Guacamole - Sos de avocado

Guacamole - Sos de avocado reteta
Ingrediente reteta Guacamole - Sos de avocado:
  • un avocado
  • o rosie
  • un catel usturoi
  • 1/2 legatura patrunjel
  • 1/2 ceapa rosie
  • 1/2 lamaie (doar zeama)
  • sare si piper
Guacamole sos de avocado - ingredientele necesare retetei
Modul de preparare a retetei
Nu trebuie sa ne grabim sa categorisim guacamole drept o reteta inaccesibila deoarece in ultimii ani avocado este prezent mai peste tot iar pretul este acceptabil (eu am cumparat acest avocado cu mai putin de trei lei). Pentru un guacamole ideal, avocado nu trebuie sa fie nici foarte copt, dar nici foarte crud (il incercam apasand cu degetul). Tocam ceapa, patrunjelul si usturoiul cat de marunt putem. Taiem avocado jumatate pe lungime si scoatem samburele. Pentru cei care taie pentru prima data un avocado, este bine de stiut ca avocado are un sambure foarte mare si foarte tare - exact ca o nuca. Curatam pulpa de avocado de pe coaja cu ajutorul unei lingurite, operatiune foarte rapida si usoara. Stoarcem jumatatea de lamaie peste pulpa de avocado pentru a nu oxida si pasam avocado cu ajutorul unei furculite. Putem folosi si blenderul atunci cand avem mai multe avocado, dar in cazul de fata n-are rost. Pentru guacamole, avocado nu trebuie pasat pana cand ajunge piure, ci trebuie sa se simta putin si bucatele de avocado. Intr-un vas amestecam bine toate legumele tocate, apoi saram si piperam dupa gust. La sfarsit adaugam in guacamole avocado pasat, amestecam si mai adaugam sare si piper daca vom considera ca mai este nevoie. Guacamole trebuie sa stea neaparat in frigider macar o ora inainte de servire. Mexicanii mananca guacamole cu tortilla, eu ca roman imi inmoi in guacamole chipsurile din comert sau paine prajita. Mai servesc guacamole pe post de garnitura sau salata iar uneori ca fel principal (pur si simplu mananc guacamole cu paine).
Guacamole - Sos de avocado reteta
Lectura optionala. Numele retetei guacamole provine din alaturarea a doua cuvinte aztece care traduse inseamna avocado si sos, iar guacamole a fost adus in Europa de catre conchistadorii spanioli in secolul XVI. Avocado are proprietati afrodisiace, deci guacamole este o reteta afrodisiaca de post. Nu prea stiu eu cum se impaca "reteta de post" cu "reteta afrodisiaca", asa ca va las pe voi sa comentati/incercati 😁😇
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de sosuri!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

46 de comentarii:

  1. Interesanta reteta,dar poate mai bine tac,ca oricum nu-mi raspunzi.

    RăspundețiȘtergere
  2. :))))) Uite ca tocmai ti-am raspuns: ti se pare suficient de interesanta reteta incat sa o prepari vreodata, sau o gasesti interesanta doar pentru ca este putin exotica?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) e interesanta si a ta,dar a mea cred ca e mai buna.am sa ti-o zic
      :un avocado,o ceapa rosie,suc de lamiie,sare marina ,piper alb,verdeata prefer cilandru taiat marunt si sa nu uit ce e mai important sosu tabasco rosu iar elaborarea e la fel.:))

      Ștergere
    2. Nu te pot contrazice :) Si din politete, dar si pentru ca n-am incercat guacamolele cu sos tabasco. M-ai facut curios, mai ales ca-mi plac mancarurile condimentate.

      Ștergere
  3. Probail as prepara-o pentru mama mea,ar fi pe gustul ei.Eu sunt mai mofturoasa,dar apreciez daca ceva e "altfel".

    RăspundețiȘtergere
  4. Oricat de mofturoasa ai fi, nu poti sti daca-ti place sau nu guacamole decat dupa ce-l incerci. Cineva mi-a zis pe fb mai devreme ca e topita dupa avocado, dar guacamole i se pare ca arata ciudat. In schimb eu n-as manca avocado simplu, cu toate ca prima data cand am cumparat eram convins ca-mi va place :) Deci niciodata nu poti fi sigur de ceva decat dupa ce incerci.

    RăspundețiȘtergere
  5. Adevarat,poate gresesc pentru ca nu am curajul sa experimentez.Exista unele lucruri care imi plac sau nu-mi plac si asta nu se schimba niciodata.Fecioarele au fixuri de astea.

