Zacuscă

Zacusca reteta
Ingrediente reteta Zacusca:
  • 4 kg vinete
  • 4 kg ardei capia
  • 2 kg rosii
  • 1 kg ceapa
  • 1/2 l ulei
  • sare, piper, foi de dafin
Punem la copt vinetele si ardeii capia (eu am pus in zacusca si cativa gogosari doar pentru ca i-am gasit prin gradina). Dupa ce s-au copt, lasam vinetele la scurs si apoi le curatam de coaja. Procedam la fel si cu ardeii, adica ii curatam de coaja si le inlaturam semintele (se zice ca zacusca s-ar strica mai repede datorita semintelor de ardei - nu stiu daca este adevarat sau nu). Pentru ca imi place ca zacusca sa fie cat mai fina, eu curat cu atentie toate semintele din ardei.
Dupa ce le-am curatat, tocam legumele (am tocat cu cutitul vinetele si ceapa, iar ardeii capia i-a dat prin masina de tocat). Tot prin masina de tocat am dat si rosiile (pe care le-am taiat in patru). Datorita faptului ca se innegreste, indicat ar fi ca ceapa sa fie tocata ultima. Fiecare poate toca legumele pentru zacusca dupa cum vrea sau dupa cum ii este mai usor, folosind cutitul, masina de tocat, robotul de bucatarie, razatoarea.
Dupa ce am terminat de pregatit toate legumele, punem uleiul la incins intr-un ceaun sau un vas mare (la foc mediu), iar cand uleiul incepe sa sfaraie adaugam ceapa si o calim cateva minute (cu grija, sa nu se arda). Apoi punem rosiile si le fierbem aproximativ 15-20 minute, pana cand sosul de rosii va scadea simtitor (comentariu ulterior: mult mai usor este sa folosim bulion in locul rosiilor, este mai rapid iar zacusca va avea un gust mai bun). Dupa ce s-a format sosul de rosii, adaugam vinetele si ardeii pe care le fierbem la fel ca pe rosii, tot in jur de doua ore (sunt unii care fierb zacusca chiar si o jumatate de zi, dar eu nu am atata rabdare). De frica sa nu mi se prinda si sa capete un gust de afumat, am amestecat aproape tot timpul in zacusca.
Punem in zacusca sare si piper dupa gust. Trebuie neaparat gustata zacusca, nu mi se pare normal sa preparam o reteta de zacusca folosind o cantitate prestabilita de sare sau piper. Eu am adaugat si o lingura de zahar, asa am fost invatat de mic - insa mama pune chiar si mai mult zahar in zacusca. Este foarte important ca borcanele in care vom pune zacusca sa fie bine spalate si neaparat uscate. Dupa ce vom lua zacusca de pe foc, trebuie s-o punem imediat in borcane si sa strangem cat putem de bine capacele borcanelor cu zacusca.
Pentru ca zacusca sa reziste cat mai mult timp, aceasta se sterilizeaza (sterilizarea este un fel de pasteurizare). Imediat dupa ce am pus in borcane zacusca fierbinte, aseazam borcanele intr-o tava pe care o introducem in cuptorul incalzit in prealabil. Lasam borcanele cu zacusca in cuptorul tinut cu usa deschisa pana in momentul in care se va ridica uleiul la suprafata. Dupa ce oprim focul, inchidem usa cuptorului si lasam borcanele cu zacusca peste noapte la cald in cuptor. Unii sterilizeaza zacusca fierband borcanele in apa, altii doar acopera borcanele cu cateva paturi groase.
Aceasta este prima zacusca pe care o fac si am zis ca cel mai bine ar fi ca prima data sa apelez la ajutorul bunicii. Asa ca, inarmat cu aparatul de fotografiat si cu un plan de actiune bine pus la punct, m-am dus la bunica dimineata la prima ora. Ideea de baza a planului era sa-mi petrec ziua in curte, in aer liber - sa culeg legumele din gradina si sa fierb zacusca in ceaun, la foc de lemne. Dar cum planul de acasa nu se potriveste cu cel din targ, m-am trezit ca m-a prins miezul noptii fierband la zacusca :) Reteta de zacusca pare simpla la prima vedere, dar dureaza mult mai mult s-o prepari decat te-ai astepta. Una peste alta, nu e nimic complicat iar rezultatul merita pe deplin efortul depus.
Zacusca reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alta reteta de mancare!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

27 de comentarii:

  1. Buna, Barbatlacratita!
    Esti foarte priceput, bravo tie!Multe Femeilacratita au de invatat de la tine.
    Vreau sa te intreb daca borcanele cu zacusca au fost capacite inainte de a le pune in cuptor.
    Daca imi permiti, iti dau o sugestie: incearca sa pui 1-2 foi de dafin(pe care la scoti la sfirsit)si ceva usturoi (merge grozav cu rosii, ardei si vinete)Usturoiul are si efect de conservant natural iar de aroma ,ce sa mai zic?
    Inca o data, felicitari si astept noutati!
    Adriana (la cratita)

