Frigănele

Ingrediente reteta Friganele:
  • 3 oua
  • o paine
  • 1/2 cana smantana si 1/2 cana apa (sau o cana lapte)
  • 1/2 cana zahar
  • esenta rom si vanilie
  • zahar pudra
  • 2 banane (optional)
  • o cutie inghetata (optional)
Modul de preparare a retetei:
O reteta pe care probabil o cunoastem cu totii din copilarie dar de care poate am uitat. Eu am redescoperit aceasta reteta de friganele acum cateva luni si de atunci am preparat reteta de cateva ori, atat ca mic dejun cat si ca o gustare rapida seara. O reteta rapida la care putem apela atunci cand suntem in criza de idei sau de timp. In general se foloseste paine veche, dar sfatul meu este sa folositi o paine proaspata si pufoasa. Efectul se va simti imediat.
Pentru inceput, se feliaza painea, dupa care se pun ouale intr-un vas si se bat putin cu furculita. Se adauga smantana, apa, zaharul si esentele si se amesteca bine. Se pune ulei in tigaie si se incinge. Felia de paine se introduce in amestecul format, se scurge cateva secunde pentru a nu irosi compozitia si apoi se prajeste putin in tigaie. Nu aruncati toata painea in amestec, pentru ca astfel unele felii vor fi foarte imbibate iar altele aproape uscate. Se introduce o felie, se scurge, se pune in tigaia incinsa, apoi se ia urmatoarea felie si tot asa pana terminam toate feliile - sau amestecul :)
Dupa ce s-a terminat cu prajitul feliilor de paine, se presara zahar pudra peste acestea. Se pot adauga fructe, inghetata, dulceata, gem, sirop in functie de gusturi, disponibilitate, dispozitie si imaginatie :) Daca nu aveti timp si nici toate ingredientele, se poate renunta la banane si inghetata. Eu le-am folosit deoarece vroiam o mica schimbare si vroiam sa fac ceva mai atractiv.
Iata si ingredientele pentru reteta de friganele simplificata:
- 3 oua
- o paine
- o cana lapte
- 1/2 cana zahar
- esenta rom
- zahar pudra
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de prajituri!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

6 comentarii:

  1. intr-adevar un dulce al copilariei! de mult nu am mai mancat... dar ci inghetata si banane, never! buna idee.
    PS. imi place blogul tau, desi abia acum l-am descoperit
    Claudia

    RăspundețiȘtergere
  2. Claudia, ma bucur ca-ti place blogul si sper ca pe viitor sa ramai cu aceeasi impresie. Friganelele sunt bune oricum, cu inghetata si banane parca sunt prea bune si poate nu le vei mai aprecia la fel de mult pe cele simple. Deci gandeste-te bine inainte sa faci "miscarea" :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Chiar azi am facut friganele, foarte bunee chiar suna a copilarie! eu le pap ori cu zahar ori cu miere, yumm!! azi cu miere:D

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu fac friganelele intotdeauna cu paine uscata.Iar modul de preparare e urmatorul....feliile de paine le dau mai intai prin lapte,apoi prin ou(nu amestec compozitia)le prajesc ,dupa care le dau atunci calde prin zahar.Atunci cand le mancam putem pune in farfurie peste felia de friganele putina smantana ptr gatit cu capsuni taiate felii.Asta e reteta pe care o fac de ani de zile dar o voi incerca si pe a ta

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din comoditate, eu simplific reteta amestecand compozitia - astfel imbib friganelele doar o singura data si spal doar un singur vas :)

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)