Chefal la cuptor

Chefal la cuptor cu lamaie si rosii (imaginea retetei)
Ingrediente reteta Chefal la cuptor:
  • 2 pesti (chefal)
  • o lamaie
  • 2 rosii
  • 4 catei de usturoi
  • un cubulet de unt
  • sare si piper
  • condimente pentru peste (optional)
Chefal la cuptor ingrediente reteta
Modul de preparare al retetei:
Spalam bine chefalii si ii curatam de solzi si de intestine, dupa care ii condimentam cu sare, piper si eventual niste condimente speciale pentru peste care se gasesc in comert (atat pe exterior, cat si in interior). Taiem felii patru catei de usturoi (curatati), doua rosii si o lamaie, dupa care le asezam intercalat deasupra si in interiorul chefalului. La sfarsit introducem in interiorul chefalului si un cubulet mic de unt. Punem folie de aluminiu pe tava, ungem folia cu putin unt si asezam chefalul in tava (am impachetat chefalul cu folia de aluminiu pentru a deveni mai suculent, insa folosirea foliei nu este obligatorie la aceasta reteta). Incingem bune cuptorul, introducem tava in cuptor si lasam chefalul la cuptor la foc mediu (175 grade C) aproximativ 30-35 min. Daca impachetam chefalul in folie, atunci nu trebuie sa uitam ca in ultimele cinci minute sa desfacem folia, pentru a-i putea permite sa se rumeneasa putin. La acest chefel la cuptor am servit ca garnitura un piure de cartofi si sos de usturoi cu smantana (reteta sosului de usturoi poate fi gasita accesand link-ul ingrosat). Cu sos sau fara, chefalul este unul dintre pestii mei preferati - este foarte gustos, nu are un miros patrunzator si, mai ales, are putine oase.
Chefal la cuptor cu sos de usturoi si smantana si piure (imaginea retetei)
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de peste la cuptor!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

14 comentarii:

  1. Pot folosi si file de pangasius? Eu doar acest tip de peste mananc....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, doar ca nu poti respecta intocmai reteta: nu cred ca vei reusi sa umpli fileul :)

      Ștergere
    2. pe bune pangasius????? ar trebuii sa te plateasca ca mananci asa ceva!

      Ștergere
    3. In cei trei ani de cand am inceput acest blog culinar am ajuns sa nu ma mai mire nimic atunci cand e vorba de gusturile oamenilor in materie de mancare :) Insa gusturile nu se discuta... Adevarul e ca am preparat si eu o reteta in care am folosit pangasius si inca n-am reusit sa-mi dau seama ce anume m-a facut sa cumpar pestele asta si apoi sa mai si mentionez ca asta am folosit (mai bine evitam sa spun). Chiar n-am nicio scuza, eu locuiesc in Constanta, deci chefal si alti pesti proaspeti gasesc la tot pasul (insa nu la fel se intampla in restul tarii).

      Ștergere
  2. Arata tare apetisant! Foarte bun cu siguranta!

    RăspundețiȘtergere
  3. Am preparat chefal pentru prima data si am ramas placut surprinsa cat de savuros e.Data viitoare o sa incerc fara lamaie deoarece am simtit un gust amarui in locul unde a fost pozitionata.
    Multumesc frumos!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-ai pentru ce, ma bucur ca ti-a placut chefalul. Daca ti se pare ca ar fi mai bun fara lamaie, poti renunta la ea, totusi ar fi bine ca macar sa storci putina zeama peste chefal.

      Ștergere
  4. Oh da nu m-am gandit! :) Ma bucur ca am dat de acest blog, mi-ati castigat respectul deoarece retetele sunt foarte usoare si pe gustul meu.
    Va doresc cat mai multe retete la fel de savuroase!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. lamaia care se aseaza pe peste si se lasa la gatit impreuna devine amaruie, de aceea se recomanda sa se taie o lamaie in 4 longitudinal, fiecare sfert asezandu-se langa peste. Daca vreti sa aveti si aroma de lamaie atunci doar razuiti coaja (partea galbena)si e totul in ordine, chiar recomandat dupa retetele frantuzesti.

      Ștergere
    2. Pe mine nu ma deranjeaza cu nimic gustul acela amarui lasat de lamaie, insa probabil ar fi fost bine sa atrag atentia asupra acestui lucru atunci cand am scris reteta. Sfatul tau este foarte bun, doar ca pe mine m-ar enerva sa vad coaja de lamaie rasa deasupra. In schimb, imi place cum arata chefalul cu feliutele de lamaie :) Chestie de gust si de perceptie cred...

      Ștergere
  5. Dupa parerea mea e cel mai bun peste din cate specii am mancat pana acum.Am sa incerc maine reteta ta ,numai ca voi pune pestele pe un pat de mix de legume ....sosul va fi mai suculent...Te anunt maine ce gust a avut "micutul " meu....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Spre binele tau, banuiesc ca "micutul" este de fapt un chefal imens :))) Este bun si mixul de legume, astfel nu-ti mai bati capul cu garnitura. Spor la gatit!

      Ștergere
  6. Spre binele tuturor cred ca ar trebui sa renuntam la folia de aluminiu. Sa o inlocuim cu folie de copt sau cel mult sa acoperim vasul cu ea. In rest totul este OK. Sunt fan chefal si mi-a placut reteta, in special sosul de iaurt. La mai multe!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, am putea renunta la folia aia de aluminiu... Te astept sa incerci si alte retete - din sutele publicate, doar una singura mai are folie de aluminiu :)

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)