Pui cu smântână şi ciuperci

Pui cu smantana si ciuperci reteta
Ingrediente reteta Pui cu smantana si ciuperci:
  • un piept de pui (dezosat)
  • 100 ml smantana
  • 6 ciuperci
  • 2 linguri ulei
  • o lingurita condimente pui (dupa preferinte)
  • un cubulet de unt
  • sare si piper
Pui cu smantana si ciuperci ingrediente reteta
Modul de preparare a retetei
Spalam pieptul de pui si il portionam ca pentru snitele (se poate vedea in imaginile retetei). Amestecam cele doua linguri de ulei cu o lingurita de condimente pentru pui (fie din comert, fie un amestec cu cele preferate de noi) si intindem compozitia formata peste bucatile pieptului de pui. Inainte de a o praji, lasam carnea de pui condimentata sa stea timp de cateva zeci de minute in frigider (cu cat lasam carnea de pui mai mult la marinat, cu atat aceasta va fi mai frageda si mai gustoasa). Incingem un grill sau o tigaie teflonata si punem bucatile de pui la prajit (deoarece marianada este cu ulei, nu mai este nevoie sa punem ulei in vasul in care le frigem). Tinem la prajit la foc mediu bucatile de pui aproximativ zece minute, apoi indepartam tigaia de pe aragaz si incercam sa pastram carnea calda pana cand preparam sosul de smantana si ciuperci. Dupa ce am spalat cipercile, le tocam marunt si le punem la prajit in untul incins. Tinem ciupercile la calit timp de cinci-zece minute, la foc mediu, fara sa adaugam apa (le lasam sa se caleasca in unt si in sucul propriu). Adaugam 100 ml de smantana atunci cand ciupercile s-au inmuiat si amestecam. (este bine sa luam vasul de pe foc atunci cand punem smantana, ori macar sa dam focul la minim, asta pentru a nu avea surpriza de a ni se branzi smanatana - sau, pentru a elimina orice risc, putem folosi smantana speciala pentru gatit care se gaseste in comert). Lasam sosul de smantana si ciuperci sa dea intr-un clocot, la foc mic, apoi luam cratita de pe foc. Daca ni se pare ca sosul este prea subtire, il putem ingrosa adaugandu-i putina faina si lasandu-l cateva minute suplimentare la foc. Dupa ce este gata sosul de smantana si ciuperci, putem fie sa punem carnea de pui peste sos si sa le mai lasam sa fiarba impreuna vreo doua-trei minute, fie sa punem fiecare portie de friptura de pui in farfurie si apoi sa turnam deasupra cateva linguri de sos - eu am apelat la ultima varianta.
Pui cu smantana si ciuperci reteta
Spor la gatit si va astept sa reveniti pentru alte retete de mancare cu carne!
Pofta buna
Ți-a plăcut reţeta? Recomandă-o!

46 de comentarii:

  1. una dintre retetele mele preferate....pot sa vin la tine la masa????

    RăspundețiȘtergere
  2. Imi placeeeeeee,dar pentru ca ai deja o invitata la masa,ma abtin.

    RăspundețiȘtergere
  3. :) Toata lumea este invitata, am destul pui cu smantana si ciuperci.

    RăspundețiȘtergere
  4. Mi-am notat deja 5 retele..Mama mama...ce bunatati o sa pregatesc de sarbatori:))

    RăspundețiȘtergere
  5. :)) Inseamna ca de sarbatori vei petrece mult timp in bucatarie. Spor la gatit si sper sa revii si dupa ce trec sarbatorile ;)

    RăspundețiȘtergere
  6. cateva zeci de minute? :-?

    RăspundețiȘtergere
  7. :)) Mda, acum vad si eu ca suna cam aiurea... Lasam puiul la marinat 20-30 minute, e mai bine asa? :P

    RăspundețiȘtergere
  8. suuuuper buuuun!!!! mi-am bagat un pic nasul in ingrediente... pentru sos am taiat f f subtire o jumatate de ardei kapia, iar la pui i-am pus un strop de vin alb si l-am lasat la marinat cca 30 min... a iesit o nebunie de arome...

    RăspundețiȘtergere
  9. Eu cred ca n-aveam vin prin casa atunci cand am pus pieptul de pui la marinat :)) Apreciez faptul ca nu ti-e frica sa improvizezi.

