- 400 ml frisca
- 200 ml lapte
- 200 g zahar
- 3 oua
- un pliculet gelatina (7g)
- o cutie compot de ananas
- 100 g piscoturi
In mare, reteta prajiturii diplomat este de fapt reteta tortului diplomat, diferenta majora fiind modul de prezentare (la prajitura folosim o tava de chec in locul formei de tort). Punem intr-o cratita cele trei oua, adaugam 200 g de zahar si amestecam pana cand acesta se topeste. Apoi turnam peste ele 200 ml de lapte, punem cratita la foc mic si amestecam foarte des. Punem la foc compozitia prajiturii diplomat doar pentru a ne asigura ca ouale nu raman crude (deci NU pentru a se ingrosa), insa trebuie sa avem mare grija pentru ca acesta compozitie se poate transforma foarte usor intr-un fel de omleta daca focul este puternic (in cazul in care nu avem experienta in bucatarie, cel mai bine este sa apelam la bain-marie - adica sa nu punem cratita direct pe foc, ci intr-o alta cratita cu apa). Dupa circa 10-15 minute, mai exact dupa ce compozitia prajiturii diplomat isi schimba usor consistenta, o luam de pe foc si o lasam putin la racit (nu trebuie sa fie fierbinte), apoi adaugam un pliculet de gelatina hidratata (adica amestecata cu putina apa, conform instructiunilor de pe ambalaj) si amestecam foarte bine. Batem spuma 400 ml de frisca lichida, oprim un sfert din cantitate pentru decor, iar peste restul adaugam compozitia racita (aflata la temperatura camerei). Tapetam o tava de chec/ cozonac cu folie alimentara, asezam uniform pe fundul ei un strat de bucatele de ananas din compot (scurse foarte bine de zeama), apoi turnam peste ele compozitia prajiturii diplomat, nivelam putin si introducem tava in frigider. Incepem sa insiropam piscoturile cu zeama compotului de ananas in momentul in care prajitura diplomat a inceput sa se intareasca suficient incat sa poata sustine piscoturile (ar trebui sa dureaze aproximativ o ora pana cand se intareste, dar timpul poate varia in functie de temperatura setata la firgider). Acoperim prajitura cu un strat de piscoturi si reintroducem tava in frigider pentru alte cateva ore (de preferat ar fi sa o tinem peste noapte). La final, rasturnam prajitura diplomat pe un platou (asezam platoul deasupra tavii, apoi o intoarcem cu o miscare brusca) si o imbracam si ornam cu frisca pastrata (circa 100ml). Desi ananasul este foarte popular la prajitura diplomat, folosirea unui compot cu fructe moi (cum ar fi cel de caise sau de piersici) ne-ar ajuta sa taiem prajitura mult mai usor/ estetic. Probabil e un truism, insa nu ma pot abtine sa nu atrag atentia: diplomatul preparat cu frisca "adevarata" (din smantana) nici nu se poate compara cu cel la care se foloseste frisca la plic/ tub.
Spor la gatit si va astept sa aruncati un ochi si pe celelalte retete de prajituri!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!
si simpla... si buna...si cu atatea explicatii nici nu are cum sa nu-ti iasa bine...multumim frumos..
RăspundețiȘtergereOare de ce aici se pun ouale intregi iar la reteta de tort diplomat doar galbenusurile? e vreo diferenta? ma gandesc ca albusul e cel care incheaga crema mai bine la prepararea termica. te rog da-mi un sfat. multumesc!
RăspundețiȘtergereNu prea e nicio diferenta, de aceea am pus si albusurile in reteta prajiturii diplomat (plus ca e mai simplu sa le aruncam intregi in compozitie decat sa le separam).
ȘtergereSotia mea ma roaga de ceva vreme sa pregatesc si eu ceva specialitate prin casa. Asadar, m-am gandit la o prajitura. Aceasta pare destul de usor de facut, prin urmare am sa-i dau o incercare. Iar, daca nu-mi iese am sa ma duc la Cofetaria Ribana Eve si am sa o comand de acolo :)) Poate nu-si va da seama :P Glumesc, stie ea ca ma descurc si gasesc o solutie pana la urma...
RăspundețiȘtergereCea mai buna prajitura!
RăspundețiȘtergere