- pentru umplutura guliilor
- 5 gulii
- 300g carne tocata
- 2 linguri pesmet (sau orez)
- o ceapa
- o lingurita boia
- o legatura marar sau/si patrunjel
- pentru sosul alb al guliilor umplute
- o ceapa
- 2 linguri faina
- miezul guliilor
- 500 ml lapte
- ulei, sare si piper
Gulii umplute - o reteta pentru cei care s-au saturat sa tooot umple ardei si rosii 😅 sau nu s-au saturat, insa vor sa incerce ceva nou. Nu este ceva complicat, doar scobim miezul guliilor, le umplem cu carne tocata, le acoperim cu un sos alb si le dam la cuptor. Pregatirea guliilor. Le spalam, optional le curatam coaja (desi de cele mai multe ori guliile sunt suficient de fragede), le taiem in partea superioara o felie de aproximativ un centimetru (care ne va servi drept capac dupa ce le umplem) si le aplatizam partea inferioara taind o mica feliuta (pentru a ne asigura ca guliile vor sta in tava si nu se vor rostogili). Apoi, folosind un cutit mic sau o ustensila pentru scos cotoare, scobim mijlocul guliilor incercand sa le pastram marginile intacte.
Prepararea umpluturii guliilor. Punem intr-un vas incapator 300g de carne tocata (poate fi de pui, porc, vita), doua linguri cu varf de pesmet, o ceapa, o legatura de verdeata (eu am amestecat patrunjel si marar), o lingurita rasa de boia, sare si piper dupa gust (guliile pot fi umplute si cu orez in loc de pesmet, alegerea tine in primul rand de gusturile fiecaruia). Amestecam foarte bine ingredientele si gustam la sfarsit pentru a ne asigura ca umplutura guliilor este condimentata asa cum trebuie. Daca folosim o carne slaba, ar fi bine sa adaugam in compozitia umpluturii si doua-trei linguri de ulei. Cantitatea de carne pe care o vom folosi poate varia putin in functie de marimea guliilor si de rabdarea pe care o avem atunci cand le scobim. Umplem guliile cu amestecul de carne tocata si presam bine cu dosul unei linguri (pentru a se aseza bine carnea si a nu ramane goluri), punem deasupra feliutele decupate la inceput si le asezam pe toate intr-o tava sau cratita.
Prepararea sosului alb. Tocam marunt o ceapa, la fel si miezul scobit al guliilor si le punem la calit in tigaia cu doua linguri de ulei incins. Dupa ce s-au inmuiat putin, adaugam cele doua linguri de faina, o jumatate de litru de lapte si amestecam foarte bine pentru a evita formarea cocoloaselor. Lasam sosul alb sa dea intr-un clocot, il condimentam dupa gust cu sare si piper (putem pune si o lingurita de nuscoara), apoi il turnam in tava peste guliile umplute. Incingem bine cuptorul, introducem tava si tinem guliile umplute la cuptor timp de aproximativ 40 de minute la temperatura medie (175-180 grade C). Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete culinare!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)