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna Adriana! Iti multumesc atat pentru sugestii, cat si pentru cuvintele frumoase. Si eu am pus foi de dafin in zacusca, usturoiul deocamdata nu l-am incercat. Borcanele cu zacusca au fost bine capacite inainte de a fi puse la sterilizat in cuptor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. inca o idee...pentru o sterilizare mai rapida....dupa ce umpleti borcanele si le capaciti...intoarceti-le cu capacul in jos...asta face ca tot aerul sa iasa afara....se tin asa pana a doua zi....metoda e un succes garantat....imi place mult ceea ce faci!

      Ștergere
    2. Ada, merci pentru idee si pentru apreciere! Sincer sa fiu, dupa atata munca, mie mi-e cam teama sa ma bazez doar pe metoda asta... Plus ca eu pastrez apoi zacusca in bucatarie, adica intr-un loc destul de cald, asa ca mai bine suflu si-n iaurt :)

      Ștergere
  3. gogosarii si ardeii capia se coc muult dupa rosii, deci sucul de rosii trebuia sa fie deja facut.
    ceapa se toaca, nu se da prin masina. ardeii si gogosarii nici atat. dupa copt si curatat se taie din cutit, nu foarte marunt. in loc de zahar se pun morcovi fierti, dati prin razatorea mica. si ceapa mai multa. vor taia din aciditatea zacustii. daca vei adauga langa sare, piper, foi de dafin si boabe de enibahar, lucrurile vor fi spre foarte bine. cat despre fiert, asta e treaba grea. se fierbe la foc mic pana se ridica uleiul la suprafata (la cuptor, cu capacul deja pus, nu elimina apa din legume, nu se concentreaza gustul). si ca ultim sfat, pune zacusca in borcane in timp ce oala e pe foc, iar borcanele direct intr-un cooler, inchizi coolerul si le lasi 1-2 zile. am mancat si dupa 2 ani. perfecta. stiu ce spun. fac cea mai buna zacusca din romania si o vand. pour les conaisseurs :). p.s. folosesti retete clasice. scoate dreaq vegeta din retete ca bunica habar n-avea de e-urile astea si totusi gatea impecabil.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru sfaturi, poate ar fi trebuit sa lasi si un nr de telefon, sigur s-ar fi gasit vreun conaisseur si pe aici, doar e un blog culinar :) Foarte rar folosesc vegeta in mancaruri, mai mult iarna, atunci cand legumele sunt mai putin gustoase.

      Ștergere
    2. Frumoasa reteta... daca n-ar fi fost expresia anti-ortodoxa de la final:(

      Ștergere
    3. Cea in care spuneam ca zacusca merita efortul depus?!? :) Probabil te referi la comentariul de mai sus, cel in care spun ca mai folosesc din cand in cand vegeta (fara insa sa indemn pe nimeni s-o faca). Daca tot e vorba de ortodoxism, toata lumea stie expresia: "Fa ce spune popa, nu ce face popa" ;)

      Ștergere
  4. Si eu am facut pentru prima data zacusca, vara care a trecut. A fost fenomenala, pacat ca mi a iesit asa putina :)) S-a intamplat sa am si cativa ardei iuti si dupa ce i-am curatat 2 zile imi "ardeau" mainile :)) Insa a meritat efortul. Avem aceeasi reteta :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie imi place zacusca putin iute, insa am observat ca nu toti sunt de aceeasi parere. Eu chiar am pus intentionat ardei iute in cateva borcane :)

      Ștergere
  5. As mai adauga si eu ceva:ceapa se taie solzi si se pune intr-un vas cu apa,sa iasa uleiurile volatile.Si eu adaug ardei iuti,mai spre sfarsit dar sincera sa fiu cand desfac borcanul nu mai simt nici o iuteala.Mai fac ceva:adaug o crenguta de telina verde netocata pe care o scot la final.Nici nu stiti ce savoare da zacustii.Daca ani la randul am dat totul prin masina de tocat de anul trecut am descoperit ca ne place mai mult cu ardeii taiati fasii sa se vada prin vinetele facute pasta.Si eu amestec tot timpul in cratita pana cand lingura de lemn sta infipta drept in zacusca(eu pun putin ulei in compozitie). Anonimus 2.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate ardeiul iute nu se mai simte deoarece tu ai rabdare sa fierbi suficient zacusca :) Interesanta ideea cu crenguta de telina verde, mie sigur mi-ar placea, insa cred ca mai depinde si de gusturi - unora li s-ar putea parea ca aceasta i-ar modifica prea mult gustul.