    RăspundețiȘtergere
  6. Mda, dar totusi fecioarele isi fac pana la urma curaj si experimenteaza - dovada fiind faptul ca pana la urma aproape umatate sfarsesc prin a nu mai fi fecioare :P
    Macar in bucatarie sa avem curaj :) Crezi ca mie mi s-a parut atractiv guacamole dupa ce am vazut ca nu-mi place avocado? Dar am zis ca nu-i mare lucru sa-l incerc...

    RăspundețiȘtergere
  7. Ha ha ha,asta a fost buna "dovada fiind faptul ca pana la urma aproape jumatate sfarsesc prin a nu mai fi fecioare".Daca mi-am facut destul curaj sa intru in bucatarie,probabil nu-i totul pierdut.

    RăspundețiȘtergere
  8. Vezi, n-ai pierdut timpul degeaba la mine pe blog - ai gasit ceva bun chiar daca reteta nu ti se pare prea buna. Poate ar trebui sa pun si un banc la sfarsitul fiecarei retete. Da` sa stii ca nu m-ai citat perfect :P Eu am zis "umatate".

    RăspundețiȘtergere
  9. Daca consideram ca-i pierdere de vreme,nu mai intram,chiar daca pana la urma "Tot timpul petrecut pe internet este timp pierdut" cu mici exceptii.Intotdeauna poti sa gasesti lucruri "delicioase" care sa-ti placa.Nu-i rea ideea cu bancul,doar ca pe mine nu m-ar putea inveseli acum.

    RăspundețiȘtergere
  10. Am glumit atunci cand am zis de bancuri, blogul ramane doar cu retete. Sa-mi zici daca totusi vei gusta vreodata guacamole.

    RăspundețiȘtergere
  11. Pacat,mi-ar fi prins bine sa ma inveselesc.Cat despre guacamole(ce denumire ciudata are),poate as fi curioasa sa gust dar pregatit de tine.Sa ai o seara asa cum ti-o doresti.%

    RăspundețiȘtergere
  12. Nu stiu niciun banc cu guacamole, dar numele ar pare amuzant si ar trebui sa te inveseleasca putin :) Poate-ti voi pregati guacamole, dar trebuie sa-ti aduci tu avocado - in cazul in care nu-ti place guacamole pot sa bag scuza ca nu ai ales tu un avocado corespunzator :P

    RăspundețiȘtergere
  13. As zice ca,daca ai face o astel de invitatie,ar trebui sa fii pregatit si pentru cazul in care nu-mi place.Eu intotdeauna gasesc alternative.

    RăspundețiȘtergere
  14. Buna si La multi ani!
    Cum ai putea descrie gustul de guacamole? Mersi
    Claudia

    RăspundețiȘtergere
  15. La multi ani, Claudia! Mie mi se pare ca guacamole seamana putin la gust cu salata de vinete. Guacamole mai este si un pic acrisor pentru ca are rosii si zeama de lamaie. Imagineaza-ti o salata de vinete cu rosii, patrunjel si putin usturoi :)

    RăspundețiȘtergere
  16. Hmmm, pare apetisant! m-ai convins sa incerc, sper insa sa nimeresc un avocado copt (data trecuta l-am nimerit crud :D ), sunt mare fan salata de vinete!
    Claudia

    RăspundețiȘtergere
  17. Mie imi place mai mult guacamole. Daca avocado este crud, pastreaza-l cateva zile si se va coace. Il apesi din cand in cand cu degetul si vei observa ca avocado se inmoaie putin de la o zi la alta.

    RăspundețiȘtergere
  18. Thanks for the tip ;)
    Claudia

    RăspundețiȘtergere
  19. Buna
    Am gasit reteta ta eu lucrez in Londra ca bucatar si fac aceasta reteta dar noi nu punem patrunjel si usturoi am sa o incerc pt mine acasa oricum e delicioasa.

    RăspundețiȘtergere
  20. Si eu am gasit pe net o gramada de retete de guacamole, dar asta mi s-a parut cea mai "autentica" :) Mie personal guacamole fara usturoi si patrunjel mi s-ar parea fad acum, dupa ce l-am facut asa deja de cateva ori. Merita sa-l incerci, chiar sunt curios cum ti se va parea.

    RăspundețiȘtergere
  21. Astept mai multe retete de sosuri...sunt la dieta, fara fainoase, cartofi, fara mult ulei...etc..nu te plictisesc...am nevoie de ceva nou pt mancarurile mele obisnuite.....Am incercat ffff multe retete de pe blog...sunt fascinata...Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! Eu nu sunt niciodata la dieta, asa ca nu stiu cum te pot ajuta :)) Tocmai am postat o reteta de conopida la cuptor care, chiar daca contine si ceva smantana si cascaval, s-ar putea totusi sa-ti placa.

