Gogoşi din aluat de pâine

Gogosi rapide din aluat de paine
Ingrediente reteta Gogosi din aluat de paine:
  • 400 ml apa
  • un plic drojdie uscata
  • un praf de sare
  • faina cat cuprinde
  • zahar pudra (optional)
Gogosi rapide din aluat de paine ingrediente
Modul de preparare a retetei:
Aceasta reteta de gogosi este o reteta rapida pe care am invatat-o de la bunica mea care, de fiecare data cand facea paine, ne prajea si noua, nepotilor, cateva gogosi dintr-o mica parte din aluatul painii. Acesta este si motivul pentru care am intitulat reteta "Gogosi din aluat de paine". Dizolvam drojdia si sarea in apa incalzita, apoi adaugam faina treptat, pana cand obtinem un aluat tare si oarecum elastic pe care il framantam pana cand incepe sa se dezlipeasca de pe maini. Acoperim vasul cu un prosop si lasam aluatul de gogosi sa creasca intr-un loc cat de cat calduros timp de aproximativ o jumatate de ora. Dupa ce aproape si-a dublat volumul, impartim aluatul in mai multe bilute de marimea unui ou pe care le modelam in forma dorita (pentru a nu ni se lipi aluatul de gogosi de maini, ar trebui sa ni le ungem cu putin ulei). Gogosile astfel formate le punem imediat intr-o cratita cu ulei incins si le prajim pe amandoua partile. Optional, la sfarsit pudram cu zahar gogosile din aluat de paine si le servim ca atare sau cu gem/ dulceata.
Gogosi simple din aluat de paine reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pt alte retete de gogosi!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

40 de comentarii:

  1. si noua ne plac! se fac ft rapid si aluatul de paine nu da gres niciodata!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu sunt ele prea aspectoase, dar gogosile din aluatul de paine sunt gustoase si foarte usor de facut.

    RăspundețiȘtergere
  3. Si daca deasupra mai pui si 1 strop de smantana,tot atat cascaval ras si putin mujdei de usturoi....dai cu caciula dupa caini tot mancand:-P(incerca-ti si asa)

    RăspundețiȘtergere
  4. De obicei eu ma gandesc la gogosi ca la un desert, dar trebuie sa incerc si varianta ta. O sa-mi cumpar si caciula :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) N-ar trebui sa-i folosesti pe saracii caini pentru a pune usor mana pe gogosile noastre :P Dac-ai sti cat de usor se prepara reteta... Bine, mai greu e cu prajitul, acolo e treaba putin cam plictisitoare :)

      Ștergere
  5. Daca voi vedea postat cel putin 1 singura data ca una din sugestiile mele ti-a fost pe plac,ai cuvantul meu de onoare ca va fi caciula cadou din partea mea,daca stau bn sa ma gandesc 1 set de caciuli....:-P:))

    RăspundețiȘtergere
  6. :)) Da, buna ideea cu setul. Una o arunc dupa caini si una imi ramane mie :D

    RăspundețiȘtergere
  7. super reteta! si eu fac destul de des fara prea multe complicatii pt. ca faina o cumpar gata pregatita pt. paine ( la masina) iar cand fac gogosi, eu le zic scoverzi, pun doar la framantat si o las dupa aceea sa dospeasca. Niciodata nu au ramas nemancate.

    RăspundețiȘtergere
  8. Deci doar adaugi apa, apesi pe buton si apoi prajesti gogosile :)) Imi place mai mult reteta ta :D

    RăspundețiȘtergere
  9. scovergi ... Mereu fac si eu din ce ramane de la aluatul de la pizza (ca painea o fac la masina de paine si deci nu ramane :) )
    Spre deosebire de tine, le modelez cat tigaia de mari si au o forma cat de cat rotunda, dar asta nu cred ca influenteaza cu ceva gustul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Eu le-am zis "gogosi din aluat de paine", am o alta reteta pentru scovergi. Daca ai rabdare sa citesti toate comentariile retetei, vei ramane la fel de confuza ca si mine :))

      Ștergere
    2. Ne poţi spune o cantitate orientatuvă de făină?

      Ștergere
  10. Cine ma ajuta si pe mine sa fac scovergi? Cat mai simple, fara multe ingrediente.Anonim 2.

