Clătite bănăţene cu brânză dulce

Clatite banatene cu branza dulce, stafide si bezea reteta
Ingrediente reteta Clatite banatene cu branza dulce, stafide si bezea:
  • 8 clatite
  • 250 g branza dulce
  • 200 ml smantana
  • 5 oua
  • 200 g zahar
  • 100 g stafide
  • o lamaie (doar coaja)
  • un cubulet de unt (pentru a unge tava)
Clatite banatene cu branza dulce, stafide si bezea ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
Clatitele banatene sunt un desert care seamana putin cu clatitele gratinate (marturisesc ca habar n-am de ce sunt numite banatene). Niste banale clatite sunt acoperite cu o compozitie din branza dulce cu stafide, sunt rulate si impachetate, dupa care peste acestea se toarna un fel de sos dulce din oua si smantana, se dau la cuptor si la sfarsit se acopera cu o bezea clasica. Umplutura. Ma gandesc ca nu are rost sa mai scriu reteta clatitelor, aceasta este deja publicata pe blog de ceva vreme, deci trecem direct la umplutura clatitelor banatene. Amestecam intr-un bol un sfert de kg de branza dulce cu jumatate din cantitatea de zahar (100 g), un ou, 100 g de stafide si niste coaja de lamaie rasa (daca dorim, putem adauga si o lingurita cu esenta de vanilie sau de rom). Amestecam foarte bine ingredientele umpluturii, obtinand la final o crema omogena. Impachetarea clatitelor banatene. Ungem cu crema de branza dulce si stafide fiecare clatita si o impachetam indoindu-i marginile ca la un plic si apoi ruland-o cam asa cum procedam in cazul unei sarmale. Dupa ce terminam de rulat toate clatitele banatene, ungem cu unt vasul in care urmeaza sa le coacem si asezam cele opt clatite (eu am folosit o tava micuta de unica folosinta, cu dimensiunile 30x20cm, insa le putem da la cuptor in orice fel de vas avem la indemana in bucatarie). Sosul clatitelor banatene. Spargem cinci oua si separam albusurile de galbenusuri. Amestecam galbenusurile cu doua linguri de zahar, 200 ml de smantana, putina coaja de lamaie rasa si, optional, esenta de vanilie. Turnam amestecul format peste clatitele umplute aflate in tava si o introducem in cuptorul foarte bine incins. Tinem clatitele banatene in cuptor la foc mediu (175 grade C) timp de aproximativ 20 de minute, pana atunci cand "sosul" din galbenusuri si smantana se incheaga/ coaguleaza. Bezeaua. In timpul in care clatitele banatene sunt in cuptor, batem spuma albusurile impreuna cu un praf de sare, iar dupa ce se intaresc, incepem sa adaugam trepatat zaharul ramas si continuam sa batem/ mixam pana cand obtinem o bezea. Dupa ce trec cele 20 de minute, intindem uniform bezeaua de albusuri peste clatitele banatene si reintroducem tava in cuptor pentru alte 15-20 minute, mai exact pana atunci cand bezeaua se intareste si se rumeneste (bezeaua va fi umflata in cuptor, dar se va lasa dupa ce scoatem tava). Lectura optionala. Daca dorim sa dam impresia unui desert mai pretentios, atunci clatitele banatene pot fi facute si individual, adica asezam cu migala bezeaua deasupra fiecarei clatite in parte si, dupa ce le scoatem din cuptor, le servim cu un sos lichid (cam la fel ca cel al laptelui de pasare, ba chiar si mai subtire), insa mie mi se pare mai simplu sa fac clatitele "la gramada". Daca nu avem inca o reteta preferata de clatite, atunci ii putem da o sansa retetei mele de clatite (care mi se pare atat de buna incat este posibil sa avem senzatia ca stricam orzul pe gaste, poate ar fi mult mai bine sa transformam in clatite banatene niste clatite simple facute din faina si apa). Clatitele se ruleaza cel mai usor atunci cand sunt caldute, insa putem sa le facem si cu o zi inainte de a le umple (doar ca este posibil sa ni se rupa putin atunci cand le vom rula).
Clatite banatene cu branza dulce, stafide si bezea reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de clatite!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

3 comentarii:

  1. O sa incerc si eu reteta asta, pare delicioasa. Crezi ca are ceva daca inlocuiesc stafidele cu visine? Tot uscate... sunt ca stafidele, doar ca sunt visine :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Personal, cred ca vor fi chiar mai bune clatitele tale cu visine uscate, nu stiu insa daca si banatenii ar fi de acord cu asta :)

      Ștergere
  2. Ohhh daaa...extraordinare ....sosul acela de vanilie face diferenta, sunt nemaipomenite.

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)