Pizza de casă

Pizza de casa reteta
Ingrediente reteta blat pizza:
  • aprox. 750 g faina (cam trei sferturi de punga)
  • un pachetel de drojdie uscata (7g)
  • 400 ml apa calduta (aprox 2 cani)
  • 100 ml ulei (aprox jumatate de cana)
  • o lingura de zahar
  • o lingura rasa de sare
Pizza de casa ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
Daca tot fac pizza de casa, mie imi place ca uneori blatul acesteia sa fie foarte pufos si un pic mai gros decat cele din restaurante. In schimb, pentru cei ce prefera un blat de pizza subtire, cantitatile de ingrediente se pot injumatati. Punem faina intr-un vas incapator si facem o gropita in mijlocul fainii in care adaugam drojdia, zaharul si sarea. Deasupra acestora turnam putina apa calduta pentru a le dizolva. Apoi adaugam uleiul, turnam si restul de apa si incorporam treptat faina. Pentru a evita formarea cocoloaselor, trebuie sa avem grija sa turnam apa treptat.
Atunci cand aluatul de pizza incepe sa capete consistenta, incepem sa-l framantam energic cu ajutorul mainii pana va capata elasticitate si nu se va mai lipi de maini. In cazul in care aluatul ni se pare prea moale, putem adauga putina faina. Lasam apoi aluatul de pizza la crescut intr-un loc calduros, acoperind vasul cu un prosop. Dupa aproximativ o jumatate de ora, presaram blatul de lucru cu putina faina si intindem aluatul folosindu-ne de un sucitor pentru a obtine o foaie de marimea tavii cuptorului.
In timp ce aluatul de pizza este la crescut, noi taiem mezelurile, tocam legumele si dam cascavalul pe razatoare. Putem folosi aproape orice pentru "ornarea" pizzei de casa, nu trebuie respectata nicio regula, eu de obicei prepar pizza bazandu-ma pe ceea ce gasesc in frigider, nu fac cumparaturi speciale pentru aceasta. In cazul de fata am folosit:
- 7 felii de salam
- 2 cremwursti de pui
- 4 felii de sunculita taraneasca
- 1 ardei mare
- 1 ceapa medie
- 2 rosii
- 100 g cascaval (o bucatica)
Inainte sa introducem pizza in cuptor, acesta trebuie sa fie bine incins, asa ca e bine sa-l pornim din timp. Ungem tava cu putin ulei (sau punem hartie de copt) si intindem aluatul de pizza cat sa acopere tava. Ungem aluatul cu pasta de tomate si presaram deasupra oregano si busuioc (daca nu avem asa ceva la indemana, nu este nicio problema, putem sari peste aceasta etapa). Apoi aranjam ingredientele cat mai uniform pe blat si lasam pizza de casa la cuptor in jur de o jumatate de ora. Eu reglez temperatura de coacere la 200 grade C. Este indicat sa nu punem pe pizza cascavalul ras inca de la inceput, ci in ultimele 5-10 minute, pentru a nu se usca/rumeni prea tare.
Aceasta este prima reteta pe care o postez pe acest blog si m-am gandit ca prima mea reteta sa nu fie una foarte complicata si sofisticata. Asa ca incep cu o reteta simpla - pizza de casa, primul fel de mancare pe care l-am gatit eu atunci cand am "descoperit" bucataria. Puteam sa incep cu cartofi prajiti si omleta, dar am zis ca probabil as plictisi lumea inca de la inceput :)
Pizza de casa reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de pizza!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

24 de comentarii:

  1. pizza, preferata mea!
    te astept si cu alta reteta!
    eu mai pun si ciuperci si folosesc tavile teflonate rotunde speciale pt pizza.
    ies super!
    imi place mult cascaval razuit si masline:)
    bafta in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ar trebui sa-mi iau si eu niste tavi rotunde, intr-adevar pizza este mai aratoasa in ele. Eu fac pizza de doua ori pe luna, dar m-am gandit sa nu umplu blogul cu pizza :)) Dar sigur voi mai pune o pizza dupa ce-mi iau tava rotunda. Si pentru mine pizza ideala e la fel, adica sa contina ciuperci, cascaval si masline :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Daca doresti sa eviti rumenirea cascavalului, te sfatuiesc sa il razi peste pasta de rosii; apoi pui celelalte ingrediente. In plus, poti inlocui cascavalul cu branza topita felii, au o aroma placuta si se topesc uniform. Am testat multe retete de pizza si aproape de fiecare data schimb ingredientele pt topping, rezultatul este uimitor: arome noi, irezistibile! Claudia

