Tort cu 2 creme: de vişine şi ciocolată

Tort cu creme de visine si de ciocolata reteta
Aceasta reteta de tort este una dintre cele mai delicioase retete de torturi pe care le-am preparat pana acum. Este un tort cu doua feluri de crema, asa cum reiese si din titlu: o crema de ciocolata si susan si o a doua crema de visine. Visinele sunt facute de mama si din cate stiu eu foloseste doar zahar si aspirina. Se pote folosi orice fruct, atat proaspat cat si conservat, dar ideal ar fi ca fructele sa fie putin acrisoare.
Ingrediente reteta blat de tort:
  • 4 oua
  • 1 cana faina
  • 1 cana zahar
  • 50 ml ulei
  • 50 ml apa
  • 1 praf de copt
Ingrediente reteta crema de ciocolata:
  • 1 tableta de ciocolata amaruie
  • 4 batoane de susan
  • 500 ml frisca lichida
  • 1/2 pachet de unt
  • esenta rom + esenta migdale
Ingrediente reteta crema de visine:
  • 1 borcan de visine (sau orice alt fruct)
  • 500 ml frisca lichida
  • 1 plic intaritor frisca (pentru siguranta)
Ingrediente reteta sirop:
  • 200 g zahar
  • esenta rom
  • 400 ml apa (sau apa si siropul compotului)
Tort cu creme de visine si de ciocolata preparare retetaModul de preparare a retetei blatului de tort:
Se sparg ouale si se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare. Galbenusurile se freaca bine cu uleiul, apa si zaharul pana se formeaza un fel de crema.

Se amesteca albusurile spuma cu compozitia formata din galbenusuri, ulei, apa si zahar. Apoi se presara faina amestecata cu praful de copt. Se amesteca cu lingura (atentie! nu cu mixerul), executand miscari de jos in sus pentru a mentine compozitia cat mai pufoasa. Nu va faceti griji daca raman cocoloase de faina deoarece in timpul coacerii blatul va creste si cocoloasele de faina vor disparea.

Se tapeteaza forma de tort cu hartie de copt (sau cu margarina-unt si faina). Se toarna compozitia in forma de tort si se introduce in cuptorul incalzit in prealabil la foc mediu in jur de 30-45 minute. Se foloseste o scobitoare pentru a testa daca blatul este facut - daca scobitoarea va iesi uscata din blatul tortului, atunci blatul este gata.

Modul de preparare a retetei de crema de ciocolata:
Se toarna frisca intr-o cratita si se pune la foc mediu. Ciocolata se rupe in bucati mici si se pune in cratita peste frisca. Pentru a nu se prinde de cratita, trebuie sa amestecam tot timpul pana se topeste ciocolata in intregime. Cand s-a topit ciocolata, cratita se ia de pe foc si se lasa la rece apoi se introduce in frigider pentru a se intari.

Dupa ce compozitia de frisca si ciocolata s-a intarit, aceasta se scoate de la frigider si se adauga untul, susanul (rupt bucatele), esenta si se amesteca pana se incorporeaza. Eu am mai adaugat in crema de ciocolata si resturile de blat rezultate din taierea blatului precum si niste biscuiti sfaramati, dar acestea sunt optionale.

Modul de preparare a retetei de crema de visine:
Se toarna frisca lichida intr-un vas si se adauga si plicul de intaritor frisca. Se bate frisca lichida cu intaritorul pana se obtine consistenta dorita si apoi se adauga visinele. Eu am pus si un sfert din siropul ramas in borcan, sirop care era foarte dulce. Se amesteca si se introduce in frigider.

Modul de preparare a retetei de sirop:
Intr-o cratita se pune apa si zaharul si se fierb pana in momentul in care lichidul se injumatateste. Se adauga esenta dupa gust in momentul in care siropul s-a oprit din fiert. Tort cu creme de visine si de ciocolata preparare reteta

Si, in sfarsit, modul de asamblare a tortului:
Se scoate blatul de tort din forma si se imparte in doua (pe orizontala evident). Sfatul meu este sa folositi un cutit zimtat pentru taierea painii, iar in cazul in care nu dispuneti de un astfel de cutit, atunci ar fi de preferat un cutit cat mai mare si cat mai bine ascutit.

Se insiropeaza prima jumatate de blat (cea de jos) si se pune deasupra crema de ciocolata si susan. Peste crema de ciocolata si susan se aseaza cea de-a doua jumatate de blat, se insiropeaza si se pune crema de frisca cu visine.

La sfarsit am ornat acest tort cu ciocolata de menaj razuita cat mai mare cu ajutorul unui cutit.

Pentru a fi absolut siguri ca nu va aparea nicio problema (de exemplu sa se lase sau sa curga crema in cazul in care aceasta este mai moale), in jurul tortului se pune cercul detasabil de la forma de tort in care am copt blatul si se introduce in frigider.
Tort cu creme de visine si de ciocolata reteta
Voi adauga si imagini cu etapele prepararii retetei data viitoare cand voi mai face acest tort. Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de torturi!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

20 de comentarii:

  1. Arata ispititor! il fac cu prima ocazie ;) Claudia

    RăspundețiȘtergere
  2. Barbate,arata intr-un mare fel ,chiar nu ma asteptam....pana la urma desertul ar putea fi mai mult decat "divin".

