Mâncare de ficăţei cu smântână

mancare-de-ficatei-cu-smantana-01
Ingrediente reteta Mancare de ficatei cu smantana:
  • 500 g ficatei (o punga)
  • 200 ml smantana
  • 4 cepe
  • o legatura patrunjel
  • 2-3 linguri ulei sau un cubulet de unt
  • sare si piper
mancare-de-ficatei-cu-smantana-ingrediente
Modul de preparare a retetei:
Punem o cratita cu apa la fiert si cand incepe sa fiarba adaugam ficateii pe care i-am spalat si curatat in prealabil. Ii tinem la fiert doar trei-patru minute, cat sa se patrunda putin. Prin fierbere scapam si de culoarea maronie pe care ar fi dat-o mancarii. Dupa ce s-au fiert, ii scoatem cu o paleta si ii taiem in patru bucatele.
In tigaia incinsa punem cubuletul de unt sau uleiul la foc. Atunci cand acesta s-a incins, adaugam ceapa taiata solzisor. O calim cateva minute pana devine sticloasa si apoi punem bucatile de ficatei. Calim cateva minute si ficateii si apoi ii acoperim cu apa. Tot acum punem si condimentele. Lasam ficateii la foc mediu cam un sfert de ora.
Adaugam smantana atunci cand mancarea este aproape gata si o mai lasam sa dea intr-un clocot. Dupa ce luam mancarea de ficatei de pe foc, adaugam patrunjelul tocat.
Daca ni se pare ca sosul este mult prea subtire, il putem ingrosa imediat cu doua-trei linguri de faina. Cum se face? Intr-un castronel amestecam bine faina cu putin sos, o punem in mancare cand am eliminat cocoloasele si apoi mai dam mancarea de ficatei cu smantana intr-un clocot.
mancare-de-ficatei-cu-smantana-12

Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de mancare cu smantana!

Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

47 de comentarii:

  1. Sper sa-ti placa, sa-mi spui cum ti-a iesit.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna. Cu ce garnitura merg cel mai bine ficateii cu smantana?

      Ștergere
    2. Buna! Eu n-as face deloc garnitura la mancarea asta de ficatei, insa, daca e sa-ti recomand una, atunci aceea ar fi una simpla: cartofi natur.

      Ștergere
    3. Merge foarte bine sa torni sosul peste orez fiert. În loc de apa, eu recomand sa folosiți 100 ml vin alb pentru fierberea ficatului și apoi adăugați smântâna. Pofta buna!

      Ștergere
  2. super bine arata si sunt convinsa ca sunt si gustosi......cand cumpar ficatei fac si eu ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. Pozele mi se pare ca ii nedreptatesc, la cat de buni mi se par acesti ficatei cu smantana eu speram sa obtin niste poze mai reusite :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Se pare ca asta-i mancarica pentru care trebuie sa dai o sampanie

    RăspundețiȘtergere
  5. super pare, azi fac si eu si o sa dau un feedback, am ceca timp de cand caut si altceva decat ficatei cu usturoi sau sos de rosii:)))

    RăspundețiȘtergere
  6. :))Mie imi place la nebunie mancarea de ficatei cu smantana, poate si pentru ca este altceva. Sper s-o gasesti la fel de gustoasa precum suna :)

    RăspundețiȘtergere
  7. am facut-o si eu dupa reteta ta, e delicioasa!!!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Doar ce am pus-o in farfurii in urma cu 5 minute si a fost devorata de ai mei,bun,bun;)

    RăspundețiȘtergere
  9. Se pare ca nu sunt singurul care ma dau in vant dupa mancarea de ficatei :D

    RăspundețiȘtergere
  10. super tare asta!!!!am incercat si eu si a iesit bun rau!!!

    RăspundețiȘtergere
  11. deja am apa in gura....acesta va fi meniul pt maine...

    RăspundețiȘtergere
  12. arata si suna asa de gustos....ti-am zis eu ca sunt infipta bine in blogul tau... :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Inseamna ca ar trebui sa-ti alegi si un nickname... Daca n-ai inspiratie, sa stii ca "Infipta" e inca liber. La fel si "Mangalia" :P

      Ștergere
  13. Asta e cine mea! Superrrrrrrrr mersi Robert. A iesit fantastic! PAtricia

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-ai pentru ce, Patricia... Eu ar trebui sa-ti multumesc pentru felul in care ai laudat rezultatul retetei ;)

      Ștergere
  14. este o problema daca sunt gatiti cu smantana vegetala?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-am incercat niciodata smantana vegetala, deci nu stiu sigur, insa nu cred ca ar trebui sa fie probleme. Daca incerci mancarea de ficatei cu aceasta smantana vegetala, ti-as fi recunoscator daca mi-ai spune si mie cum a fost. Chiar m-ai facut curios :)

      Ștergere
  15. toate retetele excelente.de cand te-am descoperit ador sa gatesc.simplu si gustos.bravo.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar ma bucur sa aud faptul ca adori sa gatesti in parte si datorita blogului meu...

