Mâncare de gogonele

reteta mancarii de gogonele de post
Ingrediente reteta Mancare de gogonele:
  • 5 gogonele
  • 2 morcovi
  • un ardei
  • o ceapa
  • 150 g rosii pasate
  • o legatura marar
  • 2 foi de dafin
  • ulei, sare si piper
ingredientele retetei mancare de gogonele
Modul de preparare a retetei: O reteta clasica de toamna, mancarea de gogonele este destul de banala insa are cateva mari atuuri: este foarte usor de preparat, necesita ingrediente simple/ ieftine si este o reteta de post-vegetariana. Spalam, curatam si tocam in functie de preferinte doi morcovi, un ardei si o ceapa. Turnam intr-o cratita cateva linguri de ulei si, dupa ce acesta s-a incins, punem si legumele tocate. Le calim la foc mediu timp de cateva minute, cat sa se inmoaie putin si sa li se imprastie aromele, apoi adugam cele cinci gogonele taiate felii subtirele. Punem si doua foi de dafin pentru a aroma si mai mult mancarea de gogonele si turnam apa in cratita cat sa acopere in intregime legumele. Ca o recomandare, n-ar fi rau sa folosim pentru mancare niste gogonele un pic rosiatice (pentru a fi mai putin acre) iar apa pe care o punem sa nu fie rece (pentru a nu incetini inutil mancarea din fierbere). Punem si niste sare si lasam mancarea de gogonele la fiert aprox. o jumatate de ora. Dupa aceea, cand gogonelele s-au inmuiat, adaugam rosiile pasate (sau suc de rosii) si mai lasam mancarea la fiert inca zece minute, apoi oprim focul si adaugam mararul tocat si eventual putin piper. Gustam si, daca ni se pare ca mai e nevoie, ii mai adaugam si niste sare. De retinut faptul ca mancarea de gogonele este una usor acra si nu strica sa-i adaugam la final si o lingurita de zahar. Iar daca ni se pare ca ne-a iesit prea apoasa/ zemoasa, atunci putem "regla" foarte usor mancarea de gogonele astfel: dizolvam o lingura de faina in cateva linguri din zeama acesteia, o punem in cratita si mai lasam mancare sa dea intr-un clocot.
Mancare de gogonele in farfurie
Lectura optionala (n-are absolut nicio treaba cu prepararea retetei!). Din copilarie am fost fanul mancarurilor dulci, fapt ce a plasat mancarea de gogonele undeva in spatele listei mele de retete preferate. Nici acum nu ma dau in vant dupa ea si deci n-am sa laud reteta doar pentru a-i creste audienta, recunosc ca am preparat-o mai mult asa, de aducere aminte (si sperand ca poate gusturile mi s-au mai "maturizat" 😅) - nu era toamna in care bunica sa nu faca macar o data mancare de gogonele. Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete cu gogonele! Pofta buna

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

(poate fi și anonim, nu e necesară înregistrarea)