Prăjitură Arlechino cu foi și rahat

Prajitura Arlechino cu foi si rahat reteta cu imagini
Ingrediente reteta Prajitura Arlechino cu foi, rahat, gem si nuca:
  • pentru foile prajiturii:
  • 200 g untura (sau un pachet de unt)
  • 100 ml smantana
  • 100 g zahar
  • un pliculet drojdie uscata (7 g)
  • 2 oua
  • 600 g faina
  • pentru straturile de crema/umplutura:
  • un borcan gem (cca 400g)
  • 500 g rahat (multicolor)
  • 200 g nuca macinata
  • 2 albusuri
  • 4 linguri zahar
  • pentru glazura prajiturii:
  • 2 galbenusuri
  • 4 linguri zahar
Ingrediente reteta prajitura Arlechino cu foi si rahat
Modul de preparare a retetei:
In ciuda listei lungi de ingrediente, reteta prajiturii Arlechino (sau Mozaic) este destul de usoara: preparam un singur aluat (din care facem patru foi) si intre foile prajiturii punem trei straturi diferite de crema (de fapt, vom prepara o singura reteta de crema, celelalte doua "creme" vor fi gemul si rahatul). Prepararea aluatului foilor prajiturii Arlechino necesita ca ingredientele sa fie la temperatura camerei, deci trebuie sa le scoatem din frigider cu ceva vreme inainte. Amestecam intr-un vas untul, smantana, ouale, zaharul (ne putem lipsi de zahar, prajitura iese oricum destul de dulce de la restul ingredientelor), drojdia (putem folosi si un cubulet de 25g drojdie proaspata, nu schimba cu nimic reteta foilor) si un praf de sare. Dupa ce am obtinut o compozitie omogena, incepem sa adaugam treptat faina si framantam pana cand obtinem un aluat ferm si nelipicios pe care apoi il introducem in frigider. Prepararea foilor de fapt inseamna doar modelarea lor - spre deosebire de majoritatea retetelor de prajituri cu foi, Arlechino nu necesita coacerea separata a foilor. Scoatem aluatul din frigider dupa circa 30 de minute si il impartim in patru bucati aproximativ egale. Folosind sucitorul (sau o sticla), intindem prima bucata de aluat pana cand obtinem o foaie de dimensiunea tavii folosite (ca reper, eu am copt foile prajiturii intr-o tava de 21x25cm). Prepararea cremei de nuca a prajiturii Arlechino. Batem spuma doua albusuri cu un praf de sare (cam cata putem lua cu trei degete) si cand acestea si-au marit volumul incepem sa adaugam treptat cele patru linguri de zahar. Continuam sa batem pana cand se topeste zaharul si obtinem o bezea ferma si lucioasa. Punem nuca macinata in bezeaua obtinuta, avand grija sa o incorporam prin miscari circulare, de jos in sus (pentru a pastra bezeaua cat mai pufoasa). Asamblarea prajiturii Arlechino. Asezam prima foaie de aluat in tava si o acoperim uniform cu intreaga cantitate de gem. Peste aceasta asezam cea de-a doua foaie pe care plasam frumos mozaicul format din feliute subtirele de rahat (intercaland cele trei culori pentru a iesi cat mai Arlechin 😁). Asezam pe mozaicul de rahat cea de-a treia foaie pe care o acoperim cu crema de nuca si la sfarsit inchidem prajitura punand deasupra cea de-a patra foaie. Coacerea si glazurarea prajiturii. Intepam din loc in loc ultima foaie de aluat (folosind o furculita) si introducem tava cu Arlechino in cuptorul foarte bine incins. Coacem prajitura la temperatura medie (in jur de 180 grade C) timp de aproximativ 30 de minute, apoi o scoatem si turnam repede deasupra ei glazura (pe care o preparam in prealabil amestecand cele doua galbenusuri cu patru linguri de zahar pana cand se topeste complet zaharul). Reintroducem prajitura Arlechino in cuptor si o mai coacem vreme de inca 10 minute, cat sa se rumeneasca putin glazura de deasupra (iar daca la final aspectul nu ne multumeste, putem pudra prajitura cu putina cacao sau zahar).
Prajitura Arlechino cu foi si rahat reteta detaliata
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de prajituri cu foi!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

6 comentarii:

  1. Buna ziua, de mult asteptam sa mai reveniti cu ceva noua! Felicitari pentru tot.

    RăspundețiȘtergere
  2. OOOO in sfarsit activati din nou . Felicitari si la mai multe retete !

    RăspundețiȘtergere
  3. Bine ati revent pe blog.Mi-a fost dor de retetele dumneavoastra.
    Olivia

    RăspundețiȘtergere
  4. BINE NE-AM REGASIT! 🙂
    As prefera sa fiu tutuit la fel ca inainte...
    Robert

    RăspundețiȘtergere
  5. Mi-au trecut prin cap cele mai negre ganduri :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Macar am fost inspirat sa revin cu o reteta de prajitura colorata 🙂. Serios vorbind, poate ar trebui sa anunt in cazul in care iar imi va trece prin cap sa dispar o perioada.

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)