Papanaşi

Papanasi reteta
Ingrediente reteta Papanasi:
  • 400 g branza dulce
  • 2 oua
  • 10-15 linguri faina
  • un pliculet zahar vanilat
  • un varf de cutit de sare
  • un varf de cutit de bicarbonat de sodiu
  • o lingurita zeama de lamaie sau otet
  • smantana
  • dulceata
Papanasi Ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
Aceasta reteta de papanasi este una dintre acele retete de prajituri pe care le-am gasit pe blogurile de retete culinare. Am incercat-o si de atunci am decis s-o folosesc ca reteta de papanasi de baza pentru ca pur si simplu mi se pare cea mai buna reteta de papanasi.
Punem intr-un castron branza, ouale, si sarea. Adaugam zaharul vanilat si bicarbonatul stins cu zeama de lamaie in prealabil. Amestecam ingredientele si apoi incepem sa adaugam treptat faina (in ploaie). Incorporam toata faina si amestecam pana in momentul in care compozitia de papanasi nu se mai lipeste pe maini. Daca este nevoie, vom mai adauga faina.
Papanasii sunt formati din doua bile: o bila mare si una mica. In fiecare bila mare vom face o gaura pe mijloc impungand cu degetul pudrat cu faina (pentru a nu se lipi) si rotind pana cand se mareste gaura suficient de mult cat sa arate ca niste papanasi.
Dupa ce modelam toti papanasii, sfatul meu este sa-i prajim intr-o cratita cu diamentru mic si sa punem ulei suficient de mult incat sa depaseasca bine papanasii. Vom pune la prajit papanasii dupa ce s-a incins uleiul si vom sti ca sunt facuti in momentul in care vor pluti si vor capata o culoare aurie. Pe papanasi vom pune la sfarsit smantana si dulceata iar deasupra lor vom pune bila cea mica.
Papanasi reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de prajituri!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

36 de comentarii:

  1. Ce invidie ma cuprinde Barbate,mie nu-mi ies asa

    RăspundețiȘtergere
  2. :)Inseamna ca de acum vei face reteta mea. Asa ca astept infrigurat urmatorul comentariu :P

    RăspundețiȘtergere
  3. Ai grija sa nu te imbolnavesti,ar fi pacat.Reteta n-o fac ca nu-mi ies,asa ca mai bine mananc de la cei care se pricep.

    RăspundețiȘtergere
  4. dar papanasii fierti cum se fac? nu poot sa manac prajieli de aia te intreb

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adriana, imi cer scuze pentru intarzierea cu care vine raspunsul meu. Se pare ca mi-a scapat comentariul tau la momentul respectiv. Nu am facut niciodata papanasi fierti, dar, din cate stiu eu, se fac la fel. Ii fierbi cam cinci minute in apa clocotita (in care pui putina sare).

      Ștergere
  5. Mi-au iesit extraordinari:x
    Cel putin la exterior...
    In interior parca e aluat asa nefacut,dar unde am mai mancat tot asa parca erau...oricum,am indepartat ce nu mi-a placut.

    RăspundețiȘtergere
  6. buna, barbate!acum am in desfasurare papanasii.un mare esec.faina tb pusa cat sa se dezlipeasca de pe maini.asa am pus numa ca mi au intrat mult mai multe linguri decat cele mentionate de tine.concluzie sunt destul de tari papanasii mei.:((

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Adina! Imi pare rau sa aud asta, dar cred ca stiu si care este explicata esecului. Probabil ai prajit papanasii in putin ulei - cei mai pufosi papanasi am observat ca ies cei prajiti in baie de ulei. Acelasi lucru se aplica si in cazul Emanuelei.

      Ștergere
  7. Astazi am incercat reteta de papanasi si au iesit supeeeeeer buni. I-am prajit in mult ulei si au crescut f frumos, sunt crocanti, excelenti.
    Multumesc de reteta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere! Ma bucur sa vad si un mesaj despre papanasi bine crescuti :)

      Ștergere
  8. facut papanasii, iesit buni.
    felicitari pentru blog, foarte interesant.
    claudia

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Claudia! Sper ca papanasii sa fie prima dintre multele retete pe care le vei prepara vizitand blogul meu culinar.

