Musaca de cartofi

Musaca de cartofi reteta
Ingrediente reteta Musaca de cartofi:
  • 1/2 kg cartofi
  • 500 g carne tocata
  • o ceapa
  • un ardei
  • un ou
  • 2 rosii (optional)
  • 200 ml sos tomate
  • sare, piper si ulei
Musaca de cartofi ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
Tocam marunt o ceapa si un ardei pe care apoi le punem la calit in cateva linguri de ulei incins. Le tinem cateva minute, pana cand se inmoaie iar ceapa pare sa devina sticloasa, dupa care adaugam o jumatate de kg de carne tocata. Calim la foc mediu carnea tocata pentru a-si lasa zeama (nu dureaza mai mult de cinci minute), apoi adaugam jumatate din sosul de tomate (100 ml) si lasam umplutura pentru musaca sa stea la foc pana cand scade (trebuie sa se evapore toata zeama). Condimentam umplutura pentru musaca cu sare si piper dupa gust si apoi o lasam sa se raceasca, timp in care ne ocupam de ingredientul principal al retetei, cartofii. Curatam, spalam si taiem rondele/ felii de grosimea unui deget o jumatate de kg de cartofi, dupa care prajim cateva minute feliile de cartofi in putin ulei (nu trebuie prajite bine, ci doar atat cat sa se inmoaie putin). Putem prepara reteta de musaca si cu cartofii fierti (sau chiar cruzi), dar mie mi se pare ca cea mai gustoasa musaca este de departe cea in care cartofii sunt prajiti. Dupa ce terminam de prajit toate feliile de cartofi, incepem sa asamblam musacaua. Ungem un vas termorezistent (de jena sau chiar o banala cratita) cu putin unt sau ulei si asezam pe fund un strat de cartofi. Peste acesta intindem uniform un strat de compozitie pentru musaca, apoi asezam inca un strat de cartofi si continuam in acelasi fel cu straturi de compozitie si cartofi pana cand terminam ingredientele sau umplem vasul. Pentru un plus de savoare si aspect, musacaua de cartofi ar fi ideal sa aiba ultimul strat format din felii de rosii taiate rondele (dar, daca nu avem rosii la indemana, putem renunta la acest strat). Punem intr-un vas mic un ou si sosul de tomate ramas (100 ml), le batem bine si dupa aceea turnam amestecul peste musacaua de cartofi. Pornim cuptorul si introducem vasul in momentul in care acesta s-a incins foarte bine. Lasam musacaua de cartofi la cuptor timp de aproximativ o jumatate de ora, la foc mediu (175-180 grade), spre sfarsit avand grija sa nu ni se arda prea tare deasupra.
Musaca de cartofi reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de mancare cu cartofi!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

36 de comentarii:

  1. Cel mai bine iese cu cartofii facuri piureu mestecat cu unt si lapte, adaugand un varf de piper, punandu-se apio carnea-n care s-a adaugat ceva oregano si-oleaca de marar proaspat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Devo, acum poti sa oftezi de doua ori pentru ca ai mai primit o varianta a retetei de musaca :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Iulian, e chestie de gust si de obisnuinta. De mic am mancat musaca doar cu cartofi rondele, deci mie asa mi se pare normal sa fie, chiar daca stiu ca sunt subiectiv :) Oricum planuiesc de mult timp s-o incerc, asa ca voi pune pe blog si reteta de musaca cu piure de cartofi.

    RăspundețiȘtergere
  4. da e buna in toate variantele dar acum vara eu optez pe mancaruri fara carne e mai sanatos

    RăspundețiȘtergere
  5. Si eu ma straduiesc sa prepar cat mai multe retete de mancare cu legume. Mai ales acum, vara, cand sunt proaspete si ieftine. Mai tarziu (sau maine, pentru ca s-ar putea sa plec la plaja azi) mi-am propus sa fac niste chiftele din dovlecei.

    RăspundețiȘtergere
  6. Felicitari pentru blog! Am dat de blogul tau cautand pe google retete de mancaruri fiind intr-o pana teribila de idei si eu si prietenul meu, cu toate ca el a gatit mai mult decat mine la viata lui, dar probabil nu la fel de mult comparativ cu tine :D si cu reteta asta am inceput! A iesit absolut geniala!!!
    O sa continuam sa iti vizitam blogul sa invatam alte retete si asa nu o sa mai fim nici pana de idei:D hihi
    Poate mai exista si alte bloguri sau siteuri dar acesta ni s-a parut cel mai ordonat si cu retete gustoase si practice :)Mereu am zis-o: barbatii sunt cei mai buni bucatari. Si asa este. Tine-o tot asa!
    Madalina.

