Prăjitură de ciocolată cu cappuccino

Prajitura de ciocolata cu cappuccino reteta
Dupa ce veti citi reteta acestei prajituri de ciocolata, probabil prima impresie va fi ca este o prajitura tare greu de facut. Nu lasati insa aceasta prima impresie sa va descurajeze, in momentul in care va apucati de treaba veti vedea ca lucrurile vor merge mai repede decat va asteptati initial.
Ingrediente reteta blat:
  • 4 oua
  • un pahar lapte
  • 6 linguri faina
  • un plic praf de copt
  • 6 linguri zahar
  • 2-3 lingurite esenta de rom
Spargem ouale si separam galbenusurile de albusuri, dupa care amestecam galbenusurile, laptele, faina, uleiul, zaharul si praful de copt. Batem albusurile spuma si le punem si pe acestea, amestecand bine pana cand se integreaza in compozitia blatului prajiturii. Compozitia obtinuta trebuie sa aiba consistenta unei compozitii tip pandispan. Introducem blatul in cuptorul incins si il lasam la copt aproximativ 20 de minute, la foc mediu. Important este sa treaca asa zisul "test al scobitorii", test ce presupune ca atunci cand se introduce o scobitoare in blat, aceasta trebuie sa fie scoasa uscata. Eu am folosit tava cuptorului, obtinand un blat mare pe care l-am impartit in doua bucati (adica un blat mare si subtire, nu unul gros pe care sa-l taiem pe grosime).
Ingrediente reteta crema:
  • o ciocolata (100 g)
  • 100 ml frisca lichida
  • 1/2 pachet de margarina
  • o lingura cacao
  • o lingura zahar pudra
  • o esenta de rom
Rupem bucatele ciocolata, le punem intr-o cratita si adaugam frisca lichida. Punem cratita la bain-marie (o asezam intr-o alta cratita mai mare in care turnam apa) pana cand se topeste ciocolata. Apoi amestecam intr-un vas celelalte ingrediente (margarina, cacao, zahar pudra si esenta de rom) iar in compozitia rezultata adaugam si ciocolata topita amestecata cu frisca.
Ingrediente reteta sirop:
  • 500 ml apa
  • 5 linguri zahar
  • un pliculet ness (o lingurita)
  • un plic de cappuccino cu ciocolata
Amestecam bine toate ingredientele intr-o cratita pe care o punem apoi la foc. Fierbem siropul prajiturii timp de aproximativ un sfert de ora, pana in momentul in care observam ca acesta incepe sa se ingroase putin.
Ingrediente reteta glazura:
  • un plic glazura de ciocolata
  • 100-150 g nuca tocata marunt
Insiropam foile blatului si intindem crema de ciocolata pe prima foaie de blat, apoi asezam deasupra si cea de-a doua foaie de blat. Este foarte important ca atat blatul prajiturii de ciocolata, cat si siropul sa fie reci, deoarece acestea vor topi crema in cazul in care sunt fierbinti (situatie in care crema prajiturii noastre ar incepe sa curga). Glazura prajiturii o vom prepara conform instructiunilor de pe plic (adica se amesteca cu apa) si apoi o vom intinde uniform peste prajitura (insa ideal ar fi sa ne preparam propria glazura, nu sa o cumparam). Deasupra prajiturii presaram bucatelele de nuca si o taiem in bucati de forma si dimensiunea dorita.
Prajitura de ciocolata cu cappuccino reteta in tavaPrajitura de ciocolata cu cappuccino reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pt alte retete de prajituri!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

16 comentarii:

  1. Imi place reteta, am sa o incerc. Combinatia de ciocolata cu nuca imi face cu ochiul.

    RăspundețiȘtergere
  2. Imi pare rau ca n-am facut si poze in timpul prepararii. Iar cele pe care le-am pus sunt mediocre. Voi incerca sa pun alte poze pentru ca e pacat de reteta, oamenilor le plac pozele frumoase si peste aceasta trec prea repede.

    RăspundețiȘtergere
  3. chiar vreau sa fac acesta prajitura si am o dilema legata de cantitate:
    un pahar de lapte = 100 ml?
    merci, Claudia

    RăspundețiȘtergere
  4. Dia, un pahar de lapte ar fi cam 200 ml. Tu vad ca folosesti pahare de copii :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Pei am copii :D
    Majoritatea considera paharul echivalent a 100 ml, iar cana a 200 ml. Mai bine sa intreb decat sa nu-mi iasa praji.
    ;) Claudia

    RăspundețiȘtergere
  6. de ce nu te duci la MasterChef? :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Dar de ce m-as duce? :D Nu sunt bucatar si nici nu vreau sa devin unul. Poate doar MasterBloggerChef :))

      Ștergere
  7. plicul de capuccino cu ciocolata este cumva ciocolata calda capuccino?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu, insa nu prea conteaza ce anume folosesti. Eu am vrut doar sa fie si aroma de cappuccino - dar nu trebuie neaparat. Daca o ai deja sau ti-e mai usor s-o gasesti, atunci poti pune fara probleme acea ciocolata calda.

      Ștergere
  8. glazura cumparata nu se poate inlocui cu una facuta in casa?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bineinteles, Cristina. Putem inlocui glazura cumparata cu orice altceva dorim. Daca nu ne place sau nu avem la indemana, putem renunta chiar si la nuca - nimic nu ne impiedica sa improvizam in cazul glazurii acestei prajituri.

      Ștergere
  9. Eu o fac acum...Tocmai am facut crema si mi se pare prea lichida,va curge de pe blat.Cand se raceste se mai intareste?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, crema de ciocolata se mai intareste putin dupa ce de raceste. In mod normal, n-ar trebui sa-ti curga de pe blatul prajiturii.

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)