- 100-150 g nuca de cocos rasa sau nuca macinata
- 150-200 g gem
- o cana faina (aprox. 150 g)
- o cana zahar (200 g)
- o cana ulei (250 ml)
- un albus de ou
- 2 oua
- un pliculet praf de copt
- 2-3 linguri esenta de rom
- o cana apa (250 ml) optional
Eu fac aceste fursecuri cu nuca un pic mai crocante (adica destul de tari pentru gusturile unora), deci trebuie sa-i atentionez pe cei care le prefera mai moi - pentru acestea va trebui adaugata in compozitie si o jumatate de cana cu apa. Aceasta reteta de fursecuri este atat de permisiva incat se poate face chiar si in varianta de post, adica fara oua. Amestecam intr-un vas incapator cele doua oua intregi cu o cana cu ulei, o cana cu zahar, cateva linguri cu esenta de rom si o cana cu faina (deja amestecata cu un pliculet de praful de copt) si, optional, o cana cu apa (in cazul in care nu dorim sa obtinem fursecuri "crocante"). Framantam bine cu mainile compozitia pana ce obtinem un aluat indeajuns de tare pentru a putea fi modelat cu usurinta (cam ca un fel de plastilina). Aluatul pentru fursecurile cu nuca trebuie sa fie tare si uleios, deci daca ni se pare ca aluatul este prea moale, atunci ii mai putem adauga putina faina. Cu mana, formam din aluat bilute cam de marimea unei mingi de ping-pong (diametrul de doi cm), bilute pe care apoi le turtim/ aplatizam presandu-le cu degetul, obtinand astfel forma de fursec care apare in imaginile retetei mele. Batem spuma albusul si, daca este cazul, macinam miezul de nuca. Trecem fursecurile prin spuma de albus (facem asta pentru a se prinde nuca de ele) si imediat le tavalim prin nuca macinata sau nuca de cocos rasa (mi se par la fel de bune in ambele variante). Punem hartie de copt in tava cuptorului si asezam acolo fiecare fursec cu nuca, imediat ce l-am terminat de tavalit. Dupa ce le-am asezat pe toate in tava, le punem un "mot" de gem fix in locul ramas in urma presarii cu degetul. Atunci cand le asezam in tava, trebuie sa lasam putin loc intre fursecurile cu nuca, deoarece acestea vor creste putin in timpul coacerii. Tinem fursecurile la cuptor pana ce observam ca incep sa se rumeneasca si nuca pare sa fi devenit crocanta (aproximativ 30 de minute), la foc mediu-spre tare (200 grade C). Din compozitia retetei obtinem fursecuri cat sa umplem doua tavi clasice de cuptor (dimensiunea tavii cuptorului meu este 40x35 cm). Cantitatea de gem variaza in functie de gusturile fiecaruia, iar optional ii putem pune chiar si mot motului :) - o bucatica de nuca, aluna, migdala...
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de fursecuri!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!
aici era cafeluta mea
RăspundețiȘtergereCafeluta asta are zahar :P E la fel de dulce ca si fursecurile, deci nu cred ca ti-ar placea :)
RăspundețiȘtergereUooooooofff imi facusem iluzii
RăspundețiȘtergereStai linistita, data viitoare cand fac aceste fursecuri voi inlocui pozzele. Oricum nu sunt prea reusite. Atunci inlocuiesc si cafeaua ;)
RăspundețiȘtergereDe cafea era vorba,fursecurile sunt ok
RăspundețiȘtergeredaca le faci de post atunci prin ce le treci ca sa se lipeasca nuca de ele?
RăspundețiȘtergereLa fursecurile de post cred ca as pune putina miere deasupra si nuca ar sta lipita. Cel putin asa sper :D
RăspundețiȘtergeresorry dar e prima reteta luata de pe net care nu mi-a iesit.mi-au iesit niste placintute lipicioase,cu timpul pierdut mai bine faceam clatite.nu au crescut deloc in inaltime doar in latime :-)
RăspundețiȘtergereDeci sa inteleg ca ai facut zeci/sute de retete luate de pe net si tocmai asta, care e atat de simpla incat am preparat-o inca de pe vremea cand eram incepator, nu ti-a iesit?!? Parerea mea este ca fie ai gresit tu undeva, fie faci parte din categoria celor care nu ma suporta ;)
RăspundețiȘtergereProbabil ar trebui sa institui o regula pe blog - adica cei care publica comentarii negative/rautacioase sa n-o faca sub protectia anonimatului. Nu spun ca este cazul tau, dar in blogosfera sunt foarte multe bucatarese frustrate posesoare de bloguri culinare pe care nu le citeste nimeni si simt nevoia sa arunce cu noroi. Si cand spun asta ma bazez pe discutiile avute in privat cu multe dintre ele.
