Pui întreg la cuptor cu cartofi

Pui intreg la cuptor cu cartofi
Ingrediente reteta Pui intreg la cuptor cu cartofi:
  • un pui intreg
  • 2 lingurite rozmarin
  • 2 lingurite condimente pui
  • 100 ml ulei
  • 1/2 kg cartofi
  • sare si piper
Pui intreg la cuptor cu cartofi ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
De ceva timp planuiam sa fac o reteta de pui la cuptor. Dar nu orice fel de pui, ci un pui intreg numai pentru mine, ceva care sa ma faca sa simt ca-i rad in nas crizei :) Cum in ultimele zile am fost in pana de idei, astazi am hotarat ca este ziua cea mare. Pentru ca totusi trecem prin vremuri grele :D , mi-am cumparat cel mai mic pui intreg pe care l-am gasit si m-am apucat de treaba. Aveam mai multe idei pentru aceasta reteta, dar pana la urma am ales s-o aplic pe cea mai simpla: am condimentat puiul intreg cu un amestec bazat pe rozmarin. Pentru a nu irosi amestecul de rozmarin, l-am adaugat la o jumatate de kilogram de cartofi taiati taraneste. Prepararea puiului la cuptor este extrem de simpla. Punem uleiul intr-un castron, adaugam rozmarinul, condimentele pentru pui, sare si piper dupa gust, apoi amestecam toate ingredientele. Spalam bine puiul intreg, il lasam putin sa se scurga iar apoi il parlim pentru a fi siguri ca nu mai are puf. Aici am avut de trecut un mic hop - plita mea este electrica iar eu sunt nefumator, dar m-a scos din incurcatura o lumanare parfumata :)) Ungem puiul intreg cu amestecul de rozmarin pe toate partile, inclusiv in interior. Pentru a obtine o carne aromata si frageda, lasam puiul acoperit de condimente sa stea in frigider macar cateva ore (eu l-am lasat peste noapte). Deoarece uleiul aromat cu rozmarin va aluneca de pe pui, din cand in cand trebuie sa il ungem iarasi. Scoatem puiul intreg din marinata de ulei cu rozmarin si il asezam in mijlocul tavii. Curatam si taiem cartofii, apoi ii amestecam cu uleiul aromat care ne-a ramas. Punem cartofii in jurul puiului si, optional, putem adauga in tava cateva linguri de apa sau vin alb. Introducem tava in cuptorul incins si lasam puiul intreg la cuptor 40 minute (la foc mediu). Cum insa durata difera destul de mult in functie de tipul cuptorului, cel mai bine este sa incercam puiul atunci cand observam ca acesta s-a rumenit. Pentru a nu se usca, din cand in cand trebuie sa deschidem cuptorul si sa turnam peste pui cateva linguri din sosul format in tava (si, in cazul in care cuptorul nu coace uniform, sa schimbam pozitia tavii sau a puiului).
NUME
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de mancare cu carne de pui!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

63 de comentarii:

  1. mmmm bunatatea lumii :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Cat de bine poate sa aratepuiul ala inconjurat de cartofi!!!!... Cu adevarat delicios!

    RăspundețiȘtergere
  3. Este trecut de 11 noaptea, de ce trebuie sa-mi faci tu pofta mereu:))?

    RăspundețiȘtergere
  4. Fetelor, mi-era frica sa nu va deranjeze cumva tartita aia lasata la vedere :)
    Alexxa, tu de ce-mi "bantui" blogul la ore atat de tarzii? :P Si sa stii ca o domnisoara n-ar trebui niciodata sa pofteasca la un pui intreg, cu atat mai grav seara :)))

    RăspundețiȘtergere
  5. Cat de bine arata ... parca ii simt deja mirosul:) Suuuper!

    RăspundețiȘtergere
  6. cu siguranta voi face ... asta asa doar sa o dau pe spate pe soacra-mea ca a poftit pui la rotisor. Mersi mult !

    RăspundețiȘtergere
  7. :)) Daca puiul nu reuseste s-o dea pe spate, poti incerca o mica piedica ;) Modestia mea binecunoscuta insa ma obliga sa specific faptul ca nu va fi nevoie sa aplici planul B :D
    Redevenind serios, acest pui intreg la cuptor este destul de impresionant atunci cand il pui pe masa, iar efortul depus pot spune ca este extrem de mic. Cand imi aduc aminte de felul in care mirosea in bucatarie atunci cand puiul era la cuptor, deja parca incep sa regret faptul ca m-am apucat sa comentez aici si mi-am adus aminte :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Ce noroc daca suntem pregatiti cu o lumanare parfumata,cred ca de aia arata atat de "divin" puiul asta si miroaseeeeeeee ca nu pot sa mai rezist.Hi hi hi....de parca i-ar pasa cuiva de poftele mele.D.