    RăspundețiȘtergere
  10. pai dk vin atatea fete frumoase la tine la masa ..Vin si eu ..E loc?? :) :) Acum serios ..Maine ,duminica,e randul meu sa gatesc .Asa imi alint eu nevasta ;) O duminica la 6 luni :)) Am ales reteta ta ..Sper "s-o dau pe spate" Si la propriu si la figurat ;) :)..Mersi de idei ..Aira si tie ..cu vinul ..

    RăspundețiȘtergere
  11. :) Sebi, loc s-ar gasi. Dar tare ma tem ca va fi nevoie de doua locuri, sotia ta nu cred ca va vrea sa te scape prea mult din ochi, dupa ce va gusta maine din puiul cu smantana si ciuperci :))
    Sa stii ca pe blog am foarte multe retete simple, asa ca ai putea sa-ti alinti nevasta mult mai des. Si asta doar cu un minim de efort :D - iar cu unele garantat o vei da pe spate ;)

    RăspundețiȘtergere
  12. buna, oare iese la fel de bun daca pun copanele dezosate in loc de piept de pui? sotului meu nu prea ii place pieptul..e la fel de bun daca il reincalzesc? multumesc de retete..sunt f bune si mai ales imi place decorul din farfurii,( mai putin la tochitura..:P)katia

    RăspundețiȘtergere
  13. Katia, sunt sanse ca reteta sa fie chiar mai buna cu pulpe de pui :) Insa nu cred ca puiul va mai fi chiar la fel reincazit, acum asta mai depinde de cat de mofturosi sau infometati suntem :P
    Sunt de acord cu tine in legatura cu tochitura. Este una dintre primele mele retete, pe atunci eram mult mai atent la prepararea retetei decat la fotografiat. Si totusi, poza respectiva a fost aleasa pentru a-mi reprezenta blogul pe un anumit site culinar :)

    RăspundețiȘtergere
  14. nu am zis ca e urata poza, era vb de decor..mie imi place sa nu aiba "patul" ala de mamaliga decat daca o fac la cuptor unde si asa pun ouale crude si e nevoie de baza aia..mare,dar asa parca as zice ca e prea multa. dar in rest numai felicitari pt retete, intru des sa ma inspir din cate ceva.

    RăspundețiȘtergere
  15. buna,eu nu am inteles unde pui ciupercile in untul incins in tigaie sau in castron???

    RăspundețiȘtergere
  16. Buna, nu stiu daca glumesti sau nu, dar daca explicatiile mele nu sunt suficiente, ma gandeam ca pozele retetei sunt destul de clare :)
    Deci am folosit un castron, o tigaie si o cratita:
    - in castron am tinut puiul la marinat;
    - in tigaie am prajit apoi puiul (fara a pune unt sau ulei);
    - in cratita am calit ciupercile (cu un cubulet de unt) si apoi am pus smantana.

    RăspundețiȘtergere
  17. multumesc,asta nu am inteles eu unde ati clait ciupercile

    RăspundețiȘtergere
  18. chiar o sa incerc de revelion aceasta reteta.o so fac cu mult drag,va iesit o minunatie.

    RăspundețiȘtergere
  19. Cu placere, sper ca reteta sa se ridice la inaltimea asteptarilor. Si poti sa ma tutuiesti, n-are niciun rost sa ne formalizam pe un blog culinar :)

    RăspundețiȘtergere
  20. ma bucur mult ca am dat de blogul tau.nu am experienta in ce priveste gatitul,dar tu ai un fel simplu de-a ne prezenta retetele,incat acum am impresia ca pot gati orice :)).. sunt deja la a-4a reteta de-a ta:))pt azi mi-am facut un meniu.multumesc;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu placere! Sa stii ca si eu ma bucur la fel de mult ca si tine, e destul de placut sa vezi ca cineva apreciaza ceea ce faci.
      Sunt peste 230 retete pe blog, deci ar mai fi destule de incercat :)) Sa inteleg ca puiul cu smantana si ciuperci face parte din meniul de azi?

      Ștergere
  21. puiul cu ciuperci si smantana face parte din meniul de azi, cred ca va fi ff bun. merci

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna alegere! :) Daca ai timp, sa-mi zici cum ti s-a parut. La o adica, accept chiar si sugestii...

