Ingrediente reteta Salata de conopida:
- o conopida mica/medie
- o ceapa rosie
- 3 linguri iaurt
- 3 linguri maioneza (optional)
- o legatura de marar
- sare si piper
Modul de preparare a retetei:
In lista cu ingredientele retetei am trecut maioneza ca fiind optionala deoarece mie salata de conopida facuta numai cu iaurt mi se pare multumitoare, mai ales atunci cand folosesc un iaurt mai gras (cum este iaurtul grecesc). Mi se pare un compromis acceptabil tinand cont de timpul scutit cu prepararea maionezei, spalarea vaselor (apropo, recomand calduros
reteta de maioneza rapida cu blenderul).
Daca nu ne preparam singuri maioneza (ceea ce ar fi un mare pacat!), atunci pregatirea conopidei care este cel mai complex proces din reteta
salatei - vorba vine complex, chiar e floare la ureche. Spalam conopida, ii taiem cotorul si o rupem/ desfacem in buchetele. Punem o cratita cu apa la fiert (circa un litru, de fapt sa fie suficienta apa incat sa acopere conopida), ii adaugam niste sare (cam o lingurita) si punem buchetelele de conopida in momentul in care apa incepe sa clocoteasca. Oprim imediat focul si o lasam sa stea cinci minute in vasul cu apa pe care il acoperim cu un capac.
Dupa ce trec cele cinci minute, scoatem buchetelele de
conopida si le puneam intr-un vas cu apa rece, le tinem acolo doar cateva secunde apoi le scurgem foarte bine de apa si le tocam grosier. Le punem intr-un vas incapator si adaugam ceapa rosie tocata - in loc de ceapa putem adauga usturoi sau chiar le putem combina (de asemenea, ceapa si usturoiul verzi sunt binevenite, mai ales ca dau un plus de culoare salatei de conopida care altfel va iesi destul de alba). Punem in vas si mararul tocat, cele trei linguri de iaurt si eventual maioneza (sau dublam cantitatea de iaurt). Amestecam bine ingredientele, apoi gustam si asezonam salata de conopida cu sare si piper in functie de gusturile fiecaruia (pentru un plus de culoare, am presarat deasupra cateva bucatele de ardei rosu atunci cand am intins-o pe paine).
Un ultim sfat la sfarsit: este important sa nu tinem mult conopida la foc deoarece riscam sa se inmoaie si sa se transforme intr-un fel de pasta atunci cand amestecam toate ingredientele si astfel salata de conopida nu va avea consistenta dorita (conopida trebuie sa se simta, sa fie usor frageda, in niciun caz nu trebuie sa ne temem ca va fi prea cruda).
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte
retete cu conopida!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!
Foarte gustoasa,si foarte simplu de facut.Dar functineaza si cu maioneza din comert si anume 20% maioneza si 80% iaurt.
RăspundețiȘtergereDa, nu m-am gandit sa scriu in reteta ca se poate si jongla cu procentele de iaurt si maioneza, am mers pe totul (egal) sau nimic 😅 Asta si deoarece renunt la maioneza din salata mai mult din comoditate, nu pentru ca m-as feri de ea - incerc insa sa ma feresc de maioneza din comert, mi-e ca e plina de prostii (e posibil sa fie si unele ok, insa de peste 10 ani n-am mai cumparat si deci n-am avut curiozitatea sa citesc vreo eticheta).
Ștergere