    RăspundețiȘtergere
  3. Wow,arata tare bine si cred ca e delicios!
    Am luat reteta!
    Felicitari pentru blog!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc! Chiar este un tort delicios, pacat ca pozele nu sunt de calitate. Este una dintre primele mele retete, acum nici nu mi-ar trece prin cap sa mai postez asa ceva :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. se poate folosi susanul simplu eu nu stiu de batoane de susan multumesc

      Ștergere
    2. Da, se poate folosi si susan simplu. Doar ca isi pierde o parte din farmec, deoarece acele batoane sunt dulci si crocante.

      Ștergere
    3. am cautat la Auchan batoane de mi-au sarit capacele, nu am gasit! unde gasesc?

      Ștergere
    4. Acele batoane de susan ar trebui sa fie la raionul in care se vand nucile, alunele, nuca de cocos rasa... Insa cel mai simplu era sa intrebi un angajat Auchan, el te-ar fi indrumat imediat :) Insa ar trebui sa gasesti asa ceva si in magazinele mici, poti incerca chiar si la cel de la coltul blocului. E pacat sa nu faci tortul doar pentru atata lucru...

      Ștergere
  5. Buna, am incercat reteta ta si din pacate crema de ciocolata nu s-a intarit deloc - nu suficient incat sa fie intinsa si sa stea pe blat. Mai degraba avea consistenta unei ciocolate de baut ceva mai groasa. Am procedat exact asa cum este descris. Este ceva ce nu e mentionat? nu cumva crema trebuie batuta dupa ce se scoate de la frigider? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna, imi pare rau sa aud ca ai intampinat probleme. Nu mai trebuia facut nimic altceva, singura explicatie la care ma gandesc este ca de vina a fost frisca. Poate frisca folosita a fost de proasta calitate sau chiar a fost expirata, eu am patit-o si de atunci verific intotdeauna termenul de valabilitate.

    RăspundețiȘtergere
  7. si aici accept bucuroasa o idee pentru inlocuirea creemei de ciocolata ca si acest tort este pe lista ;) ,multe retete am facut de pe blogul tau,chiar daca nu am lasat coment la fiecare in parte...si as avea o rugaminte la tine daca nu te superi,pune si cantitatile in grame unde le pui masurate cu cana;iti multumesc si scuze pentru roman :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Voi incerca sa le trec pe toate in grame, numai ca te-as ruga sa ai putina rabdare cu mine :) Ai putea inlocui crema de ciocolata cu o crema de vanilie.

      Ștergere
  8. @Anonim: mie nu mi-a iesit o reteta cu frisca lichida deoarece aceasta era mai slaba, cu procent mic de grasime, de atunci folosesc numai cu 3,5 % grasime. poate d-aia nu ti-a iesit.
    Aina.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu folosesc doar cu 3,5% grasime, se poate sa fi fost si asta. Sa stii ca se poate raspunde direct fiecarui comentariu in parte, nu trebuie sa scrii neaparat la sfarsitul listei :)

      Ștergere
    2. Salut! Am o intrebare legata de procentul acesta de grasime de 3,5 % pt. ca m-am zapacit . Eu am vazut in magazine doar frisca lichida de la Hulala, o marca proprie din Lidl si una de la Hochland. De exemplu pe cea Hulala scrie 25% grasimi vegetale nehidrogenate si este fara grasimi hidrogenate (celelalte 2 marci erau tot cam asa 20 si ceva % si 30%). Tind sa cred ca te referi la minim 35% , nu 3,5 %??? sau....

      Ștergere
    3. Buna, Lucia! Aina cred ca a scris din graba frisca cu 3,5% grasime, iar eu n-am fost atent atunci cand am citit comentariul (si probabil nu mi-a sarit in ochi, daca mereu recomand laptele cu 3,8% grasime). Deci ai dreptate, este vorba despre frisca lichida cu minim 35% grasime.

      Ștergere
    4. Ms de informatie, o sa fiu mai atenta prin magazine ca sa gasesc o frisca mai buna. Oricum foarte bun tortul si asta spune cineva care este fan vanilie si care nu se da in vant dupa torturi :)

      Ștergere
  9. mi-a placut maxim remarca ta legata de taierea blatului de tort: pe orizontala evident =)) =)) rad si acum...ai reusit sa ma binedispui

    RăspundețiȘtergere
  10. Gramajul conteaza poate doar in cazul in care exageram, in special cu siropul visinelor... Se pot folosi si visinele din compot, insa nu sunt la fel de aromate ca cele pe care le-am folosit eu, din cauza asta am tot amanat s-o refac (ma enerveaza faptul ca n-are imagini din timpul prepararii, la fel cum au celelalte retete). Am folosit aici niste visine conservate de mama, imi amintesc ca le pune niste aspirina - ar trebui sa-i iau reteta si sa le fac si eu...

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)