Friptură de porc la cuptor

Friptura de porc la cuptor reteta
Ingrediente reteta Friptura de porc la cuptor:
  • 500g carne de porc
  • 4 linguri ulei
  • 1/2 lingurita piper
  • 1/2 lingurita boia
  • o lingurita cimbru
  • o lingurita coriandru (optional)
  • 2 catei de usturoi
  • o lingura pasta de tomate
  • sare
Friptura de porc la cuptor ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
Nu avem nevoie de noroc, talent sau experienta in bucatarie pentru a obtine o friptura de porc frageda si suculenta, avem nevoie doar de rabdare, asta deoarece va trebui sa tinem carnea la marinat timp de cateva ore. Reteta este foarte simpla: preparam rapid o marinada, lasam un timp carnea la marinat si apoi o dam la cuptor. Avand cantitatile de ingrediente si imaginile retetei, explicatiile care urmeaza aproape ca sunt de prisos, insa am detaliat totul pentru a-i ajuta pe incepatori. Pentru marinada punem intr-un vas patru linguri de ulei si adaugam o jumatate de lingurita cu piper si o alta jumatate de lingurita cu boia (eu am pus boia dulce, insa putem pune si boia iute la aceasta friptura de porc, daca vrem sa fie si mai condimentata). Adaugam o lingurita cu cimbru si o lingurita cu coriandru, doi catei de usuroi (pisati sau dati pe razatoarea mica) si o lingura cu pasta de tomate. Nu este neaparat necesar, insa corinadrul ar bine sa fie macinat pentru a ne aroma cat mai bine friptura de porc (daca nu este, si nici nu avem cu ce sa il macinam, atunci il putem presa putin cu lama unui cutit, boabele se sparg destul de usor). Amestecam bine totul si astfel am obtinut marinada fripturii (daca nu avem coriandru in bucatarie, putem sa facem reteta chiar si fara acesta, doar ca isi va pierde o parte din savoare). Daca ni se pare ca este nevoie, punem si putina sare. Taiem felii carnea de porc (de preferat mai groase, macar de un deget/ un cm), le ungem bine cu marinada (pe ambele parti), le punem intr-un vas si apoi turnam peste ele marinada ramasa. Pentru un rezultat cat mai bun, adica pentru a absorbi cat mai bine aromele, este indicat ca feliile de carne de porc sa stea in acest amestec macar doua-trei ore (cu cat feliile vor sta mai mult timp la marinat, cu atat friptura de porc ne va iesi mai aromata si mai frageda). Pornim cuptorul si il lasam sa se incinga foarte bine. Punem friptura de porc intr-o tava sau un vas termorezistent (cu tot cu marinada), ii mai adaugam 100 ml de apa si acoperim tava/ vasul cu o folie de aluminiu. Introducem tava cu friptura in cuptorul incins si o lasam in jur de 40 de minute la foc mediu (175-180 grade C). In acest timp vom intoarce cel putin o data feliile de carne, pentru a sta cu ambele parti in marinada si a se patrunde cat mai uniform. Dupa ce trec cele 40 de minute, inlaturam folia de aluminiu si mai lasam friptura de porc la cuptor pentru inca un sfert de ora, cat sa se rumeneasca frumos si sa capete un aspect placut (cum nu toate cuptoarele coc la fel, este bine ca mai spre sfarsit sa stam cu ochii pe friptura, pentru a nu ni se rumeni mult mai tare decat ne-am dori).
Friptura de porc la cuptor reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete culinare!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

63 de comentarii:

  1. foarte apetisanta! mi-ai facut pofta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dana, ma gandesc ca planuiesti sa-ti si satisfaci cat mai curand pofta asta :D

      Ștergere
    2. Mi-am satisfacut pofta. A iesit excelenta.
      Am facut-o cu carne de porc proaspat taiat, de la tara. O nebunie! Acum iti fac eu pofta. :)
      Multumesc de reteta!

      Ștergere
    3. :) Fara indoiala, intotdeauna imi lasa gura apa atunci cand ma gandesc la o bucatica de porc proaspat de la tara... Doar ca asta e o pofta cam greu de satisfacut :)))

      Ștergere
  2. Excelenta marinata ! Am facut carnea pe gratar, la BBQ, in loc de cuptor. A iesit super ! Multumesc pentru reteta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-ai pentru ce! Te astept sa incerci si altele (acum mi-am dat seama ca n-am publicat nici macar o singura reteta la BBQ).

