Doradă la cuptor cu ciuperci

Dorada la cuptor cu ciuperci reteta
Ingrediente reteta Dorada la cuptor cu ciuperci:
  • 2 bucati dorada regala (sau ce peste ne place)
  • 400 g ciuperci
  • o ceapa
  • un ardei
  • 6 catei de usturoi
  • 1/2 lamaie
  • 2 linguri ulei (ideal ar fi de masline)
  • 2 linguri condimente pentru peste (optional)
  • sare si piper
Dorada la cuptor cu ciuperci si legume Ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
Cele doua bucati de dorada pe care le-am pregatit aveau impreuna aproximativ un kilogram si totul a incaput perfect intr-o tava de dimensiuni medii (25x35cm). Daca folosim dorada proaspata (asa cum a fost cazul meu), atunci mai intai o curatam de solzi si intestine. Spalam bine dorada si o crestam pe latime cat mai adanc in trei locuri (pe o singura parte), apoi o condimentam atat la exterior, cat si in interior cu sare si piper si/sau condimente speciale pentru peste gasite in comert. Feliem lamaia, taiem apoi fiecare felie de lamaie pe jumatate si introducem cate o bucatica de lamaie in fiecare crestatura si in interiorul doradei. In acelasi mod procedam si cu cateii de usturoi (deoarece este mai mult spatiu, in interiorul pestelui vom introduce mai multe feliute de lamaie si usturoi). Turnam o lingura cu ulei de masline intr-o tava (sau ulei de floarea soarelui, in caz ca nu avem sau nu ne place cel de masline), asezam dorada impanata in tava si o stropim cu inca o lingura de ulei de masline. Tocam legumele, adica taiem ceapa rondele, ardeiul bastonase iar ciupercile le taiem in functie de preferinte (dar totusi nici foarte mici). Punem legumele si ciupercile in tava langa dorada, le saram si piperam dupa gust, iar daca dorim putem adauga si un pahar de vin alb. Acoperim tava cu folie de aluminiu si incingem bine cuptorul. Lasam dorada la cuptor vreme de 20 de minute la temperatura medie-spre tare (circa 200 grade C), apoi scoatem tava si inlaturam repede folia. Reintroducem tava in cuptor si mai lasam apoi dorada la cuptor inca 15-20 minute fara folia de aluminiu, pentru a se rumeni frumos. Dorada (si in general pestele) nu necesita un timp indelungat de praparare termica, dar trebuie totusi sa incercam legumele si ciupercile pentru a ne asigura ca sunt bine facute.
Dorada la cuptor cu ciuperci si legume reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de peste!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

13 comentarii:

  1. Ador pestele! trebuie sa fie buna dorada aceasta!
    Claudia

    RăspundețiȘtergere
  2. Dorada chiar este un peste bun, nu este nici foarte gras si, mai ales, are putine oase.

    RăspundețiȘtergere
  3. Am mancat Dorada,este foarte bun.
    Buna si reteta.

    RăspundețiȘtergere
  4. buna seara am si eu o intrebare daca nu gasesc condimente pentru peste ce pot pune in loc in afara de sare si piper !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, mai mult ca sigur vei gasi asa ceva. Insa sa stii ca daca n-ai condimente speciale pentru peste sunt suficiente sarea si piperul.

      Ștergere
  5. Buna tocmai aseară am preparat acesta reteta a ieșit super gustoasa multumesc pentru minunatele retete care le postezi pe sait .PS. Am găsit si condimente pentru peste a ieșit delicios si ușor

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere, ma bucur n-ai intampinat probleme cu gasirea condimentelor si, mai ales, ca ti-a placut reteta doradei.

      Ștergere
  6. Buna , am o intrebare ,nu e pea multa lamaie ? si in nauntru si in afara ? nu iese acrisor pestele ? merci

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, dorada nu iese atat de acrisoara incat sa deranjeze. N-ai de ce sa-ti faci griji, poate doar daca nu-ti place gustul acru sau lamaia in general...

      Ștergere
  7. Buna. Îmi puteti recomanda si o garnitura la acest fel? Multumesc mult

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, daca garnitura de ciuperci de langa dorada este insuficienta, atunci putem face o garnitura suplimentara de orez fiert asezonat cu sare si piper.

      Ștergere
  8. Buna. Am facut ceva asemanator acum vreo sapatamana, dar am sotat legumele inainte de a le da la cuptor impreuna cu pestele. Ma gandeam ca daca nu fac asa, pestele va sta prea mult in cuptor si va deveni fad. Tu ce zici?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce sa zic, nu-i rea ideea ta de a sota legumele inainte de a le da la cuptor. Insa putem face asta mai mult pentru a scurta timpul de coacere la cuptor, pentru ca dorada nu prea are cum sa devina fada - datorita protectiei oferite de acea folie de aluminiu.

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)