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc pentru sfaturi. Cred ca voi incerca sa pun branza topita felii, deja mi le imaginez topite :)

    RăspundețiȘtergere
  5. da toate sfaturile sunt bune ca vorba aceea omul cat traeste invata multumesc si pofta buna tuturor ce doresc sa incerce retetele

    RăspundețiȘtergere
  6. era sa plec...dar am vazut pizza asta...am sa o visez....:))))

    RăspundețiȘtergere
  7. hello :) ingredientele sunt pt o singura pizza de dimensiunea unei tavi de cuptor? Sper ca nu erau pt mai multe... a mea fiind deja in cuptor acum :-S
    ~monica

    RăspundețiȘtergere
  8. :)) Da Monica, ingredientele sunt pentru o singura pizza de dimensiunea unei tavi clasice de cuptor. N-ai avut rabdare sa astepti confirmarea mea.
    Dar daca data viitoare nu mai doresti blatul gros si pufos, data viitoare foloseste reteta de blat de pizza.

    RăspundețiȘtergere
  9. A crescut foarte frumos blatul si a fost gustos, iar la "decor" improvizez de fiecare data - pe langa sugestii, am adaugat porumb, verdeturi si masline.
    Pofta la gatit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu improvizez, de fapt cam acesta este si motivul pentru care nu schimb fotografiile retetei - niciodata n-o fac la fel :) Pizza de casa este prima reteta de pe blog, preparata acum aproape un an si jumatate, pe vremea cand nici nu ma prea interesa nici meniul meu, cu atat mai putin cel al camerei foto :)

      Ștergere
  10. Pana acum de fiecare data cand faceam pizza foloseam reteta din cartea de bucate si iesea destul de grea, pe langa faptul ca dura de doua ori mai mult timp pentru ca lasai aluatul sa creasca de doua ori. Blatul din aceasta reteta a iesit asa de moale si pufos, pana si mama mea a ramas impresionata. A fost foarte usor de facut, mai ales pentru ca eu nu gatesc foarte des si a fost prima oara cand am framantat un aluat. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  11. Daca folosim drojdie proaspata ajunge un pachetel de 25g?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    2. Da, din cate stiu 25 g drojdie proaspata ar face exact cat 7 g drojdie uscata. Pe pliculet scrie ca se foloseste pentru 1/2 kg faina, insa am observat ca isi face bine treaba chiar si daca folosim un pic mai multa faina...

      Ștergere
  12. am sters ca sa completez :)
    eu cred ca ajung 25 g de drojdie proaspata,eu fac aluatul la masina de paine..nu prea imi place sa framant(de lene,probabil :) ) si folosesc drojdie uscata,plic de 7 g(in general,folosesc Dr.Oetker).
    chiar acum ne apucam sa facem si noi pizza asta delicioasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. gata,am facut pizza,am si mancat-o!un deliciu,aluatul iese super,e pufos si nu se intareste.felicitari pentru retetele tale minunate!

      Ștergere
    2. Multumesc, Iulia! Acum am vazut completarea ta si ma bucur tare mult sa citesc asta - din pacate nu reusesc sa raspund intotdeauna atat de prompt pe cat mi-as dori...

      Ștergere
  13. Suuuuper bun...yummy..revin cu impresii dupa ce incerc. - Adina

    RăspundețiȘtergere
  14. Azi fac pizza de casa dupa reteta ta, adaptata, bineinteles :D tanananaaaa! sunt foarte incantata, cred ca se observa :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Si eu sunt incantat de fiecare data cand fac pizza... desi este un fel de mancare banal, eu ma simt ca intr-un fel de vacanta in ziua in care aleg s-o prepar :D

      Ștergere
  15. Multumesc pentru reteta. Este prima data cand am facut pizza, am urmat indicatiile tale pas cu pas si a iesit....excelenta!! Maine fac placinta cu dovleac tot de la tine! Super site-ul. Tine-o tot asa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere! Excelenta sper sa-ti iasa si placinta de dovleac, nu doar pizza. Insa, apeland la foile din comert, sunt convins ca asa iti va iesi :)

      Ștergere
  16. buna...multumesc pt aceasta reteta ....asa blat bun ...exact ce cautam !

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)