      Ștergere
  16. foarte bun:D..doar ce am facut si eu..
    reteta simpla si gustoasa!

    RăspundețiȘtergere
  17. Buna>:D:D<:)este preferata mincarica a sotului meu>:D<

    RăspundețiȘtergere
  18. Incercat, reusit, devorat. mmmmmmm

    Ruxi Buxi

    RăspundețiȘtergere
  19. Vai de capu' meu...imi ploua-n gura! Asa-mi trebuie daca intru pe blogul tau in timpul programului :)
    Musai sa-ncerc reteta asta urgent!
    Iti urmaresc blogul de vre-un an iar acum n-am mai rezistat sa nu comentez. Un sincer MULTUMESC pentru toate retetele tale grozave si majoritatea dintre ele RAPIDE! Cand ai program de la 9 la 18, nu prea iti ramane timp pentru gatit, de aceea blogul tau e sursa mea de inspiratie pentru o cina gustoasa si rapida in timpul saptamanii si pentru un rasfat culinar in week-end!

    RăspundețiȘtergere
  20. :) Din moment ce ai rezistat un an fara sa comentezi pe blog, inseamna ca esti o fire rabdatoare si poti astepta pana seara, cand ajungi acasa si poti pune in practica retetele mele :P
    Dar cand ajungi la 18-19 acasa, cred ca e greu sa mai ai chef si/ sau energie pentru gatit, asa ca ma voi stradui sa-ti public cat mai multe retete rapide - de fapt, mai degraba ma voi stradui sa public SI retete mai complicate, pentru ca de obicei fug de ele ca dracu` de tamaie :))

    RăspundețiȘtergere
  21. Buna, eu sunt la dieta dukan, faza de croaziera...deci in nici un caz unt sau ulei in cantitatea aia si smantana...nu ca nu mi-ar ploua in gura...sunt nascuta in moldova, smantana e viata mea!

    ar merge ficateii astia oare cu iaurt degresat?in loc de unt/ulei pun o lingura de ulei de masline, in loc de smantana pun iaurt 0% si dumnezeu cu mila!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alina, chiar nu stiu cum ar putea sa iasa mancarea asta de ficatei cu iaurt degresat in loc de smantana... In mod evident, nu m-am gandit niciodata sa incerc astfel, desi suna bine "faza de croaziera" :) Nu stiu mai nimic nici despre dieta dukan, insa pare ca este destul de convingatoare din moment ce te-a facut sa renunti la smantana. Acum m-ai facut curios... deci, cum ti-a iesit mancarea de ficatei dukan? :D

      Ștergere
  22. Eh, curiosule draga, a iesit divina. Diferenta intre smantana si iaurt este doar la nivel cerebral. La consistenta se poate umbla, mai cremos, mai putin cremos, iar gustul ... daca nu stii cu ce e facuta mancarea poti doar presupune nu? Stii tu: cine vede si nu stie, zice c-asa tre` sa fie! Cat despre dukan, da e f buna dieta , atat timp cat este tinuta in mod rational ( ca orice lucru de altfel, folosit rational = bun, folosit cu fanatism sau inconsecvent = daunator). Doar ca eu nu ma pot tine de dieta asta chiar ca la carte, pt ca sunt moarta dupa fructe si ardei kapia si rosii, si cartofi prajiticiocolata, si pe deasupra mai am si un sot care face niste paste fenomenale cu orice fel de sos, si dulciuri si ciuperci umplute cu toate nebuniile...acum de exemplu scobeste niste cartofi si are un calup de cascaval langa el si inventeaza. Ei zi tu, acuma na, cum sa tin eu dieta in asa circumstante vitrege? Week-end placut si farfurii aburinde pline cu minuni!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E clar, in asemenea circumstante - de o vitregie extrema - nu poti tine niciun fel de dieta, indiferent de numele ei :) Mi-a placut cum mi-ai explicat cum sta treaba cu diferenta intre smantana si iaurt, acum sa vedem daca si cerebelul meu reuseste sa ma convinga - el stie una si buna: mancarurile cu smantana trebuie sa fie extraordinar de gustoase, cele cu iaurt sunt dietetice :)

      Ștergere
  23. Am facut si eu astazi reteta aceasta, foarte buna! Insa sunt putin dezamagit ca, culoarea sosului a iesit maronie :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vali, cred ca ai strivit cam mult ficateii atunci cand ai amestecat prin mancarea aflata pe foc. Data viitoare incearca sa amesteci delicat, mai putin barbateste :) Ma bucur ca macar ti-a placut gustul mancarii, sper s-o refaci si alta data.