    RăspundețiȘtergere
  11. Cam cat ar fi un plic de drojdie uscata? ca eu am o punga mare cat una de faina...deci cam cata sa folosesc, o lingura, doua? n-am facut niciodata paine :P

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ruxy, un plic de drojdie uscata are 7 g - deci o lingurita ajunge. Ti-ai facut provizii de drojdie, nu gluma... :)

      Ștergere
  12. Merci. Noi suntem in vietnam si nu se gaseste decat la punga mare in magazinele cu bunuri de import, deci destul de greu de gasit :D de-aia am atat de multa

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu atata mancare exotica, voi poftiti totusi la gogosile noastre din aluat de paine :) Mi-ar placea sa testez si eu o perioada bucataria vietnameza, da` Vietnamul e departe rau... Da` la o adica m-as multumi chiar si cu cea a vecinilor khmeri - fiind putin mai aproape, mai fac economie la banii de drum :D

      Ștergere
  13. Cred ca reclama cu FB ar trebui scoasa pt ca apare pe fiecare pagina si e enervanta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am verificat si ar trebui sa nu mai apara (mie cel putin nu-mi mai apare). Cred ca tu folosesti Chrome, am vazut ca numai acolo se intampla acest lucru. Imi cer scuze pentru deranj si sper sa nu se pai repete.

      Ștergere
  14. Multumesc pentru reteta. Le-am incercat si sunt delicioase :)...Site-ul este o adevarata sursa se inspiratie pentru mine. Felicitari si la cat mai multe! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Larisa... Sper ca in timp site-ul sa se dovedeasca a fi o sursa nesecata de inspiratie :)

      Ștergere
  15. Imi place tare mult site-ul tau, mereu gatesc cate ceva de aici. Imi plac tare mult gogosile di aluat de paine, le face cumnata mea foarte des. Se poate folosi si cubulet de drojdie proaspata? Vroiam sa fac ceva bun si nu am drojdie uscata in casa acum.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, Mia... Se poate folosi si drojdie proaspata - echivalentul unui pliculet de 7 g drojdie uscata il reprezinta un cubulet de drojdie proaspata (adica 25 g).

      Ștergere
    2. Multumesc! Am facut asa, doar ca nu inteleg de ce cand le prajesc se intaresc foarte tare?! Aluatul nu l-am facut tare. Oare unde am gresit?

      Ștergere
    3. Ma gandesc ca tu poate ai facut gogosile foarte subtiri... Data viitoare incearca sa faci gogoasa un pic mai umflata. Si incearca sa le prajesti in baie de ulei.

      Ștergere
    4. Da, le-am facut subtiri :( Cred ca aici am gresit. Voi mai incerca.Multumesc!

      Ștergere
  16. Super site-ul tau, m-am inspirat de aici pentru retetele de dulciuri pentru Craciun. Toate retetele sunt interesante si arata tare bine. Problema este...daca pregatim in fiecare zi bunatati de-astea, nu putem rezista sa nu mancam. Si silueta noastra se duce pe apa Sambetei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Secretul meu este faptul ca nu gatesc in fiecare zi, o fac aproape saptamanal :D Altfel nu stiu ce m-as face! :)) Sper ca dulciurile preparate dupa retetele mele sa-ti infrumuseteze si mai mult Craciunul.

      Ștergere
  17. Asa arata si gogosile din aluat de paine pe care mamica mea mi le facea aproape in fiecare simbata.Sint simple dar bune.Elena

    RăspundețiȘtergere
  18. Deci bune rau gogosile astea!am facut pentru sotul meu fel si fel de retete ba cu oua,ba iaurt,lapte,si nu erau deloc pe gustul lui,acum i-am facut simple si spre surprinderea mea zice ca sunt cele mai bune !:)Felicitari,aveti retete usor de gatit dar si gustoase in acelasi timp,tineti-o tot asa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! Cateodata descoperim ca ne complicam prea mult in bucatarie incercand sa-i multumim pe cei dragi. Ceva de genu` asta a patit si mama, incerca tot felul de retete de gogosi complicate si niciodata nu ma multumea vreuna. Asta pana cand mi-a facut bunica niste gogosi dintr-un rest de aluat de paine - le-a facut "la misto", in doi timpi si trei miscari :)

      Ștergere
  19. Sunt super! Am facut ieri jumatate din cantitate sa le testez pe Jan si un vecin. Mai ce le-au placut! Acum fac iar dar de data asta toata cantitatea ca am doi vecini care ne ajuta sa reparam gardul din partea drepata, au mancat ciorba de perisoare, le-a placut, au mancat cartofi inveliti cu sunca la cuptor, le-a placut, acum am pus coca pentru gogosi la crescut.
    Inca o chestie, pentru cine nu stie, am incercat si a iesit: coca creste incet incet, fara sa dea inapoi daca o pui in cuptorul preincalzit la 45C, cu un prosop deasupra. Am invatat asta dintr-un site german. Persoana in cauza este tot un barbat! :)) Se pare ca barbatii sunt mai talentati in bucatarie. Glumesc, numai ca cele mai tari retete si ponturi le-am invatat de la barbati. Poate e doar o intamplare.
    Deci, inca o data multumiri si la mai multe retete! :)
    Auzi? Nu stii cumva sa faci si aluat de foetaj?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Monica, cred ca Jan o sa ajunga in curand dependent de testele tale - asta daca nu cumva toti vecinii se vor oferi sa devina cobai :)
      Nu cred ca barbatii sunt mai talentati in bucatarie, parerea mea este ca sunt doar mai atenti la retetele pe care le gatesc. Asta deoarece stiu ca "nu acolo e locul lor" si incearca sa compenseze cumva lipsa de experienta :)
      Nu ma complic sa fac aluat de foetaj, mi se pare ca nu merita atata efort...