imi pare foarte rau pentru comentariul meu,cred ca nu ar trebui sa nu o iei in nume de rau cat despre faptul cu suportatul mi-e imi esti la fel de anonim precum eu tie asa ca nu se pune problema,cred ca singura problema la faptul ca nu mi-au iesit fursecurile este ca nu le-am facut cu drag pentru ca mie nu-mi plac si le facusem pentru niste prieteni,asta e le-am inlocuit cu fursecuri din comert.Oricum imi place mult siteul acesta si am luat nenumarate retete,sunt foarte interesante si mi-au iesit.Multa bafta tuturor la cratita mai ales ca vin sarbatorile.Ma numesc Izabella
RăspundețiȘtergereIzabella, nu ti-o iau in nume de rau si nu trebuie sa-ti para rau, din moment ce n-a fost un comentariu rautacios. Cea mai buna dovada e faptul ca nu ti-am sters comentariul, mi-era mai usor s-o fac decat sa raspund :))
RăspundețiȘtergerePoate si eu m-am "atacat" prea repede, cu totii cred ca avem momente cand uneori suntem mai irascibili si sarim ca arsi atunci cand suntem criticati :)
Nu-mi dau seama cum de nu ti-au iesit fursecurile, eu le-am facut de cel putin cinci ori fara probleme. Le-am postat chiar atunci cand am inceput blogul, iti dai seama ca am ales cele mai sigure retete pe care le stiam :) Dar din pacate mai apar si ratari, important este sa nu ne dam batuti.
multumesc barbate! acum am scos din cuptor fursecurile, sunt foarte bune, chiar mi-au reusit :) le-am "tavalit" prin nuca macinata, as fi vrut si cu cocos, dar l-am folosit ieri la fursecurile din nuca de cocos. Nu ma prea atragea bucataria de nici un fel (gatit ma refer), faceam doar de nevoie, rareori dulciuri sau ceva de genu'. Acum insa, de vreo 2 saptamani chiar gatesc cu drag, pe acorduri muzicale cu atat mai bine e. Multumesc inca o data pentru retetele de pe site, cu ajutorul tau am reusit sa imi descopar "talentul" ;)
RăspundețiȘtergereCu placere! N-am incercat fursecurile decat tavalite prin nuca, nu stiu cum ar fi cu cocos. Dar nu cred ca ar fi rele deloc.
RăspundețiȘtergereIti multumesc si eu pentru cuvintele frumoase, e flatant sa stiu ca am reusit sa fac pe cineva sa gateasca cu drag, chiar daca poate tu esti doar un caz singular :)) Eu gatesc la fel, ascultand muzica, uneori chiar imi ia mai mult timp selectarea melodiilor decat gatitul :)
Multumim ptr reteta!! Au avut mare succes! Am respectat intru totul reteta dar aluatul iesise cam moale asa ca am adaugat mai multa faina, aprox o cana si jumatate...
RăspundețiȘtergereCu placere! Cred ca voi schimba ingredientele retetei in grame, ca sa nu mai fie loc de interpretari. Din pacate, canile nu sunt toate la fel :)
ȘtergereM-ai inebunit cu retetele tale :)
RăspundețiȘtergereDaca ar fi sa ma mai casatoresc, as alege un barbat priceput in ale bucatariei...
:) Cred ca ar trebui in primul rand sa-i si placa sa gateasca, nu numai sa se priceapa. Altfel risti sa te alegi cu un critic culinar in fata caruia vei da un examen de fiecare data cand vei gati ceva :D
ȘtergereDa, asa este, ai perfecta dreptate, exact la aspectul asta m-am gandit si eu.
ȘtergereSi cand ma gandesc ca de fiecare data cand imi vizitam primul meu prieten, ma intampina numai cu retete sofisticate iar eu ziceam: "-unde's florile?", imi vine sa cam regret.
Acum acualul meu sot nu este totdeuna incantat de ce gatesc eu...
Mai pe scurt, e foarte mofturos... Asa ca trebuia sa-l apreciez pe "primul":)
De asta am eu un mare regret si nu ma pot abtine sa nu-l impartasesc cu altii.
Spor la gatit si fii sigur ca, "cotrobai" mai tot timpul la tine pe site dupa cate-o reteta.
Multumesc frumos pentru sfaturi.
Cu totii avem regrete, niciodata nu vom putea fi pe deplin multumiti... Nimeni nu-i perfect, iar mofturile pot disparea in timp, mai ales daca-i mai dai peste nas din cand in cand lasandu-l cu burta goala atunci cand nu vrea sa manance mancarea deja gatita :) Iubirea nu tine de foame, asa cum nici mancarea nu tine loc de iubire ;) Asa ca uneori mai facem compromisuri si ni le mai indulcim un pic cu cateva fursecuri :))
ȘtergereBuna Robert! Mie mi-a dat un pic de furca aluatul,caci am pus mai mult de o cana de faina dar tot nu se lega aluatul, cand incercam sa fac bilute, se destramau. Pana la urma am adaugat un pic de apa si s-a legat si am putut sa fac fursecurile. Dar am uitat sa adaug esenta de rom, apare la ingrediente, dar apoi pe masura ce am citit reteta nu mai scrie nimic de ea si nici eu nu am pus-o la indemana sa o vad si sa o pun in coca. Fursecurile au iesit bune la gust, dar motul meu de gem s-a cam prelins pe hartia de copt, nu a ramas intreg..data viitoare or sa iasa mult mai bune!!! Cami
RăspundețiȘtergereBuna Cami! Ma gandesc ca aluatul fursecurilor nu ti se lega si din cauza ca poate ar fi trebuit sa-l framanti mai bine. Aceasta este una dintre primele mele retete si, recitind-o, imi dau seama cat de importante sunt imaginile din timpul prepararii. Inainte de a aseza gemul pe fursecuri, eu le-am apasat putin cu degetul, pentru a forma o mica adancitura in mijloc - astfel gemul nu se mai pelingea. Promit ca voi reface ca de curand fursecurile si voi publica imagini si explicatii detaliate.
Ștergere