      Ștergere
  9. Iooooi ce "buni" arata !!!
    Am incercat cateva retete de - a lungul timpului de la tine si mi-au iesit super. Am fost foarte laudata si cu toate ca eu nu gatesc decat in weekend, familia si prietenii se infiinteaza la mine in fiecare saptamana ca sa manance trei feluri la masa. loool.
    Asa ca .... am nevoie de muuuuulte retete pt k numai de la tine ma inspir.
    Cel mai mult mi-a placut tortul foret noir. Eu nu le am cu prajiturile, iar cu torturile nici atat ... dar pe asta l am incercat la un eveniment in familie si mi a iesit din prima.
    Rugaminte - poti pune mai multe retete la capitolul conserve, in mod special muraturi si alta conservaraie pt iarna - pentru ca anul asta vreau sa mi incerc talentele in partea asta.
    Astept raspuns a.s.a.p !!!
    Sunt cu ochii pe tine !!!!! :)))) Ciao !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hmmm... pentru trei feluri la masa, nu numai ca m-as inscrie si eu in lista ta de prieteni, ci poate as incerca chiar sa-mi fac loc si in familie :D
      Tocmai am postat o reteta la capitolul salate, deci surse de inspiratie vei avea tot timpul, insa nu pot sa-ti promit nimic in legatura cu conservele. Am incercat si eu cateva acum doi ani si mi-a cam trecut cheful, asta poate si din cauza faptului ca nu prea am unde sa le depozitez :)

      Ștergere
    2. Conservele pentru iarna- gen zacusca, vinete murate sau ghebe murate se depoziteaza ..... IN BURTICA !!!!! Restul pe la bunici, parinti si alte rude care au loc.
      Sigur! Pastram un loc pentru tine la masa, cand treci prin Brasov. Dar te avertizez... la mine se mananca DOAR in weekend ... in restul saptamanii facem toti foamea ! :)))))De luni pana vineri servim alune, sticks-uri si cafea.

      Ștergere
    3. Nu-i problema, am trait ani de zile cu un astfel de meniu :))
      Insa e cam problematica treaba asta cu cu depozitatul, tare mi-e ca cei care au loc vor prefera pana la urma sa-si pastreze liber locul ala si sa depoziteze conservaraia in propria lor burtica...

      Ștergere
  10. tot azi am incercat si aceasta reteta de papanasi care nu au iesit chiar asa de ...pufosi...cred ca am pus prea multa faina iar in loc de bicarbonat am pus praf de copt...in rest la gust sunt super...sotului meu i-au placut foarte mult!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Probabil a fost un accident, nu cred ca a influentat prea mult faptul ca ai folosit praf de copt in loc de bicarbonat. Sigur ai prajit papanasii in baie de ulei?

      Ștergere
  11. da...am pus aproape 1l...data viitoare am sa-i fac exact "ca la carte"

    RăspundețiȘtergere
  12. Am si eu o intrebare...cate portii iasa?
    Multumesc frumos!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acum depinde cat de mare doresti sa fie portia... Pentru mine o portie inseamna 3 papanasi, nici nu concep sa mananc mai putini :) Cum mi-au iesit 20 papanasi, inseamna ca vei obtine 7 portii.

      Ștergere
    2. dar nu scrie cum punem la prajit bilele mici ?

      Ștergere
    3. Pai am crezut ca nu mai este nevoie sa scriu asta in reteta... bilele mici ale papanasilor se prajesc exact la fel, doar sunt facute din aceeasi compozitie :)

      Ștergere
  13. Buna,

    In compozitia acestor papanasi nu se pune zahar deloc?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Monica, eu nu pun deloc zahar deoarece la sfarsit vom acoperi papanasii cu dulceata si astfel vor fi suficient de dulci. Dar daca vrei sa fie si mai dulci, atunci poti pune putin zahar si in compozitia acestora.

      Ștergere
  14. Mi-au iesit beton armat ... :( si imi era asa pofta. Poate faci un video ... :). Ce zici?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi pare rau sa aud asta... dar nu cred ca schimb nimic daca mai fac si un video la reteta papanasilor.

      Ștergere
  15. Astazi am de gand sa repet reteta pentru ca prima oara cand am incercat , a fost reteta ta , si crede-ma au fost deliciosi. Am mai incercat si alte retete de pe acest blog si toate au fost un real succes. Multa bafta in continuare cu postarile.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Catalin! Succesul pe care l-au repurtat retetele ti se datoreaza si tie, doar tu esti cel care le-a preparat. Spor la prajit papanasii! :)

      Ștergere
  16. am facut papanasii!!! bestiali au iesit, pufooosi! multumim pentru retete!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, Crina :) Bestial de pufooosi trebuiau sa iasa papanasii, deci totul a mers cam asa cum speram :D

      Ștergere
  17. am facut si eu, ieri. Mie mi-au placut. Singurul lucru, rau, a fost ca nu prea s-a simtit gustul de branza. insa mama a spus ca "sunt un fel de gogosele ,putin "painosi" Oare a fost bine sau...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Are dreptate mama ta, mie mi se pare ca gustul de branza se simte mult mai bine la papanasii fierti - iti las link catre RETETA, in caz ca vrei s-o incerci.

      Ștergere
  18. Am făcut mai multe retete,printre care și papanasi,ies f.buni,

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)