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc Madalina! Exista foarte multe alte bloguri si siteuri, dar, asa cum spun cei din celebra reclama de bere, probabil acesta este cel mai bun blog culinar din lume :D
    Serios vorbind acum, sper sa nu-ti stirbesc increderea in retetele de pe blog daca-ti spun ca eu gatesc doar de un an si ceva. Gatesc din placere si gatesc pentru mine, nu pentru a impresiona, asa ca ingredientele folosite sunt unele accesibile. Poate blogul este ordonat si datorita faptului ca ideea de la care am pornit a fost ca acesta sa fie si un fel de carte de bucate personala, din care sa ma inspir atunci cand voi prepara din nou retetele. Celor priceputi in bucatarie, probabil explicatiile mele uneori prea detaliate li se vor parea poate inutile.
    Deci eu inca invat sa gatesc, dar va astept sa invatam si sa ne inspiram impreuna :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Haha :D nu, stai linistit, nu mi-ai stirbit increderea. Daca intr-un an ai facut deja atatea retete si care arata atat de bine, inseamna ca tu chiar ti-ai decoperit un talent ascuns, asa cum cred si despre prietenul meu, ca se pricepe foarte bine la gatit, atunci cand vrea el sa gateasca sau chiar cand se mai baga peste mine la bucatarie si intotdeauna vine cu idei noi, improvizatii... si in final iese bun:D
    Iar faptul ca unele explicatii sunt mai detaliate o parte le mai stiam si eu, dar altele imi prind foarte bine, deci sunt utile.
    Nu prea am timp sa gatesc foarte des, dar atunci cand o voi face o sa dau coment la fiecare mancare gatita de pe blog, pana cand voi ajunge sa ai un coment de la mine la toate retetele tale...[LOL nu ma vad in stare dar incerc macar :)) ]
    Mult succes in continuare! :) Madalina.

    P.s.: mmmm arata bine supa postata azi :D Chiar de asta veam pofta cu 2 zile in urma, daca iti vine sa crezi :))

    RăspundețiȘtergere
  9. :)) Te cred, mi se pare plauzibil sa avem aceleasi gusturi la mancare din moment ce avem cam acelasi program de somn - de fapt nu stiu daca acelasi, pentru ca eu aproape am adormit cu laptopul in brate :)
    Am inceput pe 3 septembrie 2010 si am pregatit 219 retete. Nu sunt foarte multe, cred ca ai sanse sa le faci pe toate.
    Am fugit, noapte buna!

    RăspundețiȘtergere
  10. De fapt, tu cred ca esti in Sidney... Deci inca n-ar fi foarte tarziu :))

    RăspundețiȘtergere
  11. Sunt din Bucuresti actally :)) :D
    Poi eu am facut intr-un an 3 mancaruri.. sau 4... mancaruri pe bune nu cartofi prajiti si paste:)) deci nu stiu cum sa-ti spun...d'aia mi se pare asa mult :D dar azi cred ca ma apuc de ciorbita aia radauteana :)) sa vad daca am tot ce imi trebuie :))
    Madalina.

    RăspundețiȘtergere
  12. Am vazut ca ai avut tot ce-ti trebuie ;) Depinde si cat de ocupata esti, si eu as gati la fel de rar daca n-as avea mult timp liber :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Nu stii, cred ca nu ai nici idee de ceea ce ai facut ptr. noi toti!!!!!!!!!!!
    Eu vesnic sant in pana de idei, noroc ca te-am gasit! E adevarat ca e bine ordonat, explicativ cu detalii apropiate ptr. cei noi veniti in lumea bucatariei!
    In sfarsit nu mai am sa raman fara idei, totul iti datoram tie si numai tie!

    Multumim!
    B

    RăspundețiȘtergere
  14. Cu placere! Si eu ma bucur ca m-ai gasit, deci suntem chit. Sper sa fii la fel de incantata de blog si dupa ce vei incerca toate retetele :)

    RăspundețiȘtergere
  15. Este in cuptor!!! Arata pur si simplu delicios, am mai incercat gogosile si puiul in cuptor, toate au iesit super aaa si chec-ul foarte bun, gogoselele le-am incercat pana acum de doua ori, prima data dupa reteta clasica de pe blog, iar a doua oara au iesit cam asa http://sphotos-c.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/285612_489296877761789_1872430350_n.jpg :D

    Samantha Marie

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sper sa-ti placa musacaua de cartofi la fel de mult precum imi plac mie gogosile tale, zici ca sunt gogosi americane :) Deci nu doar ai incercat cateva retete de pe blogul meu, ci ai si imbunatatit-o pe una dintre ele...