      Ștergere
  22. Mai, Barbatlacratita stii de ce imi place mie de tine? Pt. ca mi+ai dat pontul cu focul mic la adaugarea smantanei. de fiecar data mise banzea si ma enervam. a cat de mult imi place mancarea asta nu+mi iesea niciodata. acum mi+a iesit perfect. ma pun de+o mamaliguta si gata masa pe seara asta. merci !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-ai pentru ce, ma bucur ca reteta mea ti-a fost de folos. Sunt mici amanunte care de fapt conteaza foarte mult, am observat ca multi scriu retetele ca si cum toti am fi maestri bucatari si ar trebui sa stim toate lucrurile astea :)

      Ștergere
  23. chiar azi am facut reteta super gustos toate bune... dar in loc de 6 ciuperci am pus 12 si smantana vreo 250 gr, si asa sosul a iesit putin, deci recomand sa dublezi ciupercile si smantana in reteta

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc pentru recomandare. Eu am gandit reteta astfel: pieptul de pui joaca rolul principal, iar sosul de smantana si ciuperci vine doar pentru a-l pune mai bine in valoare si a-l face sa nu mai fie atat de fad. Intr-adevar, sosul este foarte gustos si mie imi place sa-l mananc chiar si fara pui, insa aici totul tine de preferintele fiecaruia, iar reteta poate fi adaptata (cu multa usurinta!) acestor preferinte... :)

      Ștergere
  24. vreau si eu sa postez o reteta de pui funghi







    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poti sa postezi reteta de pui, nu era nevoie sa-mi ceri permisiunea :) Mai ales ca uneori imi ia ceva timp pana apuc sa citesc toate mesajele primite...

      Ștergere
  25. Mi-am bagat si eu nasul pe website pentru pui shanghai dar apreciind modul de explicare simplist si fiind tanara incepatoare in ale gatitului, am salvat inca vreo doua trei retete pentru saptamana asta. Chiar e apreciat ce faci! Explici gatitul pe intelesul tuturor, iar ce iti place sa gatesti pica pe ce imi place sa mananc. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Diana, deci de la pui shanghai ai ajuns pana la urma la un pui mai de-al nostru. Sper ca retetele de pe website-ul meu sa te ajute sa poti zice ca ai ramas tot tanara, insa nu si incepatoare in ale gatitului ;)

      Ștergere
  26. Reteta mea preferata!!! Spor la gatit in continuare!!

    RăspundețiȘtergere
  27. f bun si asa . eu fac 2 retete asemanatoare . una din ele pun bacatile de piept in compoziție iar cealata o fac pieptul la gratar si asez asa: piept de pui ,cașcaval,sunca,cascaval si dau la cuptorul cu microunde apoi adaug sosul de smantana cu ciuperci si cartofi la cuptor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din pacate, ma numar printre cei a caror bucatarie nu beneficiaza si de un cuptor cu microunde, deci nu pot spune ca am incercat si varianta asta a retetei. Insa pare foarte simplu de preparat, mersi pentru idee!

      Ștergere
  28. Am incercat si a iesit suuuppeerrr! Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  29. buna "barbat la cratita", sau mai bine zis maestru la cratita. sunt gianna, cea care te-a descoperit luni, si-ti multzumesc ca ai avut timp ( dar si buna- vointza ) sa-mi raspunzi. cum am promis,ramai sursa de inspiratzie permanenta. si de 2 zile nu ma mai satur de citit toate bunatatzurile tale de pe aici. spor la preparat retete noi si la fel de gustoase,ca tot ce ai de altfel tu pe aici( eu am inceput cu documentatul de la retete mai vechi,ptr. ca nu vreau sa-ami scape nimic) . multzumesc robert( mi-ai permis sa te numesc asa) ptr. tot ce faci ptr noi( suna cam ca o chestie banala pe care o repeta multi, dar eu chiar vroiam s-o spun-----scriu)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Gianna, doar timpul ma impiedica sa raspund foarte prompt, insa in general raspund fiecarui mesaj primit (chiar daca uneori o fac cu mare intarziere). Mie chiar imi place faptul ca mi te-ai adresat pe nume, nu prea vad rostul formalizarii la sfarsitul retetei de pe un blog culinar, spatiu pe care eu il percep ca fiind un fel de loc de intalnire cu cei care-mi citesc retetele, deci oameni cu care ar trebui sa fiu oarecum pe aceeasi lungime de unda (zic asta gandindu-ma ca au citit reteta pana la capat iar apoi si-au facut si timp sa-mi scrie cateva cuvinte). Sa-ti spun drept, pana sa incep blogul ma credeam un tip destul de rece, insa am descoperit ca nu raman insensibil atunci cand citesc mesaje ca al tau. Initial, am crezut ca e datorita faptului ca lumea ma ia in serios si imi apreciaza retetele (eu nefiind bucatar). Dar, uneori, in special in momente in care mi se pare ca blogul imi consuma prea mult timp si energie, mesaje ca al tau parca imi reincarca bateriile... Bine, e si o parte "proasta" aici, mesajele astea ma pun putin in incurcatura si parca ma lasa fara cuvinte :) As prefera sa dau un "like" si sa nu zic nimic :))