      Ștergere
  22. Multumesc frumos. Am incercat reteta , foarte bunaaaa....am facut cu iaurt in loc de smantana.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere! Banuiesc ca te referi la sugestia de mai sus, nu la guacamole :))) Daca te semnai, mi-ar fi fost mai usor sa inteleg despre ce vorbeai (poti folosi si cifre, nu neaparat un nume).

      Ștergere
  23. Buna ziua,
    am aruncat ochii pe aici...ce sa spun,e interesant blogul...retete numa una si una...
    despre aceasta reteta -avocado-am mai citit despre ea,dar nu am incercat...
    totusi,azi ma risc! :)
    revin cu comentariu...

    RăspundețiȘtergere
  24. a iesit un deliciu!!! sanatos,gustos...
    recomandat tuturor!
    multumesc pentru reteta!

    RăspundețiȘtergere
  25. Iaca am revenit...... Excelenta reteta de salata cu avocado. Mentionez ca nu o fac cu usturoi, nu poate fi mancata pe parcursul zilei si atunci pun telina ( nu foarte multa pt ca este foarte aromata ) data pe razatoare ( cruda sau putin fiarta la aburi ). Este excelenta combinatia. Incercati sa puneti putina telina si in salata de vinete . N-o sa va para rau !
    Succes !
    Carmen

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine-ai revenit! Poate-ar trebui sa te iau la rost ca treci cam rar pe aici :) Insa n-o fac pentru ca mereu vii cu idei interesante. Ca sa fie si mai exotic, ai incerca guacamole cu putin ghimbir?

      Ștergere
  26. Ei, dar ideea de la praji cu cirese cu muuuuuuulta crema ? Da , mai rar ca mi se reproseaza mancarica prea buna si burtica in crestere . Sotul meu este exasperat cand ma gaseste in bucatarie. Si-i musai, caci piticutza noastra are nevoie de hrana sanatoasa.Ma rog, nu stiu cat de sanatoase-s praji cu muuulta crema dar iertate-mi fie poftele .

    Cat despre intrebarea ta, nu stiu ce sa spun. Dac-as face cu ghimbir , sigur micutza noastra nu ar papa. Nu spun ca n-o sa incerc, cu toate ca pana acuma nu am folosit ghimbirul decat la fripturi.

    Aaaaa, daca praji caut sa fac mai rar, de inghetata nu ne-am lasat si executam saptamanal cate o cutie uriasa . Daca acu' ceva timp ti-am spus ca am ras ciocolata, acu' revin si-ti spun ca am facut si cu spuma de capsuni. Si cand am pus-o in cutie , am alternat straturi de inghetata cu spuma de capsuni cu cele de cioco si intre, dulceatza de capsuni. Of...... ce bodoganeli imi mai aud urechile . Da' io-s fericita , se rad toate blidele . Multumire mai mare nu exista !
    Mersi inca o data pt reteta de baza a inghetatei si mersi pt idei.
    Tu executa, ca nu stii cand te trezesti la usa blogului cu mine.
    Te pup,
    Carmen

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Carmen, incepi sa ma exasperezi si pe mine, nu doar pe sotul tau :)))) E ora 3 dimineata si ma faci sa salivez aici imaginandu-mi gramezi de prajituri, creme, inghetate, spume, dulceturi... Evident, toate bio si dietetice :P
      Tocmai am executat un tort de sarlota si speram ca mai pastrez ceva si pentru maine, insa acum ma vad nevoit sa-mi "inec amarul" cu el :) Macar am totusi si o mica consolare, greutatea e ultima mea problema :)

      Ștergere
  27. Imi place guacamole foarte mult si mananc in special cu tortilla. Reteta dvs. contine patrunjel in loc de cilantro, care, ca aspect este aproape identic, insa gustul e total diferit. Nu am incercat cu patrunjel, insa nu cred ca mi-ar placea, fiindca ar avea cu totul alt gust decat ar trebui. Si inca o sugestie, daca imi permiteti: daca vreti ca guacamole sa nu iasa atat de moale, scurgeti rosiile de zeama sau folositi rosii Roma ca sunt mai carnoase.
    Si nu in ultimul rand, va felicit pentru blog, e sursa mea zilnica de inspiratie.
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc atat pentru felicitari, cat si pentru sugestiile oferite. Sunt convins ca cilantro nu se compara cu patrunjelul in guacamole, insa am sa explic cum vad eu lucrurile: imi doresc ca retetele pe care le public pe blog sa fie cat mai accesibile si intotdeauna renunt la ingredientele care mi se par mai greu de gasit. Iar coriandrul proaspat nu se gaseste pe toate drumurile la noi, asa cum se gaseste ruda lui, deci nici nu mi-a trecut prin cap sa-l folosesc in reteta de guacamole. Poate ar fi trebuit sa-l mentionez totusi in reteta, insa vad ca am preferat sa vorbesc despre proprietatile afrodisiace ale avocadoului :))