      Ștergere
  3. Acum am bagat-o la cuptor. Sper sa iasa ca in poza. As fi vrut si idei de garnitura. Ieri am mancat cu piure, asa ca azi as schimba.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa-mi zici daca ti-a iesit exact ca in poza retetei mele. Iti recomand o garnitura simpla de orez (fiert si apoi adaugat doar putin ulei, sare si piper). Daca vrei sa te complici putin, poti face un pilaf - RETETA. Sa ai pofta!

      Ștergere
  4. A iesit super buna friptura. Pana acum nu am mai folosit coriandru la mancare, insa am ramas uimita de aroma acestuia .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Andreea, ma bucur ca ti-a placut coriandrul la friptura de porc. Banuiesc ca ai stat un pic ca pe ghimpi pana ai gustat-o - eu cam asa patesc de fiecare data cand incerc un ingredient nou in anumite retete :)

      Ștergere
  5. ce pofta mi-a facut dar maine asta o sa fac sunteti foarte talentat si pt noi o sursa de inspiratie,daca aveti si retete pt copii 1-2 ani poate ne ajutati pe noi mamicile cu ceva idei.multumesc mult

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! Din pacate, pana acum n-am incercat retete pentru copii atat de mici (dar poate o voi face atunci cand voi avea unul); nu public pe blog decat retetele pe care le testez personal si al caror rezultat ma multumeste pe deplin, altfel blogul meu s-ar transforma intr-un blog culinar de duzina, asa cum sunt sute pe net, bloguri cu mii de retete, publicate la repezeala, strict pentru a face audienta si bani). Daca nu te pot ajuta cu retete pentru copii de 1-2 ani, macar poti sa-mi zici Robert, asa cum o face toata lumea.

      Ștergere
  6. acum fac reteta asta e la cuptor,Dumnezeule cat de bine miroase

    RăspundețiȘtergere
  7. ms...am un soricel pe aici care deja a mancat-o jumatate..nu stiu cat o sa mai apuc si eu :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) un soricel carnivor... ai putea sa-l lasi sa manance toata friptura, poate asa va fi plin maine si-ti va lasa mai multa prajitura :)))

      Ștergere
  8. Aaaa...si maine dimineata ma inarmez pt prajitura cu mere si biscuiti.sper sa imi iasa

    RăspundețiȘtergere
  9. Minunata reteta! Doresc si eu o portie! :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Super arome,o nebunie abia astept sa o scot din cuptor, o asezonez cu un piure felicitari pt retete!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Monica, deja cred ca e timpul sa scoti friptura din cuptor... asa ca nu pot decat sa-ti urez pofta buna!

      Ștergere
  11. A iesit o minunatie...mi-am lasat sotul fara cuvinte :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Deci e o friptura pentru care poti primi complimente chiar si atunci cand nu auzi nici macar un cuvintel. Ma bucur ca s-a ridicat la asteptarile aromei pe care o simteai din cuptor.

      Ștergere
  12. cea mai proasta reteta : ) )

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Daca sunt spuse cu zambetul pe buze, parca "diger" mai usor comentariile mai putin dorite pe care le genereaza retetele mele :P

      Ștergere
  13. Mie nu mi-a iesit frageda, oare de ce? A fost prima oara cand am incercat sa fac porc la cuptor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In primul rand, conteaza si ce carne de porc folosim pentru friptura. De exemplu, un muschi nu va iesi niciodata la fel de fraged ca o ceafa (eu am folosit ceafa). Apoi, presupunand ca ai lasat carnea sa stea suficient de mult timp la marinat, ar mai conta si temperatura la care ai copt-o. Pentru a iesi frageda, friptura NU trebuie tinuta la foc prea tare, ci trebuie sa se faca oarecum inabusit la cuptor. Data viitoare incearca sa lasi carnea mai mult timp in marinada si apoi tine-o la cuptor la foc mediu, chiar mediu-spre mic.

      Ștergere
  14. E in cuptor. Daca iese buna, revin pe site :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Iar daca nu, continui sa cauti retete de fripturi pe alte site-uri culinare pana cand gasesti una pe placul tau? Chiar daca-ti place asta, sa stii ca am publicat mai multe retete de friptura de porc, iti recomand sa incerci muschiul impanat cu usturoi (ai aici RETETA).

