Salată de vinete

Salata de vinete pe o felie de paine si rosii
Ingrediente reteta Salata de vinete:
  • 4 vinete medii
  • o ceapa
  • 150 ml ulei
  • sare dupa gust
  • un galbenus de ou sau 150 g maioneza (optional)
Ingredientele retetei de salata: vinete, ulei si ceapa
Modul de preparare al retetei:
Fiind adeptul retetelor simple, consider ca salata de vinete perfecta este cea facuta doar din vinete, ceapa si ulei - cum insa stiu ca nu toti imi impartasesc gusturile, la sfarsit am scris si modul in care se face salata de vinete cu maioneza sau galbenus de ou. Datorita disconfortului creat de fum, sunt persoane care folosesc cuptorul pentru coacerea vinetelor, totusi recomand tuturor coacerea vinetelor folosind plita aragazului (secretul unei salate de vinete gustoase este tocmai acel gust capatat de la fum). Spalam vinetele si le coacem in grill, tava, tigaie sau chiar pe o banala bucata de tabla (le intoarcem pe toate partile si in 15-20 de minute ar trebui sa fie gata). Apoi le punem in chiuveta si le lasam vreme de 15-20 minute, pentru a se scurge cat mai multa zeama din ele (zeama acestora este amara si ar da un gust neplacut salatei de vinete). Dupa aceea toacam marunt vinetele, le punem intr-un castron si incepem sa adaugam uleiul. Trebuie sa avem in vedere faptul ca uleiul nu se toarna dintr-o data in salata de vinete, ci treptat, pe masura ce este incorporat in vinete - exact la fel cum procedam in cazul maionezei. Punem ceapa tocata marunt, saram dupa gust, amestecam bine si am terminat. Sau nu... pentru ca, daca nu ne multumeste varianta simpla a retetei salatei de vinete, atunci ii adaugam si un galbenus de ou crud (inainte de a-i pune ceapa). Vom amesteca vinetele pana cand acestea isi vor schimba consistenta, adica vor incepe sa dea impresia ca devin "pufoase". Pentru cei care prefera maioneza, reteta salatei de vinete se modifica doar foarte putin, adica renuntam la galbenusul de ou pe care il inlocuim cu circa 150 g de maioneza (o reteta rapida de maioneza preparata cu blenderul poate fi gasita pe blog).
Salata de vinete intinsa pe paine
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de salata!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

17 comentarii:

  1. Si eu sustin coacerea vinetelor pe tabla sau chiar direct pe flacara. La cuptor isi schimba radical gustul si culoarea. Claudia

    RăspundețiȘtergere
  2. La faza cu fumul chiar sunt de acord. :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Bine ca ai fost de acord, m-am intristat suficient atunci cand am vazut ce poze faceam acum atunci cand am inceput blogul :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu zic că e foarte bine.
    Și eu mai postez din când în când rețete din incursiunile mele culinare pe blog, dar la mine ai să vezi poze aproape oribile, eventual stricate de fumul de la mâncare. :lol: Se poate și mai rău. Tu ai început bine și ai ajuns sus de tot. :D

    RăspundețiȘtergere
  5. Ehee, cate eforturi mai am de depus pana sa ajung sus... Degeaba ma lauzi tu, eu inca-mi vad lungu` nasului :))
    Tu poti sa faci pozele oricum, pana la urma nu pentru ele intra lumea pe blog. Am vazut ca gatesti destul de mult, poate-ti "fur" vreo reteta :D

    RăspundețiȘtergere
  6. Hop si eu,

    Am facut vinetele la cuptor, dar pe partea de jos. Intai am pus hartie de aluminiu si pe urma vinetele..."proba pilot", ptr. ca pe mijloc aveam o tava cu pui si alta cu paine...asa ca am ramas in pana de spatiu...si nu am avut de ales...le-am pus jos si au gust de fum!!!! inainte le faceam in cuptor pe tava si nu erau bune...

    Incercati...mie mi-a placut!

    B.

    RăspundețiȘtergere
  7. Vad ca gatesti, nu gluma! :) Eu am cuptor electric, deci slabe sanse sa pot afuma vinetele pentru salata.

    RăspundețiȘtergere
  8. Se mai pot pune ceapa sau usturoi si/sau piper si/sau ardei gras si la sfarsit cateva picaturi de zeama de lamaie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru sugestii, Serban! De ceva timp, chiar am inceput sa folosesc ceapa la salata de vinete. Cu ardei gras chiar n-am incercat niciodata.

      Ștergere
  9. Dar ce ziceti de niste vinete coapte la jarul gratarului cu mici si altele friptane! Daca tot am facut un foc zdarvan si jarul era o multitudine de culori, hai si cu vinetele, complicat cu intorsul lor, dar ne-am descurcat. Gustul sa nu mai spun! Astept vremea frumoasa si ardeii grasi sa fac si cu ei aceeasi miscare numai ca acolo atentie, ca se ard repede.
    Rodica

    RăspundețiȘtergere
  10. sambata am facut un gratar si am copt vinete ptr iarna asa ca am facut o salata ptr a incerca calitatea vinetelor....dar mie nu imi plac cu maioneza am o alta reteta dupa ce sau scurs tai ceapa marunt o pun deasupra incing fff bine ulei si torn deasupra la ceapa dupa care amestec iar atunci cand o servesc pe post de garnitura cum am facut acum adaug la final rosii si castraveti Daniela

    RăspundețiȘtergere
  11. se afuma tare daca o coci direct pe flacra aragazului, cel mai bine e pe tabla

    RăspundețiȘtergere
  12. este foarte buna cu lamaie:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E clar, trebuie sa incerc si eu salata de vinete cu lamaie, vad ca esti a doua persoana care-mi scrie asta :)

      Ștergere
  13. Eu in loc de maioneza pun o lingura de lapte praf. Merita incercat. Albeste salata de vinete si ii da un gust minunat si special.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Recunosc, la lapte praf in salata de vinete chiar nu m-as fi gandit :) Dar nu ma pot abtine sa nu incerc auzindu-te zicand ca-i da un gust minunat si special. Pacat ca n-am acum si niste lapte praf prin bucatarie, aveam 2 vinete...

      Ștergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)