      Ștergere
  30. Hei! fara sa stii si fara sa vrei esti prietenul meu cel mai bun!:)) am inceput sa"locuiesc" in bucatarie de vreo 6-7 luni cand m-am aflat fara mama..si frigiderul striga in engleza(locuiesc in anglia de 6-7 luni) "hei mai ai de gand sa pui si tu ceva in frigiderul asta?".
    Retetele tale sunt foarte usor de inteles cel putin pt mine care eram complet 0 cu bucataria am gatit zilele trecute tiramisu si acest pui cu ciuperci si smantana..am mai gatit tocanitele de vita si de cartofi gris cu lapte orez cu lapte(banal cine are nevoie de ajutor la gris cu lapte si orez cu lapte...curios dar chiar eu..:)) )....iti multumesc prietenul meu cel mai bun....imaginar?:))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hello!!! Vezi, ca un bun prieten ce incerc sa-ti fiu, strig si eu la tine in engleza :)) Zic "incerc" deoarece pare-se ca nu ma descurc prea bine, uneori imi cam neglijez prietenii - imi cer scuze pentru intarzierea cu care ti-am raspuns, am citit mesajul si am zis ca-ti raspund mai tarziu, cand am mai mult timp (mi-a placut si am zis ca e pacat sa-ti scriu doar o banalitate politicoasa), insa m-am luat cu altele si am uitat,.. Voi incerca sa fiu mai atent data viitoare, deci daca ai nelamuriri la vreo reteta, nu ezita sa ma intrebi.
      Imi face placere sa vad ca retetele mele iti sunt de ajutor, ma bucur ca ai incredere in ele si, surprinzator, ma simt bine vazand ca ma percepi drept un prieten, fie el si imaginar :) Desi, sa stii, eu chiar exist in carne si oase, doar ca sunt tocmai in Constanta :))
      Robert

      Ștergere
  31. Buna! Am dat din intamplare peste blogul tau acum cateva luni cand incercam sa fac "ciuperci umplute la cuptor", am urmat reteta ta si tin sa-ti spun ca au iesit exceptionale, tinand cont de faptul ca a fost prima mea experienta in bucatarie ;)). Acum, aflanndu-ma la o distanta considerabila de casa, si nu mai e mama cea care are grija de "burtica mea" sunt nevoita sa gatesc, iar cu ajutorul tau ma descurc destul de bine, iar iubitul meu e foooarte multumit de preparatele mele, ma considera o "experta in bucatarie", si totul datorita numai tie. Maine o sa prepar "Pui cu smântână şi ciuperci", sper sa-mi iasa :D . Iti multumesc foarte frumos, pot spune ca ai fost mentorul meu in ale bucatarie. Tine-o tot asa !!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Ioana! Reteta puiului cu smantana si ciuperci n-ar trebui sa-ti puna probleme, mai ales daca apelezi la smantana aceea speciala pentru gatit.
      Desi pentru mine nu mai este prima data (cred ca asta a fost acum mai bine de 4 ani), intotdeauna ma simt magulit afland ca cineva a avut suficienta incredere in retetele mele incat sa aleaga una drept ghid la prima experienta in bucatarie. Mi se pare o chestie misto, parca ma simt legat intr-un fel de persoana respectiva si imi pare rau ca nu o cunosc mai bine :)
      Imi place sa citesc ca am fost mentorul tau intr-ale bucatariei si toate cele, insa amandoi stim prea bine ca de fapt tu esti cea care face totul posibil, eu mai mult iti dau incredere si siguranta. Sper ca retetele mele sa te ajute sa-ti mentii in ochii iubitului statutul de "experta in bucatarie", iar burtica ta sa le savureze pe toate si totusi sa reuseasca sa ramana la fel - daca pare ca incepe sa ia dimensiuni, sa-mi ceri link catre reteta supei de varza, cica face minuni :D

      Ștergere
  32. Retetele tale ma salveaza intotdeauna cand sunt in pana de idei. Nu comentez la toate, dar am cateva care mi-au mers direct la suflet si le fac iar si iar. Multumesc! ❤️

    RăspundețiȘtergere

(nu e necesară înregistrarea, doar citirea reţetei 😉)