      Ștergere
    2. :D Pai Jan s-a obisnuit. Cat despre vecini - n-am avut plangeri, au mancat tot, le-a placut.
      Probabil ca barbatii sunt mai atenti decat femeile la ce se intampla cand gatesc, poate fi o explicatie buna de luat in considerare. In privinta fatului ca "stiu ca "nu acolo e locul lor"" - stiu nu pentru ca stiu, stiu ce au fost invatati. Din pacate acest model de educatie nu este unul laudabil, nu se intampla doar in Romania, este un fenomen cunoscut la multe popoare. Pacatul este ca perpetuand ideile de genul asta si indoctrinand baietii (barbatii de maine) cu asemenea stupiditati, un mare procent din barbatii cu vocatie pentru bucatarie se pierde si nimeni nu are de castigat nimic. Locul unui barbat/al barbatilor este acolo unde se pricep mai bine, le place, sunt talentati, fac treaba buna, muncesc si pentru toate astea sunt apreciati pe masura. Asta e parerea mea despre locul barbatilor. La fel si in cazul femeilor. Insa asa cum spuneam, serios, cele mai tari retete si ponturi le-am invatat de la barbati si nu de la femei.
      Legat de tema femei-barbati, am sa-ti spun o faza cu Jan, cand am vizitat Romania in vara asta: Mergem noi in tot felul de locuri, circulam pe strada, cu autobuzele, mergem la cumparaturi etc. si Jan se tot uita cand la femei, cand la barbati. La un moment dat ma intreaba: "Auzi? Dar barbatii lor unde sunt?". Zic: "Cum adica unde sunt?" La care Jan imi spune: "Pai de cand am venit in tara ta, vad numai femeile carand sacose mari, pachete in special cu alimente, carucioare cu copii, toate femeile sunt obosite si cara ceva dupa ele sau in maini. Babatii romani? Merg cu mainile in buzunare, nu cred ca am vazut unul care sa-si plimbe copilul mic cu caruciorul, rar cand au sacose, de obicei sunt ori grasi, fara consideratie pentru femeile de langa ei". N-am zis nimic. Si mergem in Herastrau duminica, oameni multi care se plimbau prin parc, pe alei. La care Jan imi spune: "Uita-te la cuplul ala de tineri - ea cu ruxacul in spate, el cu mainile in buzunare. Uita-te la cuplul ala de familisti - ea cu unul mic in carucior, unul in brate, unul atarna de fusta ei, el e cu telefonul la ureche, n-are nicio treaba". N-am zis nimic. Ce vedea el, vedeam si eu. Sa fi fost doar o intamplare?
      Locul fiecaruia este acolo unde trebuie sa fie, acolo unde este bun sa fie, acolo unde se pricepe sa fie, si nu unde i se spune ca trebuie sa fie cand acela/aceea nu se pricepe la nimic si pe unde trece se mai alege si praful.
      Despre foetaj - ai dreptate, nu merita atat efort. Pentru ce pana la urma? Lasa ca am destule retete de incercat de la tine. :)

      Ștergere
  20. Exact asta fac acum..le am la dospit...daca tot a venit viscolul peste noi sa nu stam degeaba in casa....sa facem ceva folositor :P si merg de minune cu dulceata de prune!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am fost putin confuz, dar pana la urma mi-am dat seama ca sunt mesaje scrise in zile diferite :) Aveam impresia ca ai facut doua feluri de gogosi in aceeasi zi (tocmai citisem mesajul de la gogosile cu iaurt). M-am convins, familia ta e mare amatoare de gogosi! :) Un magiun de prune ar fi perfect in completarea retetei, daca as inchide ochii, as crede ca sunt la masa bunicii...

      Ștergere
  21. Foarte bune! Am facut fel de fel de gogosi, copiii nu se ating de ele. Cel putin acum, au mancat cate o jumatate dintr-o gogoasa mare cat tigaia :) Multumim! Dia

    RăspundețiȘtergere
  22. Eu gatesc mereu dastea, nu aspectul conteaza ci gustul , eu le numesc gogosi comuniste :D , ca asa se faceau pe vremuri si bunicii mei tot asa imi faaceau .

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)