      Ștergere
  16. Si mie-mi place musacaua de cartofi , dar piure ... ai promis ca faci si postezi , dar n-am gasit .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este si piure de cartofi pe blog, uite aici reteta. Ma mir ca ti-a scapat :)

      Ștergere
  17. deja este a treia reteta facuta de la tine si nu te am descoperit decat de 2 zile....evident a iesit ff buna....te anunt cand le termin pe toate..sper sa tii pasul cu mine :D urmeaza maine prajitura cu foi si crema lamaie

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma voi stradui, insa in ritmul asta n-am nicio sansa :) Tu mi-ai lasat astazi mesaj ca ai reusit sa pastrezi toate foile intacte? Ma gandesc ca ar trebui sa-ti alegi si tu un pseudonim macar, asa mi-ar fi mai usor sa te recunosc :D

      Ștergere
    2. Da, eu sunt...am fost asa mandra de reusita mea..sper sa iasa si data viitoare... Eram asa entuziasmata cand am scris mesajele ca nu m-am mai gandi sa ma si semnez :D Am ajuns la 5 retete facute..dar saptamana viitoare este sarbatoare in familie, un motiv perfect de a da iama in retetele de prajituri de aici :)

      Ștergere
    3. de fapt sunt 6 retete facute ...momentan..(pizza ce tocmai a fost savurata nu era pusa la socoteala :)

      Ștergere
    4. E clar, trebuie sa ma pun mai serios pe gatit - dar chiar daca ma pune la treaba, imi place putin entuziasmul asta al tau :)

      Ștergere
  18. Reteta super buna ! Pot sa dau un mic sfat ? Nu mai caliti legumele in ulei, nu e sanatos deloc. Eu am calit ceapa si ardeiul in putina apa. A iesit la fel de buna reteta:)))) felicitari !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Lora! Bineinteles ca poti sa dai oricate sfaturi vrei :) Multi oameni isi doresc sa manance sanatos, iar un astfel de sfat este binevenit.

      Ștergere
  19. prisacariu gabriela3 martie 2013 la 19:57

    de fiecare data cand nu am inspiratie si nu mai stiu ce sa gatesc imi bag nasucul in retetele tale si experimentez!am incercat cateva si au iesit gustoase!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gabriela, deci pe mine n-are decat sa ma bucure lipsa ta de inspiratie, astfel ajungi mai des pe blog :) Sper ca retetele mele sa te scoata de fiecare data din "incurcatura".

      Ștergere
  20. Astazi am gatit aceasta reteta: delicioasa!!! fiica-mea a lansat aseara ``comanda`` si, desi mai facusem musaca, primul lucru dimineata a fost sa citesc reteta de la tine! Si am citit si toate comentariile la ea :))) (pe vremea asta atat de ploioasa, ce poate fi mai placut? :)) Eu am taiat cartofii mai subtiri...ba am mai pus si ciuperci asa...de diversitate, plus marar proaspat! Sa te mai felicit inca o data pentru blog? ;) Magda

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :D Parca mi-ar prinde bine niste laude astazi, Magda... ploaia deja s-a transformat in zapada si e cam deprimant :)) Doar ca, spunandu-mi ca ai citit reteta mea inainte de a te apuca sa faci musacaua - desi nu era prima data cand preparai asa ceva - ma face sa ma simt mai magulit decat toate felicitarile de pe lume ;) Eu am taiat cartofii mai grosi si din precautie - stiind ca la sfarsit voi fotografia reteta, am vrut sa ma asigur ca feliile de cartofi vor ramane intregi si nu se vor rupe/ sfarama.

      Ștergere
  21. Nu ai zis nimic de ou... Trebuie amestecat cu sosul de tomate si turnat peste ingrediente, dupa ce totul este "montat", pentru a lega compozitia! Succese! Bogdan

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bogdan, n-ai citit cu atentie reteta... in penultima fraza am zis exact ceea ce zici tu ca n-am zis :)

      Ștergere
  22. Nu am mancat niciodata musaca cu piure...banuiesc,totusi,ca este buna. Nu cred ca este de ajuns numai un ou pentru acoperirea intregii suprafete...si daca sunt 2-3 ia cumva din gustul de musaca?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai putea s-o incerci, de curiozitate... rea nu cred ca are cum sa ti se para. Dar parca tot cea mai buna e musacaua de cartofi preparata dupa reteta clasica, cea pe care am mancat-o de mic copil. Nici 3 oua nu strica gustul musacalei, insa eu m-as lipsi de "omleta" de deasupra - cu un singur ou putem sa "manjim" intreaga suprafata si cred ca este suficient.

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)