    RăspundețiȘtergere
  9. Puiul a capatat intr-un final aroma rozmarinului, lumanarea si-a facut cuminte doar treaba ei :) Cu poftele astea insa lucrurile sunt ceva mai complicate :D Unii le fac, altii le satisfac... nu toti le pot face pe amandoua :P

    RăspundețiȘtergere
  10. Cred ca eu sunt din categoria " nu toti...."o zi excelenta

    RăspundețiȘtergere
  11. super bun mmmmmmmmmmmmm

    RăspundețiȘtergere
  12. Este un YM smile sugestiv... [=p~]

    RăspundețiȘtergere
  13. Ma gandeam de dimineata , ca as gatii ceve si mi-a sarit gandul la Pui intreg la cuptor. Am tot cautat pe diverse pagini retete . . . si nimic bun! Noroc cu tine :) Arata foarte bine , o sa incerc! Va invit si pe dvs. :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Laura, poti sa-mi zici Robert sau Barbat. Altfel risc sa mi se urce domnia la cap si sa nu mai calc prin bucatarie :)

    RăspundețiȘtergere
  15. La cate grade trebuie sa fie cuptorul?nu sunt foarte priceputa la gatit si am nevoie de detalii :)si puiul pe care il am eu e destul de mare,e suficient sa fie 40 min la cuptor?

    RăspundețiȘtergere
  16. Eu l-am tinut 40 minute la 200 grade C, dar puiul meu a fost unul mic. Tine si tu puiul la cuptor putin mai mult, 50 min, chiar o ora.
    Dar cred ca iti vei da seama cand puiul este gata, vei observa ca nu mai sta asa teapan in tava, parca se va "molesi" :) nu prea stiu cum sa-ti explic. Eu am facut o gaura in pielea de langa tartita si am introdus in ea pulpele, din cauza asta al meu a ramas asa intepenit (pielea respectiva nu se mai vede pentru ca pur si simplu s-a topit la cuptor). Altfel puiul ar fi aratat ca si cum ar fi incercat sa faca un fel de spagat :)

    RăspundețiȘtergere
  17. Multumesc mult pt raspuns.in timp ce asteptam raspunsul tau,am strans curaj si am "introdus"puiul in cuptor la 250 grade.l-am tinut mai mult de o ora,cartofii au fost gata mai repede si i-am scos dar pot sa ma laud ca puiul a iesit suuuper!acuma caut retete noi pe aici si de maine incep o noua aventura:))))

    RăspundețiȘtergere
  18. Cu placere, ma bucur ca te poti lauda cu puiul tau mare :) Te astept maine pentru o noua aventura culinara, imposibil sa nu gasesti aici ceva care sa te atraga :)))

    RăspundețiȘtergere
  19. mmmmmm arata bine o sa incerc si eu reteta

    RăspundețiȘtergere
  20. Mie nu-mi place rozmarinul.Imi prepar un amestec din sare,piper,boia,cimbru si chimin rasnit.Azi am facut pui la cuptor cu cartofi fierti 5 minute in apa cu sare si apoi adaugati langa pui(care era mare si pe jumatate copt cand am pus cartofii).Sotul meu a facut un mujdei la care a adaugat 1-2 lingurite de smantana ca sa-i ia din iuteala iar castravetii murati au completat meniul.Va inchipuiti ce rapid a disparut puiul,nici n-am apucat sa-i fac poza.Poate data viitoare.SILVIA

    RăspundețiȘtergere
  21. Nu e nevoie de poza, mi-am imaginat deja cum arata puiul tau :) Chiar daca n-are rozmarin (care mie-mi place foarte mult), tot m-ai facut sa mor de pofta...

    RăspundețiȘtergere
  22. Misto reteta mai continua asa si vei ajunge departe!!!

    RăspundețiȘtergere
  23. Esti cel mai tare bucatar!
    Deabia astept sa o gatesc ,presimnt ca va fi delicios si ca o sa-mi dau seama de asta doar dupa ce o miros!!!

    RăspundețiȘtergere
  24. arata bine dar sper ca este gustos

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Puiul la cuptor este si gustos, nu l-am postat pe blog doar pentru ca arata bine imaginea retetei :) Dupa ce-l incerci, sa-mi spui cum ti s-a parut.

