat
  • 3 oua
  • 2 albusuri
  • 10 linguri zahar
  • 2 linguri cacao
  • 7 linguri faina
  • o lingurita praf copt
  • pentru crema
  • 300 g unt (un pachet si jumatate)
  • 200 g zahar pudra
  • 2 galbenusuri
  • 3 linguri ness/ cafea solubila (optional)
  • pentru insiropat
  • 250 ml cafea tare (indulcita)
Prajitura cu cafea ingrediente reteta
Modul de preparare al retetei:
Pentru a se simti cat mai bine gustul si aroma, eu am ales sa folosesc atat cafea, cat si ness - daca totusi ni se pare prea mult, pana la urma este suficient doar sa insiropam prajitura cu cafea. Reteta necesita in total cinci oua: doua galbenusuri pentru crema, iar pentru blat trei oua intregi plus cele doua albusuri ramase de la prepararea cremei. Blatul prajiturii cu cafea. Spargem cele cinci oua, separam albusurile de galbenusuri si batem spuma albusurile (adaugandu-le si un praf de sare). Dupa ce albusurile s-au intarit, adaugam zece linguri de zahar (treptat) si continuam sa batem/ mixam albusurile pana atunci cand zaharul se dizolva in intregime, moment in care adaugam trei din cele cinci galbenusuri. Intr-un alt vas, amestecam sapte linguri de faina (nici rase, nici cu varf) cu o lingurita de praf de copt si o lingura de cacao, dupa care presaram amestecul (in ploaie) peste compozitia de albusuri si galbenusuri. Pentru ca blatul prajiturii cu cafea sa ne iasa cat mai pufos, va trebui sa amestecam cu grija, efectuand miscari de jos in sus, in nici un caz nu trebuie sa folosim mixerul (pentru a nu se lasa spuma de albusuri). Tapetam cu hartie de copt tava cuptorului (o tava clasica de cuptor cu dimensiunile cca 40x30cm) si lasam cuptorul sa se incinga. Turnam in tava compozitia pentru blat, introducem tava in cuptorul bine incins si coacem blatul prajiturii cu cafea la foc mediu (175-180 grade C) timp de aproximativ 20 de minute (adica pana cand blatul trece testul scobitorii, test care presupune sa deschidem scurt usa cuptorului si sa infigem o scobitoare in blat; suntem siguri ca acesta este copt atunci cand scobitoarea va iesi uscata). Crema prajiturii cu cafea este foarte simplu si rapid de preparat, motiv pentru care ne vom ocupa de ea in timpul in care blatul este la cuptor. Punem intr-un vas cele doua galbenusuri ramase de la blat, un pachet si jumatate de unt (aflat la temperatura camerei, nu scos direct din frigider), 200 g de zahar pudra, o lingura de cacao si trei linguri de cafea solubila (ness). Amestecam foarte bine ingredientele, de preferat cu ajutorul unui mixer, obtinand la final o crema omogena. Insiroparea si asamblarea prajiturii cu cafea. Scoatem din cuptor blatul prajiturii, ne asiguram ca s-a racit, apoi il taiem pe jumatate si insiropam ambele parti cu 250 ml de cafea tare (mie mi se pare ca trebuie neaparat indulcita cafeaua, insa putem adapta reteta in functie de gusturi). Intindem uniform crema peste jumatate din blatul prajiturii, apoi asezam deasupra cealalta jumatate de blat insiropat. Putem decora prajitura cu cafea oricum dorim, reteta nu este batuta in cuie. Eu am decorat-o simplu, cu ciocolata rasa: am oprit putina crema, doar cat sa ung partea de sus a blatului si astfel sa stea lipita ciocolata data pe ochiurile mari ale razatorii. Inainte de a o consuma, ar fi bine sa tinem prajitura cu cafea in frigider vreo cateva ore, pentru a i se intari crema.
Prajitura cu cafea reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de prajituri!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

2 comentarii:

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)