      Ștergere
  15. Buna seara
    Pot lasa carnea in marinada mai mult timp ? Ma refer sa o pregatesc seara si sa o pun la cuptor a doua zi. N-am prea multa experienta in ale gatitului, asa ca nu radeti de mine ca nu stiu cat se poate tine carnea la marinat :) Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara!
      Bineinteles, carnea de porc va iesi chiar mai buna daca o pui la cuptor a doua zi. Nimeni nu s-a nascut invatat, si eu invat mereu lucruri noi in bucatarie, asa ca nu trebuie sa-ti faci griji c-ar rade cineva :)
      Spor la gatit!

      Ștergere
  16. La masa de revelion va fi atractia serii(nu sunt bucatar de meserie dar pare sa fie pe gustul meu(boia iuteeeeee si coriandru}}

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stiam eu ca merg la sigur cu o friptura de porc care are boia iutesi coriandru :)) Ideea blogului este ca nu trebuie neaparat sa fim bucatari profesionisti (nici eu nu sunt) pentru a gati bine.

      Ștergere
  17. Am pregatit reteta pentru revelion, o minunatie. Eu am incercat-o putin mai diferit, pe langa toate ingredientele de la marinata am mai adaugat o ceapa mare taiata solzisori, trei morcovi si un ardei. Am tinut-o in toate aceste peste noapte si am pus-o la cuptor cu legume cu tot. Cand a fost gata am pus in blender ce a ramas din marinata cu legume si am facut un sos super.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi imaginez cat de buna trebuie sa-ti fi iesit friptura facuta dupa reteta mea imbunatatita, din moment ce eu am fost atat de multumit de ceea ce mi-a iesit mie :) Mai ales ca ai tinut carnea de porc la marinat peste noapte, adica a si avut timp suficient pentru a "trage".

      Ștergere
  18. mamaaaaa, ce buna. am facut-o de craciun. soacra mea a fost tare incantata.multzumesc mult de idee. esti tare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hehe, daca ai reusit s-o incanti si pe soacra, atunci asta este reteta ideala de friptura. Din cate stiu, soacrele sunt destul de cusurgii atunci cand vine vorba de talentele culinare ale celei care le hraneste acum "copilul" :)
      Sper sa gasesti si alte idei pe blog!

      Ștergere
  19. exceleneta iese carnea dupa reteta dumneavoastra. am facut o de nenumarate ori si m am gandit ca ar fi frumos sa va multumesc! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ti-am placut atat de mult friptura preparata dupa aceasta reteta incat ai tot repetat-o. Dar daca ne-am intalnit virtual de nenumarate ori, cred ca s-a format un fel de familiaritate si ar fi cazul sa-mi zici Robert ;) Apropo, in caz ca te saturi la un moment dat de reteta asta, iti recomand sa incerci si friptura de porc impanata cu usturoi (iti las link catre RETETA).

      Ștergere
  20. a iesit super dupa reteta dumneavoastra

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur sa aud asta! Incurajez pe toata lumea nu doar sa-mi incerce retetele, ci si sa mi zica Robert, e putin mai scurt decat "dumneavoastra" :)

      Ștergere
  21. Excelenta reteta! Chiar in acest moment friptura de porc se afla in cuptor. Sper sa iasa asa cum trebuie. Ma ajuta foarte mult retetele tale, si sincer, am numai cuvinte de lauda. Felicitari!! :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu sper la fel, doar ca nu-mi fac mari griji in privinta felului in care va iesi friptura. Reteta e prea simpla pentru a nu iesi bine :) Multumesc si eu pentru laude si, chiar daca o fac cu intarziere, sa stii ca apreciez mesajul tau la fel de mult ca atunci cand l-as fi citit in aceeasi zi :)

      Ștergere
  22. Ma intreb daca merge si un pahar de vin in tava, sper sa nu-i strice gustul. Multumim pentru retete.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Paharul de vin n-ar trebui sa-i strice gustul fripturii... ar trebui doar sa i-l imbogateasca putin, nu cred ca vei folosi un vin atat de puternic aromat incat sa fie in stare sa copleseasca celelalte arome folosite la marinada. Stiind cat de plin de retete e internetul, trebuie sa-ti multumesc si eu pentru increderea pe care ai acordat-o retetelor mele :) Te astept sa le incerci pe toate!

