Tocăniță de mazăre cu vită și găluște

Tocanita de mazare cu vita si galuste (imaginea retetei)
Ingrediente reteta Tocanita de mazare cu vita si galuste:
  • 400g mazare
  • 500g carne de vita (sau pui, porc)
  • o ceapa
  • o lingura boia
  • o legatura marar
  • ulei, sare si piper
  • pentru galuste
  • un ou
  • 100g faina
ingrediente reteta tocanita de mazare: vita, galuste din ou si faina, boia, marar
Modul de preparare a retetei:
Cu toate ca la aceasta tocanita mazarea este mai putina cantitativ decat carnea de vita, eu am intitulat reteta "tocanita de mazare cu vita" - mi se pare ca mazarea ia prim-planul. Perceptiile pot fi relative, asa ca reteta poate fi "tocanita de vita cu mazare" sau chiar "tocanita cu galuste", daca percepem galustele ca fiind vedetele mancarii... apropo de galuste, acestea sunt o idee mai tari (sunt de fapt un fel de paste), nu pufoase ca galustele din gris. Punem doua-trei linguri de ulei la incins intr-o tigaie/ cratita si calim o ceapa taiata solzisori si o jumatate de kilogram de carne de vita taiata cubulete (tocanita de mazare mie cu vita imi pare ca s-ar potrivi cel mai bine, insa poate fi facuta cu orice fel de carne ne place, nu neaparat vita). Lasam carnea la foc mediu in jur de zece minute, apoi adaugam 200ml de apa si o lingura cu varf de boia. Acoperim vasul si lasam tocanita la foc pana cand carnea este fiarta (timpul de fierbere variaza in functie de tipul de carne folosit, in cazul meu carnea de vita s-a fiert in aproximativ 40 de minute).
Prepararea galustelor - amestecam un ou cu 100 grame de faina si un praf de sare (cata putem lua cu trei degete), formam un aluat (de consistenta plastilinei) pe care il framantam putin pentru omogenizare, il modelam in forma de snur (gros cam cat degetul mijlociu) si apoi il taiem feliute cu ajutorul unui cutit (cam cat degetul mic). Dupa ce incercam si ne convingem ca vita este suficient de bine fiarta, adaugam 400g de mazare (daca este congelata, mazarea trebuie sa ajunga la temperatura camerei, deci este bine sa o scoatem din congelator de la inceputul prepararii tocanei). Tot acum punem si galustele de faina, iar daca zeama tocanitei de vita a scazut prea mult, completam cu apa cat sa acopere ingredientele (de preferat calduta, nu rece). Din momentul in care am pus mazarea si galustele de faina, mai lasam tocanita la fiert vreme de aproximativ 20 de minute. La final asezonam tocanita de mazare cu sare si piper in functie de preferinte. In cazul in care tocanita ni se pare prea zemoasa pentru gusturile noastre, ii adaugam o lingura de faina si o lasam sa mai dea intr-un clocot. Dupa ce indepartam cratita de pe foc, punem in tocanita de mazare mararul tocat (sau patrunjel daca consideram ca astfel tocanita ne-ar placea mai mult).
Tocanita de mazare cu vita si marar
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de tocanita!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

Un comentariu:

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)