Îngheţată de vanilie (de casă)

Inghetata de vanilie de casa reteta
Ingrediente reteta Inghetata de vanilie:
  • 2 oua
  • 200 ml frisca
  • 200 g zahar
  • 1/2 sticluta esenta de vanilie
Inghetata de vanilie ingrediente reteta
Modul de preparare al retetei:
Am descoperit ca nu este nevoie de un aparat profesional pentru a prepara o inghetata de casa cremoasa. Reteta de inghetata de vanilie este foarte usor de facut, iar o jumatate de ora de munca ne poate feri de mult hulitele E-uri pe care le contine inghetata din comert. Din comoditate, folosind frisca lichida eu n-am eliminat toate E-urile, dar ideal ar fi sa ne facem singuri frisca din smantana si sa folosim teci de vanilie... Cum insa nu traim intr-o lume ideala, pe caldura asta cei mai multi dintre noi ne apucam sa facem inghetata imediat ce ne "loveste" pofta, cu ceea ce avem la indemana :D Spargem cele doua oua si separam albusurile de galbenusuri. Punem peste galbenusuri jumatate din cantitatea de zahar (adica 100 g) si apoi le frecam cu ajutorul unei linguri. Punem apoi pasta de galbenusuri si zahar la bain-marie si o tinem la fiert timp de cateva minute, pana ce se ingroasa putin (amestecand din cand in cand). Pentru a economisi timp, la inghetata cu vanilie putem folosi galbenusurile cu zahar si ca atare (daca nu ne temem de ouale nepreparate termic), nu este neaparat necesar sa le fierbem la bain-marie (bain-marie insemnand sa nu tinem cratita cu galbenusurile direct pe foc/ plita, ci sa o asezam deasupra unei alte cratite cu apa - pentru a fierbe la aburi, diminuand astfel riscul coagularii galbenusurilor). Batem spuma albusurile cu restul de zahar (100 g) si un praf de sare. La final, spuma de albusuri nu trebuie sa cada din castron, daca il intoarcem. Batem frisca lichida si apoi adaugam galbenusurile (doar dupa ce s-au racit), albusurile batute spuma si esenta de vanilie. Eu am pus aproximativ o jumatate de sticluta cu esenta de vanilie, dar cel mai bine este sa gustam compozitia de inghetata deoarece nu toate esentele au aceeasi concentratie. Amestecam cu grija pentru a nu se lasa, turnam compozitia de inghetata intr-un vas si o introducem in congelator. Pentru a evita formarea acelor de gheata, va trebui sa amestecam din cand in cand inghetata de vanilie. Este recomandat sa amestecam inghetata la un interval de doua ore.
Inghetata de vanilie de casa reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete culinare!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

17 comentarii:

  1. Asta-i premiera,singura reteta de pana acum pe care n-as putea nici macar s-o gust.Vanilia pentru mine-i un cosmar.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai putea sa-ti invingi temerile si s-o gusti - bine, doar daca vanilia nu este un fel de kryptonita pentru tine :)) Iti dai seama ca vanilia este preferata mea, din moment ce am ales-o pentru prima reteta de inghetata de pe blog. Dar inainte sa incepi sa ma urasti, adu-ti aminte ca majoritatea retetelor mele nu au vanilie :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu ma asteptam sa executi inghetata, dar recunosc ca sunt impresionata. Am sa incerc si eu varianta ta. PS. eu cumpar o smantana dulce pt frisca de la Milli, are 1 singur Eu.
    Claudia

    RăspundețiȘtergere
  4. Este foarte gustoasa inghetata facuta dupa aceasta reteta. Amatorilor de inghetata n=o sa le para rau !!!! Am executat-o , la cerere , deja de doua ori in aceasta saptamana . Initial am pus doar 100 de grame de zahar , mie mi-a placut asa, in schimb sotului meu i-a placut varianta mai dulce , adica cu 200 de grame zahar. Depinde de gusturi...
    Am pus si ciocolata rasa , a fost dementiala ! Dar considerati reteta asta de baza si de aici puteti jongla cu ce ingrediente doriti.
    Felicitari !! Iata-ma-s abonata a blogului dumneavoastra !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! Abonatii blogului sunt si prietenii mei, deci ar trebui sa-si permita sa ma tutuiasca ;)
      De doua ori? Si inca nu s-a sfarsit saptamana... :) Imi place combinatia ta de ciocolata si inghetata de vanilie.

      Ștergere
  5. E la frigider,am gustat-o si e foarte buna.Mumtumesc pt reteta asta asa simpla si buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-ai pentru ce, te mai astept. Vei observa ca in general incerc sa postez retete simple pe blog :)

      Ștergere
  6. pfff...uite asa bagi omul in pacat! acuma trebuie sa o si incerc! :D :)) Amalia

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Norocul tau a fost ca ai citit reteta de inghetata aproape de miezul noptii, altfel te-ai fi apucat deja de treaba/pacatuit...

      Ștergere
  7. Răspunsuri
    1. Tinand cont ca inghetata de vanilie este deocamdata singura inghetata postata pe blog, cred ca e imposibil sa neg faptul ca aceasta este preferata mea :)

      Ștergere
  8. super reteta!!!!am incercat_o si a iesit delicioasa........sau cum spune copilul meu"delicisima" felicitari!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Grazie!!! :)) Vad ca cel mic nu doar ca stie ce e bun, ci stie si cum sa spuna asta cat mai simplu si exact :D

      Ștergere
  9. delicioasa inghetata, foarte foarte buna si cremoasa... de acum nu o sa imi mai lipseasca din congelator chiar daca este vara sau iarna :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Haha, nu strica sa ai un congelator maricel, asa-ti poti permite sa ai inghetata la discretie :D

      Ștergere
  10. Gata, printam reteta si ne apucam de treaba, copiii mei sunt innebuniti dupa inghetata. Tot ce am facut de pe acest blog, au iesit minunate, delicioase, extraordinare. De ziua prajiturilor la scoala, le-am facut vulcan de ciocolata, prajitura desteapta si tort de portocale cu sarlota . Concluzia ? I-am terminat pe toti, iar ei mi-au terminat toate dulciurile.Blogul asta e reteta mea secreta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iar tu m-ai terminat pe mine 😁 Dupa atatea laude, nu-mi gasesc cuvintele pentru a spune ceva ce merita citit, asa ca mai bine nu mai zic nimic...

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)