Colţunaşi cu brânză şi gem

Coltunasi cu branza dulce si gem reteta
Ingrediente reteta Coltunasi cu branza si gem:
  • pentru aluatul coltunasilor:
  • 500 g faina
  • un ou
  • 200 ml apa
  • un praf de sare
  • pentru umputura de branza:
  • 200 g branza dulce
  • 100 g zahar pudra vanilat
  • 50 g smantana
  • un ou
  • pentru umplutura de gem:
  • 200 g gem
  • pentru a decora coltunasii:
  • 100 g pesmet
  • 2 linguri zahar tos
Coltunasi cu branza dulce si gem ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei:
Pentru ca nu m-am putut hotari ce fel de coltunasi sa fac, pana la urma am facut atat coltunasi cu branza dulce, cat si coltunasi cu gem. Nu mai mancasem niciodata coltunasi cu gem si am fost curios sa-i incerc, dar parca tot mai mult mi-au placut coltunasii cu branza. Din ingredientele de mai sus vom obtine aproximativ 60 coltunasi (30-30). Incepem prin a prepara umplutura de branza dulce. Peste branza punem smantana si zaharul, apoi adaugam oul si amestecam bine pentru a obtine o crema fina. Daca dorim, putem putem adauga si esenta de vanilie, apoi pastram compozitia la frigider pana atunci cand vom umple coltunasii. Pentru prepararea aluatului de coltunasi punem intr-un vas incapator oul, apa si un praf de sare. Amestecam bine ingredientele si dupa aceea incepem sa adaugam treptat faina. Framantam aluatul cu mana pana atunci cand acesta nu se mai lipeste de maini si capata o oarecare elasticitate, apoi lasam aluatul de coltunasi sa se odihneasca timp de 10-15 minute. Fiind destul de mare, pentru pentru a-l putea "manevra" mai usor este de preferat sa impartim aluatul in doua parti egale. Pudram blatul de lucru cu faina si intindem aluatul de coltunasi intr-o foaie subtire. Cu ajutorul unui pahar decupam cercuri din aluat pe care punem apoi cate o lingurita de umplutura de branza dulce (sau gem de prune). Pentru a nu se lipi, marginea paharului o vom pudra din cand in cand cu faina. Inchidem fiecare cerc de aluat de coltunasi cu branza si gem, apoi apasam marginile cu o furculita pentru a fi siguri ca acestia nu se vor desface in timpul fierberii. Punem apa la fiert cu putin ulei si adaugam coltunasii doar atunci cand apa incepe sa fiarba. Dupa ce coltunasii se ridica la suprafata, ii vom mai lasa sa fiarba la foc mediu maxim zece minute. Daca nu avem o cratita mare, ar trebui evitata fierberea tuturor coltunasilor deodata, pentru a fi siguri ca acestia nu se lipesc sau rup. Pentru a nu se lipi, pana in momentul fierberii eu am pastrat coltunasii intr-o tava tapetata cu faina. Punem pesmetul (optional amestecat cu o lingurita de scortisoara) intr-o tigaie incinsa (fara niciun fel de grasime) si amestecam destul de des deoarece se arde imediat. Tinem pesmetul la foc pana cand acesta se va rumeni, apoi il lasam sa se raceasca si il amestecam cu zaharul tos. Scurgem bine de apa coltunasii, dupa care ii tavalim prin amestecul de pesmet si zahar.
Coltunasi cu branza dulce si gem reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de aluaturi dulci!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

16 comentarii:

  1. EXCELENT , R !!! Deja-mi ploua-n gura ...

    RăspundețiȘtergere
  2. :)) Care coltunasi au adus "precipitatiile"? Cei cu branza sau cei cu gem?

    RăspundețiȘtergere
  3. Cu gem , normal ...
    Diana

    RăspundețiȘtergere
  4. seamana cu galustile cu prune. par super bune <3

    RăspundețiȘtergere
  5. Chiar sunt! :) Seamana putin, dar coltunasii sunt mult mai delicati.

    RăspundețiȘtergere
  6. Toata viata mi-am dorit un barbat caruia sa ii placa sa gateasca...m-am ales insa cu unul care e mofturos si cand face ceva sa manance declanseaza alarma de incendiu:))) ,ms mult pt reteta ta de eclere e prima data cand imi ies si mie, in sfarsit...

    RăspundețiȘtergere
  7. :)) Cu toate ca nu mai sunt mofturos, nici eu nu sunt perfect ;) Daca te-ai fi ales cu mine, sunt convins ca atunci ti-ai fi dorit un bucatar profesionist, care sa gateasca zi de zi, nu un blogger care gateste de 7-8 ori pe luna :)))

    RăspundețiȘtergere
  8. Am facut azi ciorba de pui a la grec...a iesit super. Am zis sa fac si coltunasii ca desert. Nu au iesit si nu stiu unde am gresit. Am respectat ingredientele si cantitatile. Ai mei au iesit tari, desi am fiert la ei la greu:)))) am facut doar cu branza. Ca si nr au iesit mai putini, in jur de 20, dar nu e relevant pt ca probabil ca ai mei au fost mai mari. Dar de ce asa tari ?:))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca zici ca ai fiert bine coltunasii, atunci ma gandesc ca poate fi una din urmatoarele cauze: nu ai framantat suficient aluatul, nu l-ai lasat sa se odihneasca inainte de a forma coltunasii sau nu i-ai pus la fiert in apa clocotita. Fara sa fiu acolo sa vad, iti dai seama ca mi-e greu sa zic de ce coltunasii tai au iesit tari, pot doar sa-mi dau cu parerea... Ca sa fii sigura de reusita, nu trebuie sa respecti doar ingredientele si cantitatile, ci si indicatiile retetei. E posibil sa nu fi dat suficienta importanta unei anumite indicatii, am observat ca se intampla asta deseori :) Ti-a iesit reteta mai grea (dupa mine, ciorba a la grec nu e tocmai usor de facut) si te-ai incurcat tocmai unde era mai usor, la coltunasi... :)

      Ștergere
  9. Haha, bingo...nu am framantat aluatul cum trebuie:))) l-am lasat la odihnit, dar nu l-am framantat. Cred ca obosisem dupa ciorba:))))) o sa le mai dau o sansa la coltunasi...pana una alta datorita tie m-am apucat mai temeinic de gatit, asa ca sotul meu te iubeste fara sa te cunoasca:)))) am facut o parte din retete, pana axum singurul fiasco fiind coltunasii:))))) multumesc !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-ai pentru ce, e bine ca am reusit sa ne dam seama unde era "buba". Imi pare rau ca nu ti-au iesit si coltunasii, ar fi fost frumos un procentaj de reusita de 100% :) Mi-e si groaza sa ma gandesc cat de iubit as fi fost daca ti-ar fi iesit din prima coltunasii :)))) Dar cred ca mi-ar fi placut mai mult sa aud ca ma iubeste vecina ta necasatorita :D

      Ștergere
  10. cum, nu esti "luat" deja? de ce nu ai spus pana acum? :-)
    cunosc o fata la Constanta pe care o recomand cu drag, daca tu zici da o trimit aici pe blogul tau.
    Claudia

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))) Claudia, eu am tot spus, doar ca n-ai fost tu pe faza. Iti dai seama ca si eu cunosc o fata la Constanta pe care mi-o recomand cu drag, doar nu sunt pustnic si nici nu stau toata ziua in bucatarie :D Dar asta nu inseamna ca nu vreau sa-mi trimiti pe blog toate fetele din Constanta... :)

      Ștergere
  11. haahah how about some girls from Tulcea hahah i know a few :P

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)