      Ștergere
  25. Tocmai ce am bagat puiul in cuptor si trebuie sa astept cele 40 de min ... mi-e o pofta de mor !!! Ms de reteta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, Elena! Sunt convins ca puiul a meritat toata asteptarea asta...

      Ștergere
  26. buna ziua am si eu o intrebare la cate grade trebuie pus puiul si cat timp trebuie daca nu am rozmarin pot pune altceva sau e bun si asa multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cuptorul trebuie setat la 175 grade C. La o adica, puiul este bun si fara rozmarin, insa isi pierde o mare parte din savoare...

      Ștergere
  27. In primul rand complimentele mele pentru blog si pentru priceperea ta in bucatarie. Acum revenind la puiul pe care tocmai as vrea sa-l pregatesc pt maine ar trebui sa-l parlesc dar ca si tine am plita electrica si sunt de asemenea nefumatoare, lumanarele am si eu de toate felurile si arome daar...cu ce sa le aprind?? :))) Cred ca am sa renunt pana maine cand am sa-mi procur ceva pt a 'epila' puiul. ar fi fost mai gustos daca l-as fi lasat noaptea asta cu arome dar am sa ma multumesc cu cateva ore maine. Multumesc pt reteta, te voi tine la curent cu rezultatul ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc si eu, Aurora. Eu am invatat o varianta de aprins focul uitandu-ma la emisiunea aia cu tehnici de supravietuire difuzata pe Discovery - e nevoie de un bat foarte bine uscat, cateva aschii si scame din buric :))

      Ștergere
    2. Ahahaa! Scame din buric, interesant, am sa incerc sa le colectionez pt urmatoarea reteta cu pui:))) Apropo...musafirii mei au devorat puiul care mi-a iesit extraordinar de bine, ca si tortul diplomat pe care l-am facut ca desert dar reteta o stiam deja ;)Ce sa mai...sunt aproape gata de maritis...aproape:)) acum mai am o multime de retete care imi trezesc interesul asa ca...la treaba!

      Ștergere
    3. Daca esti aproape, atunci e bine. Doar ca nici macar nu mai ai timp de maritis cu atatea retete care ti-au trezit interesul, nu? :)) Bine, pe mine nu asta ma ingrijoreaza, ci faptul ca stiai deja reteta diplomatului... speram sa fiu singura ta sursa :D

      Ștergere
    4. Haha... ce ti-e dom'le si cu invidia asta :)) In orice caz stai linistit iti sunt fidela, ma rog, blog-ului...reteta tortului nu am furat-o din alta parte ci o stiam de la mama mea care face niste torturi-prajituri mmm yummy. :P

      Ștergere
    5. :P Nu e invidie, ci gelozie! :)) Macar asta e o chestie mai pasionala...

      Ștergere
    6. deliciossssssssssssssssssssssssssssss

      Ștergere
  28. buna,

    Am preparat aceasta reteta si produsul a disparut fff repede din farfurii. Acum vreau sa testez - Ciocanele la cuptor. Momentan le-am pus la marinat pe care cred ca o sa le las toata noaptea in frigider. Sper sa-mi iasa si cea de-a 2 reteta la fel de delicoasa ca prima.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, cred ca nu vor fi probleme, reteta e destul de simpla. Anticipez ca si ciocanelele vor disparea la fel de repede din farfurii :D

      Ștergere
  29. Hallo,
    Am o intrebare in legatura cu adaugarea vinului alb? Se pun de la inceput vinul alb impreuna cu puiul si cartofii?Este posiblil la umplutura sa adaug foaie de dafin, un fir de rozemarijn,sjalot(ceapa esalota sau hasma) un citroen in 4 bucati taiati?
    Thanks Mihaela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, vinul se pune de la inceput. In rest, putem pune absolut orice ne place noua - totul tine de gusturile fiecaruia. Iti recomand sa arunci un ochi si pe reteta de pui umplut cu ficatei, poate te tenteaza.