      Ștergere
  23. Multumesc pentru reteta! Am facut-o exact dupa indicatii si a iesit minunata! La cererea sotului, am facut-o de vreo 5 ori in 3 luni. Voiam sa va intreb daca ingredientele acestea sunt potrivite si pentru pulpele de pui sau daca aveti un sos magic si pentru pui. Rau nu are cum sa fie, as putea sa incerc, insa vreau o reteta cu mirodenii perfecte pentru pui. Multumesc anticipat! Diana :)

    RăspundețiȘtergere
  24. Am făcut astăzi și cu carne de pui. Cu sosul asta cred ca putem face și un picior de scaun, ca iese fraged și gustos și nu am simți diferenta... porc, pui, lemn :)) Cred ca aromele sunt totusi prea puternice pentru pui. Dacă aveți o reteta de sos special pentru carne de pui, va mulțumesc frumos! Diana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Cred ca am conceput o marinada putin cam puternica, imi doream doar una capabila sa fragezeasca niste carne de porc, nu si lemnul... :D Cu scuzele aferente intarzierii raspunsului, iata un link catre o reteta de marinada pe care eu o folosesc pentru pieptul de pui: MARINADA CU LAMAIE PENTRU PIEPT DE PUI si o alta pentru pulpele de pui MARINADA CU IAURT PENTRU PULPE DE PUI.

      Ștergere
  25. Acesta reteta este o senzatie,am incercat-o deja de doua ori si este un vis ,iar acum o am iar la cuptor ,pur si simplu MULTUMESC

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare placere, ma bucur sa aud ca ti-a placut atat de mult friptura preparata dupa reteta aceasta.

      Ștergere
  26. se poate folosi si un muschi de porc intreg

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bineinteles, se poate folosi si un muschi de porc intreg, insa prefer sa-l feliez pentru ca astfel aroma marinadei se "prinde" mai bine de carne.

      Ștergere
  27. Am gasit aceasta reteta,din intamplare.Gatesc pentru prima data in viata. Nu va spun cati ani am ,pentru ca nu as vrea sa va speriati.Azi o incerc(am primit 2 kg.de carne de la niste prieteni).Cred ca la 2 kg de carne,toate celelalte ingrediente se inmultesc cu 4?!(e bine ?)Daca pun vin in loc de apa? Ma bucur ca v-am descoperit! Veti fi un ajutor de nadejde.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intamplarea joaca un rol important in viata noastra... Dar sa trec la subiect, fiind vorba de un astfel de eveniment, cred ca intarzierea mea de doua ore si jumatate e de neiertat si ar trebui sa raspund mai repede :D Da, toate ingredientele se inmultesc cu patru, iar vinul este de bun augur in orice reteta de friptura (dar cred ca ar fi totusi de evitat un vin dulce si foarte aromat). Spor la treaba si sper sa-mi castig cat mai repede statutul de ajutor de nadejde in bucatarie. Incurajez lumea sa-mi vorbeasca la pertu, parca ma simt mai bine asa. Robert

      Ștergere
  28. Super reteta Robert! Am sa o încerc si eu pentru masa de Crăciun!
    Va salutăm si numai bine de la Londra!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hello!!! Cred ca fripturica asta poate sta cu cinste si pe o masa londoneza, dar daca ma insel cumva, sa nu eziti sa ma urechezi dupa ce gusti reteta - bineinteles, dupa sarbatori, acum suntem cu totii cuprinsi de spiritul Craciunului :) Craciun Fericit!

      Ștergere
  29. Am incercat si eu reteta asta si este super buna! O adaug la retetele permanente :D
    Merg adaugate legume in vasul termoizolant?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu nu pun si legume langa friptura, vreau ca aceasta sa fie singura beneficiara a marinadei. Dar, in incercarea mea de a obtine friptura de porc perfecta, recunosc ca e posibil sa fiu prea precaut :) N-ar strica sa capteze si legumele o parte din arome... dar, decat sa fac experimente, prefer sa le fac separat. Daca incerci, sa ma anunti si pe mine :D

      Ștergere
  30. Acum o încerc și eu dar am sa adaug și puțin vin rosu de tara

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mereu am crezut ca retetele trebuie adaptate gusturilor noastre, deci n-am cum sa nu fiu de acord cu putin vin rosu la friptura - doar sa mai ramana suficient pentru a fi pus la sfarsit si langa friptura :) Spor la gatit, Petru!

      Ștergere
  31. Excelenta reteta! Am facut-o deja de cateva ori.

    RăspundețiȘtergere
  32. Ne place mult aceasta reteta. Va multumim,

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)