      Ștergere
  6. Corect,imi trebuie multa rabdare ca sa iasa zacusca vartoasa,asa cum imi place mie.S-ar putea crede ca zacusca se poate transforma in tocana daca se adauga telina verde dar savoarea este deosebita .Cei care au mancat zacusca mea mi-au spus acest lucru.Anonimul 2.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu sunt intotdeauna dispus sa incerc mancaruri si gusturi noi, deci n-as spune nu ;) Cu rabdarea stau mai prost :))

      Ștergere
  7. hai sa-ti scriu o reteta pe scurt(nu am momentan reteta exacta). Am mancat in Bulgaria, ii spune "liutenita"-mai mult ca sigur ai auzit de ea. Este de fapt un fel de zacusca dar fara vinete.Se face din ardei capia mult, copt, curatat si dat prin masina.Se adauga si ceapa putin calita, ulei, sare si zahar. Se fierbe mult pana ajunge ca o pasta si se adauga spre sfarsit piper si multa ciusca(ardei iute). Vreau sa-ti spun ca are un gust deosebit si faptul ca este si dulce ii da o savoare deosebita.Am uitat sa adaug sucul de rosii!Cred ca la toamna, daca o sa am timp o sa fac vreo 2-3 borcane.
    Anonimus 2.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am auzit de liutenita, insa n-am mancat niciodata. Daca o prepari la toamna, poate reusesti sa-ti faci timp si sa ne impartasesti si noua experienta. Mie imi place zacusca dulce, deci ma atrage ideea.

      Ștergere
  8. pff.. acum o fac :)) mor ca in grecia nu gasesc zacusca si am o pofta... eu o sa pun si nijte morcov fiert, k am o pasiune pt morcov :))

    RăspundețiȘtergere
  9. si gataaaaaa, am inceput s'o mananc dinainte sa fie fiarta complet! :)) mai mult de 2 zile nu o sa tina, hihi. a naibide buna :X

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi-a luat aproape o saptamana sa-ti raspund, deci sunt slabe sanse sa mai ai acum zacusca :)) Daca e sa ma iau dupa orele comentariilor tale, se pare ca ti-au fost suficiente trei ore pentru a termina zacusca, prin urmare sunt tare curios care sunt cantitatile ingredientelor folosite...

      Ștergere
  10. Buna, desi reteta este postata anul trecut, deja s-a facut toamna, si toata lumea a inceput deja sa umple camarile. Si eu am "confectionat" cateva borcane cu zacusca, si sunt multumita de rezultat.
    Daca ai timp si obisnuiesti sa faci incursiuni si pe alte bloguri, m-as bucura sa ma vizitezi, si mai mult de atat, nu mi-ar strica un feedback.
    Pe masura ca iti citesc postarile constat ca avem multe in comun in ceea ce priveste modul de a gati precum si retetele, desi suntem din zone geografice diferite.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Marcela! Chiar daca este postata anul trecut, reteta de zacusca inca este valabila :) Din pacate, timpul nu-mi prea permite sa vizitez alte bloguri culinare, uneori nu apuc nici sa-l vizitez pe al meu...

      Ștergere
  11. Sunt absolut uimita de retetele tale :) Locuind de aproape 20 in afara Romaniei,am gasit aici multe din gusturile si mirosurile copilariei....si sigur voi pune multe in lucru :) Felicitari si multumesc pt ca impartasesti cu noi pasiunea ta! Te-am gasit si pe FB si sigur LIKE....Thea Papa sunt acolo :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc si eu pentru cuvintele frumoase, sper sa gasesti acolo toate ingredientele de care ai nevoie pentru retetele noastre romanesti. In ziua de azi, daca nu esti pe Facebook, atunci nu existi :)) - deci trebuia sa-mi fac si eu o pagina acolo.

      Ștergere
  12. Bravo BarbatLaCratita, ai niste retete simple si bune, te apreciez mult!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merci! Sper sa revii cat mai des pentru a te inspira si sa incerci cat mai multe dintre retetele mele!

      Ștergere
  13. multe retete le cunosc ,imi place sa iasa mai picante,nu te ferii de usturoi sau ardei iute ,mai tarziu nu se mai simt asa de mult.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. SI mie-mi place ardeiul iute in zacusca, insa cu usturoiul nu ma prea impac. Nu pentru ca nu mi s-ar parea bun, ci e o chestie de obisnuita :) - din copilarie am mancat zacusca fara usturoi (atat mana, cat si ambele bunici o faceau la fel), iar acum mi se pare ciudata, parca ar fi o alta mancare, nu zacusca...

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)