      Ștergere
  30. arata superb puiul acesta...maine o sa il incerc si eu...cu siguranta va fi apreciat de toti..pe maine si multumim pt toate retele minunate...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu-i nevoie de multumiri, Georgiana... Spor la gatit maine si sper sa nu te insele intuitia ;)

      Ștergere
  31. Ia sa incerc si eu!Pana acum il ungeam cu mustar, dar al tau arata mult mai bine, cu tot ce este 'la vedere'. :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) La mustar nu m-am gandit, puteam sa folosesc o lingura de mustar pentru a "camufla" tartita puiului :D

      Ștergere
  32. asa il fac si eu numai ka pe langa cartofi mai adaug si ceva legume,cum ar fii: morcovi(taiati rondele) ceapa(taiata solzi),ardei gras(taiat pe lung si subtire)super tare reteta

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Clar, cu cat mai multe legume, cu atat mai bine... Eu am preferat simplitatea (asta ca sa nu zic comoditatea) :) Daca tot n-am taiat puiul, am zis ca n-are rost sa mai tai si atatea legume :P Am pus totusi cartofii pentru ca era pacat sa las tava goala (si oricum trebuia sa fac o garnitura).

      Ștergere
  33. aahhh...si puiul meu deja e deja la frigider pana maine si abia astept sa il pregatesc... imi curg baleeleee:))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Fii tare! Si spor la gatit maine, sper ca reteta sa merite toata asteptarea asta!

      Ștergere
  34. Am gasit de ceva timp (putin timp)blogul tau si m am indragostit de el.... Astazi voi face pentru a doua oara puiul la cuptor si vreau sa ti spun Robert, ca sunt foarte incantata de rezultat, a iesit minunat , divin. Felicitari si multumesc !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-ai pentru ce, Madalina... Inteleg ca e posibil sa fi fost dragoste la prima vedere, din moment ce ai gasit blogul doar de putin timp :) Daca vei fi la fel de incantata si de celelalte retete precum ai fost de puiul la cuptor, atunci sunt sanse mari ca aceasta sa nu fie doar o dragoste trecatoare...

      Ștergere
  35. Foarte gustos blogul, extrem de apetisant si puiul.
    Pe langa cele necesare: cuptor, pui, condimente, sare, ulei, am adaugat si niste must. Nici o grija, nu iese dulce. Zaharurile din must caramelizeaza la cuptor si dau o culoare rumena, uniforma.
    In lipsa mustului, se poate folosi visinata, diluata sau nu cu putina apa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mie-mi plac mancarurile dulci, asa ca mi se pare interesanta folosirea mustului. Cum insa acesta e cam greu/ scump de procurat, cred ca puiul la cuptor mai degraba merge cu niste visinata :)

      Ștergere
  36. Sunt pus pe fapte mari.Vreau sa il fac duminica.Adica...nu pare prea greu,deja am luat tot ce-mi trebuie.
    Nu prea stau eu bine la faza cu cuptorul,dar,doar incercand pot invata.



    Dany.

    RăspundețiȘtergere
  37. L-am facut saptamana trecuta,dar am uitat sa postez.
    L-am mancat impreuna cu un prieten,care nici acum nu crede ca eu l-am facut.Rozmarinul i-a dat o aroma minunata.



    Dany.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Inspirata alegere sa-l imparti cu un prieten, puiul nu mai e la fel de gustos a doua zi. Cel mai bun este atunci cand este scos din cuptor.

      Ștergere
  38. Buna , urmaresc de ceva timp blog-ul tau , si am mai incercat cateva retete azi vreau sa incerc aceasta reteta , dar vroiam sa te intreb daca am puiul mai mare pp ca trebuie sa l tin mai mult la cuptor , nu?? sper sa mi iasa k e ptr prima oara cand fac pui umplut si reteta asta mi se pare fff interesanta :) in rest , sa postezi cat mai multe retete !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Georgiana, daca este pui din comert, atunci n-ai de ce sa-ti faci probleme... doar daca ar fi pui de curte, atunci cuptorul s-ar cam "chinui" :) Ai scris ca faci pui umplut, insa vad ca suntem la reteta de pui intreg la cuptor :) E cam acelasi lucru, oricum... umplutura este deja calita inainte de a o da la cuptor. Spor la treaba si sper sa fie pe gustul tau!

      Ștergere
  39. Buna seara, Am o singura intrebare: cu ce pot inlocui acel "condiment pentru pui"? As dori sa fac reteta dar nefiind in tara si unde sunt, condimentele sunt diferite (ca in orice tara de altfel). Multumesc pentru amabilitatea de a-mi raspunde.
    O seara placuta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara! Practic poti pune orice combinatie de condimente care crezi ca ti-ar placea. In afara de cele pe care deja le-am sugerat in lista cu ingredientele retetei (sare, piper, si rozmarin), eu la pui folosesc deseori oregano, boia, busuioc, curry.

      Ștergere
  40. azi fac pui intreg la cuptor

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)