      Ștergere
  24. Aceasta mancare mi-a schimbat parerea in legatura cu ficateii.
    A iesit putin mai inchisa la culoare,dar nu foarte mult.
    Foarte buna!



    Dany.

    RăspundețiȘtergere
  25. Tocmai am facut mancarica. N-am crezut ca iese atat de gustoasa, dar aceasta reteta este extraordinara! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Uneori mancarurile simple ne pot surprinde placut. Ma bucur ca ai dat peste reteta mea cu ficatei.

      Ștergere
  26. gandesc prea mult3 mai 2014 la 15:18

    Intrebare: smantana se amesteca cu galbenus de ou? Sosul meu a iesit alb-alb, si nu-mi explic cum de in poza ta se vede galben...
    Despre gust nu stiu, abia am luat-o de pe aragaz. Sper sa nu fiu dezamagita... :-|

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Clar, gandesti prea mult! :P :)) Nu am amestecat smantana cu ou, altfel l-as fi trecut la ingredientele retetei si as fi mentionat in modul de preparare. Culoarea mancarii mele de ficatei este data de smantana foarte grasa si, partial, de faptul ca am fotografiat-o noaptea, la lumina artificiala. Chiar daca ai folosit o smantana cu un procent scazut de grasime, mancarea ta de ficatei ar trebui sa-ti fi iesit suficient de gustoasa incat sa nu te dezamageasca...

      Ștergere
    2. gandesc prea mult12 mai 2014 la 14:27

      Da, prea mult si nelatimp. Eu tot as recomanda amestecarea smantanii cu galbenus si putina faina... ca mie mi s-a taiat cand am pus-o peste ficatei. Si ma gandesc ca procedand asa, ar scadea riscul sa se taie si alta data. Iti dai seama ca n-a iesit ce trebuia in final, dar cum anemia mea cere continuu ficatei, am mancat-o si asa. :)

      Ștergere
    3. Cam toti avem problema asta cu sincronizarea :) Pentru a nu ne mai complica (si a nu "strica" degeaba oul), cel mai simplu este sa folosim o smantana speciala pentru gatit, aceea cu siguranta nu se va taia niciodata in mancare. Am observat ca multa lume nu o remarca pe rafturile magazinelor alimentare...

      Ștergere
  27. Răspunsuri
    1. Niciodata... din punctul meu de vedere, e alta mancare de peste :) Master Chef e o emisiune tv de divertisment culinar cu producatori si toate cele unde am inteles ca participa cei care-si doresc sa devina bucatari adevarati, pe cand eu gatesc in joaca la mine in bucatarie si scriu in timpul liber pe blogul culinar personal, locul unde eu tai si spanzur - adica eu comand si tot eu execut :))

      Ștergere
  28. Buna, nu prea comentez la retete, insa ar fi foarte nedrept sa nu spun ce surpriza placuta am avut la degustarea acesteia. E prima data in viata mea cand mananc ficatei cu placere! Gustul e suuuper. Am avut smantana si unt de casa...un deliciu! Bineinteles ca m-am si abonat si intentionez sa testez macar 1-2 retete de-ale tale saptamanal. Multumesc pentru inspiratie! Mi-ai facut sambata mai frumoasa :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Tina! Pare-se ca nici eu nu-mi comentez suficient retetele, altfel as reusi sa conving mai multa lume sa incerce minunatia asta de mancare de ficatei - doar ca mi se pare cam aiurea sa-mi laud singur retetele, mai ales vazand ca internetul e plin de retete care incep invariabil cu "este o reteta minunata", "o mancare delicioasa", "cea mai buna mancare" blabla
      Ma bucur sa aud ca ti-a placut mancarea atat de mult incat te-a convins sa-mi incerci saptamanal cateva retete si sa te si abonezi la retetele viitoare. Apropo, nu uita ca trebuie sa si confirmi abonarea, vei primi un email care e posibil uneori sa ajunga in spam (m-am uitat acum si am vazut ca nu ai confirmat, deci momentan nu ajung la tine retetele viitoare).

      Ștergere
  29. Buna. (Cred ca) am confirmat abonarea. Eram ocupata sa incerc si alte retete, de aceea a durat mai mult. :) Gatesti pe gustul meu! Asta e cel mai important pentru mine. Uneori diferente minore schimba total gustul final. Din perspectiva mea te-ai ales cu o admiratoare. Big like!

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)