      Ștergere
  28. Coboara acum sotul sa ia patrunjel si rosii si fac guacamole:))) Mersi ca ai publicat reteta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-ai pentru ce sa-mi multumesti, Monica. Mai degraba sotul merita multumirile astea, putea ramane sa vada meciul in loc sa coboare la cumparaturi, mai ales ca e ora 22 :) Spor la gatit!

      Ștergere
  29. Guacamole este printre retele mele preferate, recomand la toti sa o incerce, avind ca este f picanta, cred ca se apropie f mult de gusturile culinare ale poporului roman. Nu exagerez cind zic ca in fiecare saptamina trag cite un guacamole. Asupra mea are un up-lifting efect, ca mai tot ce are usturoi de altfel, imi vine cheful de viata imediat :).

    Acum sa zic cum o fac eu: la fel ca tine, doar ca nu pun ceapa si patrunjel, in schimb pun un ardel mic rosu taiat marunt, iar de la rosii pun doar pulpa, fara miez ca altfel iese prea lichidos :). Cand am pun si coriandru, dar merge si fara. Mananc pe paine sau fara, in 5 min am lins cam tot, hihi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dia, si eu fac destul de des guacamole. Desi pare pe gustul romanilor, guacamole inca nu a prins la noi. Lumea se fereste de ingredientele exotice, am vazut ca sunt multi care nici macar n-au auzit de avocado, iar aceia care au auzit n-au idee cum ar putea sa-l prepare. Mie mi se pare ca guacamole este un fel de salata de vinete mai complexa, insa mult mai simplu de preparat deoarece nu necesita coacere si nici prepararea maionezei.
      Am observat si eu ca guacamolele iese mai "lichidos" :D daca pun rosia intreaga, insa nu ma deranjaza suficient de mult incat sa-mi bat capu` cu asta :)

      Ștergere
  30. Vai, barbate, ce guacamole bun m-ai inspirat sa fac! Absolut genial! Ultima data cand am mancat, a fost intr-un hotel de 4*, dar nu m-a impresionat! De data asta am urmat reteta ta, si....nu am cuvinte (din cauza ca nu ma pot opri din mancat). Haha! Multumim pentru inspiratia zilnica! Esti un adevarat barbat...la cratita! Sa traiesti cu bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :D Emanuel, e flatant sa aud ca guacamolele preparat dupa reteta mea ti s-a parut mai bun decat cel mancat intr-un hotel de 4*. Bine, acum o mai conta putin si faptul ca ti l-ai preparat singur. Stii cum se zice: daca vrei un lucru bine facut, atunci fa-l tu :)

      Ștergere
  31. Am pregatit ieri sosul asta cu quesadilla, a fost mega gustos! s-au combinat felurile extrem de bine!
    Merci mult pu reteta!

    RăspundețiȘtergere
  32. Cu placere! Deci ieri ai avut ziua mexicana cu guacamole si quesadilla :)

    RăspundețiȘtergere
  33. guacamole cu ustutroi??? nu am vazut niciodata eu stiu reteta da la o mexicnca unde se pune un ardi iute si smintina , dar nu usturoi mexicanilor nu le place usturoiul

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu le-o placea mexicanilor usturoiul, da` romanilor le place :) Daca e s-o luam asa, mexicanilor le place cilantro in guacamolele lor... Retetele mele sunt concepute si adaptate pentru romani, nu incerc sa fac aici un tratat culinar sau cine stie ce alta chestie pretentioasa.

      Ștergere
  34. Buna! Azi am preparat, ca tot suntem in post! Super...f buna!!! Eu nu suport usturoiul si mie mi am pastrat fara usturoi, dar sotului i a placut tare mult! Am mai incercat si alte retete pentru guacamole, dar asta ni s a potrivit cel mai bine. Am mai facut azi si vinetele cu sos de rosii, ca sunt tot de post, din retetele tale. Super bune!!!! Chiar si eu am mancat care am probleme cu usturoiul. Spor la gatit si mancat!! :)

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)